Care e personalitatea ta sexuala? Cele 5 amprente erotice

1
De Teodora Tirca
3 apr. 2023

O amprenta erotica este harta de excitare a stilului tau sexual, care include tipurile de placere de care te bucuri, pornirile tale, ce te inhiba si ce te face sa ajungi la orgasm, potrivit sexologilor.

Conceptul a fost dezvoltat de sexologul somatic Jaiya din cele doua decenii de studiu si cercetari clinice asupra sexualitatii, excitarii si placerii. De-a lungul muncii sale, Jaiya a observat anumite modele de dorinta si excitare, pe care le conceptualizeaza ca fiind cinci arhetipuri sexuale sau „amprente”. Conform teoriei ei, sa afli care e amprenta ta sexuala ajuta la cresterea constientizarii de sine, a compasiunii, a comunicarii si a placerii erotice in viata ta sexuala.

„Poate sa-mi ajute clientii sa inteleaga unde si de ce se afla, din punct de vedere sexual, in aceasta etapa a vietii lor si unde doresc sa fie, si creeaza un limbaj pentru ca ei sa-si recunoasca si sa-si comunice nevoile si dorintele, astfel incat sa poata fi indeplinite”, spune pentru MindBodyGreen Camilla Davis, medic, coach si sexolog certificat pentru Blueprint Erotic.

Cele 5 amprente erotice

In mod obisnuit, unul sau doua dintre cele cinci amprente erotice apar ca principale, conform lui Tosh Patterson, sexolog, desi nu este neobisnuit sa ai cate putin din fiecare tip. „Amprenta ta principala reprezinta calea cea mai rapida catre erotismul tau, in timp ce cea secundara deschide o alta cale si iti sustine placerea”, adauga Davis.

Ea se poate schimba, de asemenea, in functie de locul in care te afli in diferitele etape din viata ta, si in functie de cat de mult te provoaca partenerul sa explorezi.

Mai jos gasesti cele 5 amprente erotice principale:

1. Energetica

In cazul amprentei energetice, este vorba doar despre energie. Oamenii cu acest model sunt incitati de spatiu, anticipare si tachinare. Potrivit lui Patterson, energiile sunt adesea hipersensibile si, prin urmare, mai putina atingere poate fi o idee mai buna.

„Au tendinta de a prefera lumina, atingerea plutitoare, contactul vizual, respiratia etc.”, spune Deborah Davis, sexolog clinician certificat si Coach Erotic Blueprint.

Oamenii cu amprenta energetica experimenteaza adesea schimbari de dispozitie, au orgasme nongenitale pe intregul corp si chiar orgasm fara a fi atinsi, adauga ea. Explorand mai adanc, ei pot fi, de asemenea, mai intuitivi, iar conexiunile lor sexuale sunt de obicei experiente profund emotionale sau spirituale. Drept urmare, potrivit lui Deborah Davis, „ei au mare nevoie de un sentiment de siguranta pentru a putea mentine excitarea”.

Daca ai o amprenta energetica, nu subestima puterea respiratiei, spune Lauren Johnson, educatoare sexuala si co-fondatoare a marcii de wellness Berry Lemon. „Intotdeauna impamanteaza-te si respira adanc in timpul sexului”, recomanda ea. Ea le recomanda, de asemenea, cuplurilor sa incerce respiratia sincronizata pentru a spori intimitatea si potentialul orgasmic.

2. Senzuala

Amprenta senzuala se refera la vibratii. Explorarea tuturor simturilor in timpul intimitatii sexuale si erotice este recomandata: gust, miros, atingere, vaz si sunet.

„Pentru cei senzuali, stabilirea starii de spirit este foarte importanta”, spune pentru MindBodyGreen terapeutul de sex Domina Doll. „Le va placea sa amenajeze un spatiu frumos, sa aprinda lumanari sau sa puna muzica.”

Celor cu aceasta amprenta le place foarte mult sa savureze experienta si sa creeze atmosfera. Le plac si jocurile erotice care tachineaza sau ii priveaza de anumite simturi, amanand placerea.

4 secrete despre orgasmul feminin dezvaluite de un terapeut sexual

3. Sexuala

Amprenta sexuala tinde sa se concentreze pe orgasm si placere in primul rand, prin stimularea genitala si sexul penetrant.

Potrivit lui Deborah Davis, sexul pentru acest tip de amprenta este de obicei bazat pe orgasm, este distractiv si folosit ca o modalitate de relaxare. „Acesti oameni se excita usor si rapid si le place sa faca sex frecvent”, mentioneaza ea.

Ea adauga ca cei cu amprenta sexuala tind sa fie excitati vizual, de imagini, de corpuri, si nu le este rusine cu sexualitatea lor. In viata lor de cuplu isi doresc sa experimenteze cat mai mult cu partenerul, iar fantezia lor e sa-i priveasca pe altii facand sex.

4. Obraznica

Amprenta obraznica este invaluita in tabu. Ei sunt in primul rand entuziasmati de situatii sau activitati care sunt considerate in afara normelor sociale ale sexualitatii sau etichetate ca „deviante”.

„Oamenii cu acest model sunt atrasi de lucruri precum dinamica puterii, iesirea din zona lor de confort, impingerea limitelor etc.”, spune Camilla Davis. Ei au o imaginatie nelimitata, le plac fanteziile si adora sa experimenteze cu partenerul. Atata timp cat exista incredere intre voi si niciunul nu are de suferit, puteti explora orice fantezie.

5. Cameleonica

Celor cameleonici le place sa incerce cate putin din toate. Excitarea lor este influentata de putin din tot ceea ce am mentionat mai sus. Tanjesc dupa varietate si sunt considerati exploratori. Experientele noi sunt esentiale pentru a le satisface apetitul.

„Vor avea nevoie de un partener care este la fel de adaptabil atunci cand vine vorba despre placere”, spune Deborah Davis.

Rachel Bilson a declarat ca nu a avut orgasm in timpul sexului pana la varsta de 38 de ani

De ce cunoasterea amprentei tale iti poate imbunatati viata sexuala

Dupa cum stim, educatia sexuala in societatea noastra este fie inexistenta, fie inexacta din punct de vedere medical, ca sa nu mai vorbim despre prejudecati si conceptii invechite.

Daca ne putem intelege propriile nevoi sexuale, dorinte, limite si blocaje emotionale, atunci putem vorbi despre ele cu partenerii nostri cu mai multa incredere si confort.

„In relatii, amprentele erotice pot ajuta partenerii sa inteleaga nevoile celuilalt si sa faca ajustari, astfel incat ambii sa se distreze mai mult si sa experimenteze placere”, adauga Melancon.

Cum sa afli care e amprenta ta sexuala

Poti face acest test gratuit care te ajuta sa-ti descoperi amprenta sexuala principala.

Tine minte ca, la fel ca in cazul limbajelor iubirii, e bine sa fii la fel de interesata sa inveti despre amprenta ta sexuala, dar si despre cea a partenerului, astfel incat sa aveti o viata sexuala implinita si armonioasa.

Foto: depositphotos.com