Adevarul despre copiii singuri la parinti. Ce spun specialistii

1
De Cristina Tudor
14 dec. 2019

De multe ori, copiii singuri la parinti sunt etichetati ca fiind rasfatati, egoisti si ca nu accepta compromisuri. Exista numeroase dezbateri pe aceasta tema. Dar care este adevarul?

Ce este sindromul copilului singur la parinti?

S-a speculat multa vreme ca ar exista un sindrom al copilului singur la parinti. Dar specialistii sunt de parere ca este doar un mit, aparut din cauza stereotipurilor vechi despre familie.
„Sindromul copilului singur la parinti este un stigmat care insoteste copiii fara frati de mai bine de o suta de ani”, declara sociologul Susan Newman pentru purewow.com.

„Societatea este inca dominata de aceasta idee de familie perfecta ‘un baiat pentru tine, o fata pentru mine’ si de ideea ca un copil trebuie sa aiba frati. Unele persoane inca sunt atasate de aceasta idee, chiar daca studiile au aratat ca in prezent a avea un singur copil sau a nu avea copii deloc sunt situatii tot mai des intalnite”, spune specialista.

Astfel de idei preconcepute au aparut de-a lungul timpului din cauza faptului ca in trecut familiile aveau mai mult de un copil nu pentru ca ar fi ales neaparat acest lucru, ci pentru ca nu existau mijloace eficiente de contraceptie.

Familiile cu un singur copil erau mult mai rare in trecut, dar aceasta situatie a devenit tot mai populara odata cu aparitia metodelor contraceptive. Copilul fara frati era in trecut o exceptie, iar numeroase persoane considerau ca aceasta situatie este una negativa pentru dezvoltarea copilului. Astfel a aparut ideea ca un copil singur la parinti este egoist, egocentrist, nu stie sa imparta si considera ca ar trebui sa i se faca tot timpul pe plac.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Getty Images.