Cum sa stabilesti limite clare in relatia cu prietenele tale fara sa te simti vinovata

1
De Irina Constantin
13 aug. 2020

Te simti mult prea obosita si ai o stare negativa, dar prietena ta insista sa iesiti in oras si sa iti povesteasca ultimele peripetii. Accepti, din teama de a nu o supara?

In situatia de mai sus, multe dintre femei vor ceda presiunii si vor face cum vrea cealalta persoana. Motivul? Teama de a dezamagi sau de a nu fi o prietena buna.

Cand se rosteste cuvantul „limita”, toata lumea se gandeste la ceva negativ, impus si neplacut. Poate din acest motiv avem tendinta sa stabilim limite tot mai putin in relatiile noastre, in special fata de persoanele cele mai apropiate si dragi.

5 moduri subtile prin care incalcam limitele celorlalti fara sa ne dam seama

Cand vine vorba despre limite in relatia cu prietenele, lucrurile pot fi destul de complicate. Unde se traseaza linia intre principii sanatoase si ranirea celorlalte fete? Cum comunici o limita fara sa jignesti? Cum te faci inteleasa?

Iata cum sa stabilesti limite in relatia cu prietenele tale: 3 sfaturi utile

1. Nu comunica limitele in spirit de gluma sau tachinare. Poarta o discutie serioasa!

Pentru a evita supararile si reprosurile, multe persoane incearca sa impuna limite in relatia cu prietenele in spirit de gluma, pe un ton jucaus, prin intermediul unor aluzii subtile. De obicei, aceasta metoda nu functioneaza. O gluma va fi intotdeauna tratata drept o gluma!

Cum iti protejezi aura? Impune-le limite sanatoase celor din jur

De aceea, daca vrei sa stabilesti limite clare, este nevoie sa ai o discutie matura si serioasa. Explica-i prietenei tale de ce limita respectiva este importanta pentru tine si asigur-o ca nu este nimic personal.

2. Exprima-ti limitele ca atare si nu iti cere scuze pentru ele

Chiar daca iti este greu sa impui limite, incearca sa nu dai inapoi, odata ce incepi sa le exprimi. Nu folosi expresii precum „mi-ar placea sa nu mai faci asta, daca nu te superi” sau „ma simt putin deranjata de”.Cu alte cuvinte, nu minimiza importanta limitelor tale. Daca tu nu le iei in serios, nici ceilalti nu o vor face. Exprima-te clar si, sub nicio forma, nu iti cere scuze si nu oferi explicatii. Ai dreptul sa impui limite, la fel cum si prietenele tale le pot impune, la randul lor.

Cum sa iti mentii sanatatea mentala pe masura ce restrictiile COVID-19 se diminueaza

Daca vrei sa iti fie mai usor, roaga-le si pe prietene sa isi exprime gandurile cu privire la acest subiect. Intreaba-le ce limite au sau daca exista lucruri pe care ar dori sa le discutati. S-ar putea sa incepeti o conversatie sincera si utila pentru toata lumea!

3. Reactia celorlalti nu este despre tine

Odata ce ti-ai comunicat corect limitele, reactia prietenelor tale nu mai depinde de tine, ci de starea si de personalitatea fiecareia dintre ele. Da, este posibil ca unele sa se supere, sa ia personal decizia ta de a nu iesi sau de a nu vorbi despre un subiect anume. Este normal, caci orice limita declanseaza parti sensibile ale fiecareia.

Daca se intampla acest lucru, nu trebuie sa te simti vinovata. Poti alege sa aduci lamuriri in plus sau poti decide sa treci mai departe. Poti evita situatiile care iti incalca limitele si, daca acestea devin tot mai dese, te poti distanta. Orice ai face, nu lasa pe nimeni sa te raneasca, mai ales cu buna stiinta!

Foto: Unsplash.com.