De ce nu e bine sa refuzi un compliment si 3 moduri in care sa reactionezi cand nu stii ce sa zici

1
De Irina Constantin
2 sept. 2021

Ti s-a intamplat ca o persoana sa iti ofere un compliment spontan, iar tu sa il respingi aproape automat sau sa nu stii cum sa raspunzi?

Multe femei se simt ciudat atunci cand sunt puse fata in fata cu un compliment. Adesea, avem tendinta sa diminuam lauda care ne-a fost adusa, sa spunem ca „nu e chiar asa”, „e o nimica toata”, „esti tu prea dragut(a)”.

De asemenea, exista si persoane care chiar simt anxietate atunci cand sunt complimentate sau li se spun vorbe frumoase. In acele situatii, se nasc intamplarile de genul „i-am urat si eu zbor placut stewardesei” sau „i-am urat inapoi chelnerului pofta buna”.

De ce nu este bine sa refuzi sau sa respingi complimentele?

Iti mentine stima de sine intr-o zona foarte joasa

Atunci cand cineva iti spune ca esti frumoasa, iar tu vii instantaneu cu o multime de contraargumente („nu, nu sunt, uite, mi-a iesit un cos aici, parul nu imi sta bine, m-am ingrasat etc.”), nu faci decat sa iti cobori si mai mult stima de sine.

In schimb, chiar daca ai impulsul sa negi complimentul, poti incerca sa-l integrezi. Pune-ti intrebari precum „de ce as putea fi frumoasa?”. Cu siguranta, vei gasi cateva motive bune si s-ar putea sa iti dai seama ca persoana care te-a complimentat are dreptate!

Cum sa depistezi o minciuna: 3 lucruri la care sa fii atenta in interactiunile de zi cu zi

Iti negi, fara sa iti dai seama, meritele

Cand cineva iti complimenteaza munca, proiectele sau rezultatele, iar tu tinzi sa respingi cuvintele frumoase, inseamna ca nu pui cu adevarat pret pe ceea ce faci. Iar acest lucru, pe termen lung, te va pacali ca nu esti suficient de buna si ca nu ai destul de multe realizari.

Poti jigni persoana care ti-a oferit complimentul

De multe ori, refuzarea vehementa a unui compliment poate transmite senzatia de respingere catre persoana de la celalalt capat. Astfel, aceasta se va abtine de la viitoare gesturi dragute, iar legatura dintre voi va fi acaparata de tensiune.

Totusi, in cazul in care complimentul a fost unul nepotrivit, poti spune ferm acest lucru.

3 moduri in care sa reactionezi la un compliment, atunci cand nu stii ce sa zici

1. „Multumesc ca ai observat, chiar m-am straduit mult”

Ce minunat este cand cineva observa ca ai o tinuta splendida, dupa ce ai petrecut ore intregi in cautarea combinatiei perfecte de haine! Ce bine te simti atunci cand cineva iti spune ca ai facut o treaba excelenta, dupa ce ai lucrat saptamani intregi la un proiect!

Nu si atunci cand ai tendinta de a respinge complimentele. Totusi, incearca, macar o data, sa multumesti si sa lasi cuvintele sa te atinga. In timp, te vei obisnui sa iti recunosti meritele si sa fii mandra de tine.

2. „Apreciez sincer ca imi spui asta”

Atunci cand cineva face un compliment, ofera o parte din sufletul sau; devine vulnerabil in fata ta si face un gest frumos special pentru tine. De aceea, daca cineva te complimenteaza sincer, lasa-l sa stie ca apreciezi foarte mult intentia sa – chiar daca inca te lupti cu acceptarea laudelor!

3. „Multumesc” si un compliment inapoi

Se spune ca, in Univers, ce oferi vei primi inapoi inzecit. Si pentru ca binele se paseaza de la o persoana la cealalta, atunci cand primesti un compliment, nu te grabi sa-l demontezi, ci axeaza-te pe oferirea energiei bune inapoi. Ofera, la randul tau, un compliment sincer si spontan. Lumea va deveni un loc mai bun!

Foto: Pexels.com