Cum sa gestionezi relatia cu parintii imaturi emotional: Ce sa faci si ce sa NU faci

1
De Irina Constantin
15 feb. 2021

Tu esti intr-o continua evolutie, in timp ce parintii tai parca au ramas blocati in acelasi loc. Vrei sa aveti o relatie cat mai sanatoasa, insa ei nu par dispusi sa iasa din tiparele toxice.

Daca acest scenariu iti pare foarte cunoscut, este posibil sa ai de-a face cu parinti imaturi din punct de vedere emotional. Adevarul este ca relatia cu parintii nu inceteaza niciodata sa lanseze provocari.

Chiar si atunci cand esti adult, certurile aprinse cu mama sau cu tata pot aparea pe neasteptate. In acest caz, nu trebuie sa ii invinovatesti, sa ii critici sau sa ii schimbi, ci doar sa ajustezi felul in care tu te comporti fata de ei.

Iata cum sa gestionezi relatia cu parintii imaturi emotional, care nu sunt dispusi sa faca niciun compromis!

Constientizeaza toate felurile in care depinzi de parintii tai

Fara sa iti dai seama, este posibil sa te legi foarte mult de parinti prin faptul ca inca depinzi, din anumite puncte de vedere, de ei.

Daca esti dependenta emotional de mama sau de tatal tau, este timpul sa lucrezi la acest aspect, pentru a te putea detasa. Astfel, nu o sa le cauti aprobarea, acceptarea si iubirea non-stop. In schimb, vei intelege ca esti o persoana demna de toate aceste lucruri, chiar daca ai tai nu se exprima asa cum ti-ai dori.

Totodata, daca esti dependenta financiar de parinti, vei fi tentata sa cauti aprobarea lor in tot ceea ce faci. Ba mai mult, chiar poti fi tentata sa renunti la planurile si la placerile tale, daca ai tai nu te sustin in totalitate. Asadar, incearca sa devii independenta cat mai repede!

Renunta la ideea ca ii poti schimba (sau ca ar trebui sa faci acest lucru)

Odata ce tu evoluezi si inveti tot mai multe lucruri despre tine si despre viata, vei dori sa le intinzi o mana si parintilor tai, care nu au avut acces la aceleasi informatii. Este un gest frumos, care atunci cand este primit poate ajuta enorm.

Totusi, daca parintii nu sunt dispusi sa te asculte, sa se schimbe sau sa evolueze, trebuie sa intelegi ca nu este rolul tau sa insisti sau sa incerci, in continuare, sa ii ajuti.

Nu incerca sa ii salvezi, nici macar atunci cand stii ca vor suferi consecintele propriilor lor comportamente toxice. Este un lucru care te poate face sa suferi foarte mult.

Impune limite clare

Chiar daca sunt imaturi emotional si te pot rani fara sa isi dea seama, toti parintii merita respect si iubire. Cu toate acestea, nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la limite si, prin urmare, la sanatatea ta mentala.

Stim ca este complicat sa le spui „nu” tocmai celor care te-au crescut, insa este un pas necesar atat pentru tine, cat si pentru ei. Daca nu vrei sa ii vezi saptamanal, este in regula sa exprimi acest lucru. Daca simti ca te constrang, este in regula sa vorbesti deschis si sa actionezi asa cum simti.

Creeaza-ti relatii sanatoase in afara familiei

Daca relatia cu parintii tai nu este chiar cea mai sanatoasa si cea mai placuta, nu inseamna ca nu iti poti crea propria ta familie, formata din prieteni sau alte persoane cu care rezonezi.

In cazul in care visezi la un Craciun fara conflicte si la un Paste fara certuri interminabile, este in regula sa iti petreci aceste momente cu prietenii tai cei mai buni, cu alte rude sau cu partenerul tau. Meriti sa ai relatii frumoase, chiar daca ele nu sunt posibile, momentan, in cadrul familiei tale restranse.

Foto: Unsplash.com.