Cum renunti la prostul obicei de a despica firul in patru

1
De Roxana Harcovei
12 aug. 2018

Ce inseamna sa despici firul in patru? Analizezi excesiv felul in care te-ai comportat, te gandesti daca era mai bine sa raspunzi altfel sau sa reactionezi diferit. Te critici pentru felul in care ai actionat.

Care este motivul pentru care oamenii despica firul in patru? Pentru a intelege mai bine ceea ce s-a intamplat, insa daca ne adancim prea mult in detalii, vom pierde imaginea de ansamblu, care conteaza cel mai mult.

Cum te afecteaza despicarea firului in patru?

In primul rand, nu-ti mai poti indrepta atentia spre ce conteaza cu adevarat. Devii paranoic si iti imaginezi lucruri care nici macar nu s-au intamplat, lucruri care sunt strict in capul tau. Intr-o alta ordine de idei, incepi sa te critici atat de mult incat ajungi sa te frustrezi si sa intri intr-o stare de confuzie. Nu mai analizezi situatia realist, ci de multe ori ai tendinta de a exagera, motiv pentru care nu mai stii care e problema in sine, pentru ca esti distras de detaliile neimportante. Cand despici firul in patru, risti sa traiesti in trecut si sa uiti sa te bucuri de prezent.

Cum renunti la acest obicei?

Inlocuieste despicarea firului in patru cu un monolog interior echilibrat, punand accentul pe imaginea de ansamblu si nu pe detalii nesemnificative.

Traieste in prezent

Nu te mai gandi ce s-a intamplat acum cativa ani si care sunt consecintele respective. Fa ce-ti sta in putinta pentru a face prezentul unul mai frumos si mai bun. Bucura-te de ceea ce ai acum si de ceea ce faci acum.

Controleaza-ti gandurile

Gandurile noastre ne ghideaza viata. Mai intai gandesti, apoi, inevitabil, actionezi conform lor. Mai tarziu, actiunile se transforma in obiceiuri, iar in final devine un stil de viata. Invata sa-ti controlezi gandurile adoptand o atitudine de recunostinta. Atunci cand esti multumit pentru ce ai si cine esti in prezent, gandurile tale vor fi si ele, la randul lor, unele sanatoase.

’’Lumea pe care am creat-o este un proces al gandirii noastre. Nu poate fi schimbata fara a ne schimba gandirea.’’ – Albert Einstein

Daca stii ca ai gresit sau ti s-a gresit, iarta

Iarta-te pe tine insuti, cat si pe cei care ti-au gresit. Iertarea te elibereaza. Daca nu stii sa ierti, te vei condamna pe tine si pe cei care ti-au gresit si ii vei analiza minutios pentru a-i judeca. Si vei ajunge in punctul de a desface firul in patru, din nou.

Accepta-te pe tine si pe cei din jurul tau

Accepta oamenii asa cum sunt si nu incerca sa-i schimbi. Ei sunt cei care se pot schimba, daca aleg asta. Schimbarea e ceva definitiv, de aceea dorinta trebuie sa vina de la persoana in cauza. Altfel va fi doar o iluzie de moment. Cand fortezi schimbarea cuiva, in primul rand te vei dezechilibra pe tine insuti.

Foloseste-ti timpul facand ceea ce iti place

Daca ai un job care nu te reprezinta si care te face nefericit, sunt aproape sigura ca vei gasi de spus ceva negativ la adresa sefului tau, a colegilor sau orice altceva. Lucruri care te vor frustra extrem de mult. Cauta sa faci ceva ce iti place cu adevarat si care te bucura.

Nu sta in compania unor oameni pesimisti…

… care atunci cand se intalnesc vorbesc numai despre lucrurile rele din tara lor, care sunt tot timpul nemultumiti de prietenii, parintii, copiii lor. Care nu vad nimic frumos in nimic. La un moment dat te vor influenta si pe tine.

Gaseste solutii

Nu te concentra pe problema, ci pe solutie. In acest fel, nu vei mai avea timp si energie sa despici firul in patru. Iti vei canaliza toata puterea spre ce poti face tu mai bine, nu pe raul care ti s-a intamplat.

„Pentru optimisti, viata nu este o problema, ci o solutie.” — Marcel Pagnol

Totul se intampla cu un scop

Gandeste-te ca nimic nu se intampla fara un motiv. Sau ai de invatat ceva sau ai de invatat tu ceva pe cineva. Fiecare lucru care ti se intampla e acolo sa te formeze si sa te ajute sa fii mai bun decat ai fost ieri, cu siguranta, asta daca permiti acestui lucru sa se intample.

„Viata e frumoasa daca ii dai voie sa fie.” — Charles Bukowski

Foto: Instagram – Thought Catalog