Cum sa fii mai optimista atunci cand esti extrem de stresata. 7 trucuri eficiente

1
De Georgiana Dorobantu
17 nov. 2023

Nu dormi bine, ai foarte multe responsabilitati si lucruri de facut, iar cand simti ca esti complet depasita, mai apare ceva foarte stresant…

Viata este presarata cu astfel de etape in care simti ca te prabusesti intr-o spirala a stresului. Dar chiar si in astfel de momente sunt lucruri pe care le poti face pentru a fi mai optimista. Pentru ca optimismul si speranta ca totul va fi bine in cele din urma te ajuta sa faci fata chiar si celor mai aglomerate perioade.

Iata cateva trucuri simple care te vor ajuta sa fii mai optimista in perioadele stresante:

 

Verifica des cum te simti

De multe ori, nu ceea ce se intampla in prezent ne provoaca stres, ci anticiparea a ceea ce urmeaza sa se intample. Iti este groaza de programarea la medic de maine dimineata? Te gandesti fara oprire la acea prezentare pe care trebuie sa o faci la job peste cateva zile? Revino in momentul prezent intrebandu-te periodic „Sunt bine in exact aceasta clipa?”. Sunt sanse ca in acel moment sa fii OK. Continua sa-ti pui aceasta intrebare de fiecare data cand ai nevoie de o afirmatie pozitiva. „Esti bine acum?”. Da, esti bine!

Greseli majore in ingrijirea sanatatii mintale, conform specialistilor. Ce poti face pentru a le corecta

Apeleaza la prieteni pentru a te inveseli

Cand ai o zi proasta (sau o saptamana, sau o luna) primul tau instinct este sa te izolezi. Nimanui nu-i place sa fie in prezenta cuiva stresat si permanent ingrijorat, nu? Dar sa apelezi la ajutorul cuiva te va ajuta enorm. Scrie-i unui prieten, povesteste-i ca treci printr-o perioada stresanta si roaga-l sa-ti trimita mesaje, fotografii sau filmulete amuzante atunci cand are ocazia. Cu siguranta abia asteapta sa impartaseasca cu tine cele mai amuzante chestii pe care le gaseste pe net.

Notarea obiectivelor te poate ajuta in procesul de manifestare. De ce trebuie sa incepi chiar de azi sa notezi tot ceea ce iti doresti, conform specialistilor

Incearca un program de meditatii ghidate

Ai incercat sa meditezi si ai descoperit ca nu prea ti se potriveste sau pur si simplu nu reusesti? Poate ca ai nevoie de indrumare si de un ghid pas cu pas. Incearca programul de meditatii ghidate pentru combaterea stresului si anxietatii sustinut de Andreea Raicu. Odata ce vei descoperi lumea plina de calm, liniste si relaxare a meditatiei, nu va mai fi cale de intoarcere. Cu siguranta vei integra meditatia in viata ta de zi cu zi.

 

Bea o cana cu ceai de menta

Atunci cand simti ca nivelul de stres este maxim, un masaj de relaxare sau o baie fierbinte cu spuma sunt probabil ultimele lucruri de pe lista ta de prioritati. Daca nu poti sa-ti rupi o ora pentru astfel de activitati, fa-ti un ceai. Simte caldura canii in mainile tale, inspira aburul si bea ceaiul in liniste. Iar daca nu stii ce sa alegi, opteaza pentru menta. S-a demonstrat stiintific ca are efecte calmante, atat asupra sistemului gastrointestinal, cat si asupra sistemului nervos, potrivit purewow.com. Este o metoda rapida si eficienta de a te elibera putin de tensiune.

Imagineaza-ti ca totul merge perfect

Vizualizarea pozitiva poate parea ceva fantezist, dar numeroase studii au demonstrat ca practica mentala este aproape la fel de eficienta ca practica fizica. Deci daca iti este teama ca vei da gres la marea prezentare de la job, la care te gandesti cu anxietate, imagineaza-ti ca pasesti in fata tuturor cu incredere si relaxare. Imagineaza-ti ca tii o prezentare perfecta, pe care audienta o va aprecia foarte mult. Imagineaza-ti ca primesti numeroase complimente la final. Poate parea o fantezie pura, dar functioneaza!

8 obiceiuri zilnice ale femeilor elegante. Le ajuta sa aiba succes pe toate planurile

Priveste partea pozitiva (chiar daca simti ca nu vrei)

Pentru cei mai multi dintre noi este mai usor sa ne gandim constant la ce ar putea merge prost – daca te astepti la ce e mai rau, nu vei fi dezamagita atunci cand lucrurile nu ies asa cum ai fi vrut. Dar un studiu realizat la Univestitatea Stanford spune ca pozitivitatea este cheia. Copiii care au pastrat o atitudine pozitiva au avut note mai bune si au obtinut rezultate mai bune decat cei cu o atitudine negativa.

Asculta muzica preferata

Indiferent ce gen muzical preferi, pune-ti castile si lasa-te purtata de val. Un studiu realizat de Universitatea din Zurich a ajuns la concluzia ca muzica are capacitatea nu doar de a reduce nivelul de stres, dar si de a imbunatati abilitatea organismului de a se reface in urma stresului.

Foto: freepik.com