Cum sa ramai aproape de prietenii tai in timpul pandemiei de COVID-19

1
De Maria Constantin
16 apr. 2020

Unii prefera apelurile telefonice, altora le e mai usor sa scrie mesaje, in timp ce altii prefera apelurile video. Specialistii in comunicare arata cum pastrezi o relatie stransa cu prietenii fara sa te intalnesti cu ei.

In ultimele saptamani de carantina, distantarea sociala ne-a obligat sa folosim tehnologia pentru a ne conecta cu ceilalti, fie ca folosim apelurile telefonice si aplicatii precum Zoom si FaceTime. Toata lumea pare prinsa acum in prietenii la distanta, chiar daca spatiul fizic care ii separa pe oameni este de numai cateva strazi.

Stim bine, insa, ca nu toate formele de comunicare cu ajutorul tehnologiei pot crea aceeasi legatura puternica pe care o avem cand suntem fata in fata cu o persoana, noteaza Well+Good. Specialistii in comunicare ne arata care sunt cele mai bune moduri in care poti mentine o prietenie la distanta.

Cea mai buna comunicare

Unii prefera apelurile telefonice clasice, altora le vine mai usor sa scrie mesaje, in timp ce altii prefera apelurile video. Mediul de comunicare pe care il folosesti cu prietenii conteaza mult. Este necesara o ierarhizare a comunicarii pentru a mentine o relatie stransa, spune Kory Floyd, profesor de comunicare la Universitatea din Arizona si autorul cartii „The Loneliness Cure”.

„Cand scrii un mesaj sau un e-mail, folosesti un canal verbal pentru ca apelezi la cuvinte, dar lipsesc lucruri precum tonul vocii sau expresiile faciale. Vorbitul la telefon adauga un canal de voce pentru ca poti auzi inflexiunile si tonul folosit. Apelul video adauga un canal vizual pentru ca il poti vedea pe celalalt”, arata specialistul.

Cu cat comunicarea include mai multe canale, cu atat avanseaza in ierarhia persoanala si se poate forma o legatura si mai stransa, subliniaza acesta. Si cu cat sunt folosite mai multe simturi, cu atat impactul comunicarii este cu mai mare, adauga psihologul Carly Manly. „Vrei sa auzi emotia din vocea cuiva, iar a-l vedea te poate ajuta sa adaugi si alte piese”, spune ea.

Cat de des trebuie sa tii legatura pentru o relatie puternica

Dr. Floyd spune ca legatura cu alte persoane este o necesitate esentiala a omului, asa ca aceasta trebuie sa fie frecventa si folositoare. „Ceea ce este important de stiut e ca nimeni nu poate fi multumit fara nicio legatura”, spune el.

In privinta frecventei, Dr. Floyd spune ca micile interactiuni de zi cu zi conteaza, la fel ca o scurta discutie cu un vecin sau un coleg.

Pe de alta parte, legaturile semnificative se refera la ceva mai profund. Dr. Floyd spune ca oamenii sunt diferiti si au nevoi diferite de a lua legatura unii cu altii, la fel cum unii au nevoie de noua ore de somn ca sa functioneze normal, iar altii se descurca perfect cu doar sase ore sau mai putin.

La fel, si nevoile pot varia intr-o prietenie. „Unii prieteni pot sa vorbeasca o data pe an si continua mereu relatia de unde au ramas, ca si cum nimic nu s-a schimbat. Alte prietenii necesita o comunicare mai constanta”, explica Dr. Floyd. Depinde de cei doi parteneri dintr-o relatie sa-si dea seama care sunt nevoile lor.

Ce faci daca o prietenie la distanta nu e de ajuns

Oamenii au nevoi diferite, asa ca resimt diferit si felul in care comunica. Unii iau in serios legaturile cu prietenii, altii sunt mai delasatori in aceasta privinta, fara ca asta sa insemne ca minimalizeaza relatia respectiva – pur si simplu, nu simt aceeasi nevoie de a comunica des. Sunt oameni cu care desi ai stabilit sa te suna, nu te mai cauta, desi nu sunt suparati sau ocupati, facandu-te sa te intrebi daca nu cumva gresesti undeva si iti pierzi vremea cu ei.

Daca treci printr-o situatie asemanatoare, in care un prieten nu depune acelasi efort ca tine, Dr. Manly spune ca primul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa-l intrebi despre asta, pentru ca poate fi un motiv pe care nici nu-l banuiesti.

Carantina COVID-19 iti poate distruge relatia: Cum sa o salvezi

Desigur, nu intotdeauna la mijloc se afla un motiv neasteptat – uneori, o prietenie nu inseamna atat de mult pentru cineva cat inseamna pentru tine. Dar chiar si asa, sa stii cat de mult te ajuta sa intelegi mai bine cum ar trebui sa-ti dedici mai bine energia si timpul pentru a primi reciprocitatea dorita. Pentru ca, spune Dr. Floyd, avem nevoie de calitate si de cantitate in interactiunile noastre.

Oricat de greu ar parea sa stai acum in casa si sa te bucuri de relatiile tale de prietenie, este un moment potrivit pentru a le evalua si a vedea cat inseamna pentru tine. Conexiunile la distanta joaca un rol insemnat in pastrarea relatiilor de orice fel. E nevoie de efort pentru a pastra de la distanta o legatura stransa, dar absenta fizica poate face si mai speciala intalnirea cu o persoana la care tii.

Foto: Unsplash.com