Banii iti provoaca anxietate? Nu esti singura. Iata ce e de facut

anxietate bani
1
De Roxana Dobrita
12 aug. 2020

“Ma simteam oarecum ametita si imprastiata si pur si simplu neputincioasa. Gandurile nu-mi dadeau pace.”

Asa descria Daniela anxietatea financiara prin care a trecut acum cativa ani, cand traia de la salariu la salariu. Contul ei din banca era cea mai mare sursa de stres din viata ei si se simtea singura in acest chin.

“Am presupus ca toata lumea se descurca si ca eu eram cumva deficitara la acest capitol pentru ca nu eram buna la asta. Simteam ca toata lumea invatase ceva ce eu nu stiam, ca si cum as fi lipsit de la scoala cand s-a predat asta. Mi-era jena.”

Pana la urma, Daniela a inceput sa puna la indoiala faptul ca doar ea avea probleme la acest capitol. “M-am gandit ca daca ma deranjeaza atat de tare chestia asta, trebuie sa mai fie oameni in aceeasi situatie cu mine.”

A avut dreptate.

Daca te regasesti in aceasta poveste, te invitam la un Webinar Live, Gratuit, alaturi de Andreea Raicu si Anca Pascu, International Success Life & Performance Coach.

In acest webinar vom discuta mai pe larg despre 5 piedici care te tin in loc pe drumul tau spre prosperitate. Webinarul are loc luni, pe 17 august, de la ora 19:00, si te poti inscrie aici.

Ti-am pregatit si o surpriza pe care abia asteptam sa o descoperi!

Intr-un fel sau altul, cu totii suferim de un anumit grad de anxietate financiara.

Terapia financiara – da, exista! – isi propune sa ajute oamenii sa faca lumina in relatia lor cu banii. Pentru multi oameni, stresul de zi cu zi legat de facturi si plati are tendinta de a se ramifica si a se transforma in ceva mult mai mare.

Anxietatea e stres pe steroizi. Apare cu un motiv si sfarseste prin a iesi de sub controlul nostru. Devine atat de generalizata ca incepi sa te simti bolnav si ingrijorat fara un motiv anume.

Practici de wellness pe care le poti aplica si in relatia cu banii

Mesajele legate de bani pe care le-am internalizat in copilarie dicteaza cum reactionam la acest stres. Daca ai crescut intr-o familie unde banii erau putini, sunt sanse mari sa pastrezi acest mindset si la maturitate.

Banii au atat de multe intelesuri pentru oameni. Trebuie sa descoperi ce inseamna pentru tine. Iti aduc siguranta, securitate, libertate, control? Deci primul pas in a crea o relatie mai sanatoasa cu banii este sa constientizezi ca nici macar nu e despre bani pana la urma. Banii au puterea pe care noi le-o dam.

Ce de facut?

Pentru inceput, ai putea sa incerci sa ajungi la originea mindset-ului tau despre bani raspunzand cu adevarat sau fals la intrebari precum, “Cheltui bani ca mama” sau “Mi-e greu sa vorbesc deschis despre bani”. Odata ce incepi sa faci lumina in trecut, poti incepe un dialog pentru a controla modul cum abordezi partea financiara in prezent.

Trebuie sa vorbesti despre asta. Anxietatea financiara e ceva ce lancezeste in creier daca ii dai voie. Trebuie scoasa la lumina si discutata in detaliu. Ideal ar fi sa vorbesti cu un terapeut financiar care te poate ajuta sa pui aceasta situatie in perspectiva, dar poti vorbi despre asta si cu prieteni sau familie. Odata ce deschizi dialogul, urmatorul pas e sa-ti faci un plan.

Cum sa-ti protejezi banii in timpul pandemiei de coronavirus: Sfaturile expertului

Anxietatea vine la pachet si cu un sentiment de neajutorare si de lipsa de control. Deci chiar daca situatia ta financiara nu e perfecta, daca ai un plan, simti ca detii controlul si te stresezi mai putin.

Poti incepe prin a invata sa-ti faci un buget sau a pune bazele unui plan de economii. De asemenea, e important sa analizezi cu atentie fiecare factura si extras bancar, fiecare plata automata pe care o faci. Asa descoperi pe ce cheltui banii in exces si ce poti schimba la comportamentul tau financiar. Nu vei scapa complet de stresul financiar, dar te vei bucura de un soi de autonomie. Ceea ce inseamna ca ai castigat batalia pe jumatate.

Foto: Unsplash.com