Asa-zise complimente pe care ar trebui sa le evitam

1
De Maria Dima
24 mart. 2020

Femeile sunt obisnuite sa fie tratate ca niste piese de LEGO. Fiecare particica a corpului nostru primeste complimente/ofense ca si cum e de sine statatoare. Suntem masurate din priviri, judecate dupa forme si impartite pe categorii de varsta si greutate, mai ceva ca la box.

Dezmembrarea imaginii femeii, al carei corp nu este tratat ca un intreg, ci doar corespunzator cu valoarea pe piata a pieselor e lipsita de umanitate, ca nu mai vorbim de gratie. Si totusi, atata amar de lume isi da cu parerea asupra unor chestiuni intime, uneori chiar si cu intentii bune, crezand ca, de fapt, ofera un compliment.

Care sunt asa-zisele complimente pe care ar trebui sa le evitam?

“Ce mult ai slabit”

Adele a comentat de curand in legatura cu complimente pe care le primeste de cand si-a transformat viata si silueta.

“Arati minunat, ai slabit atat de mult”, “Ai avut mereu niste trasaturi frumoase, dar acum arati grozav” sunt numai cateva dintre laudele primite de cantareata de pretutindeni. Totusi, aceste cuvinte nu o dau pe spate, ci dimpotriva, o fac sa se gandeasca daca nu cumva tot ce-i zicea lumea inainte sa slabeasca avea un substrat ascuns. Cand cineva ii spunea ca arata bine intr-o rochie, voia cumva sa transmita ca “arata bine pentru greutatea ei”?

De ce nu e ok sa ne legam de greutatea omului atunci cand vrem sa facem un compliment?

Pentru ca nu stim ce se intampla in spatele usilor inchise.

Nu avem de unde sa ghicim de ce anume exista problema de greutate, cu ce se confrunta persoana cand vine vorba de sanatate (fizica sau emotionala) si nu stim ce impact au cuvintele asupra omului supus examinarii noastre subiective.

Credem ca facem un bine si incurajam persoana sa continue in directia cea buna, nu? Dar oare stim cu ce se lupta ea de fapt?

Unde mai punem ca adresand asemenea subiecte fine – pierderea in greutate – nu facem altceva decat sa consolidam ideea generala care sustine ca doar un corp subtirel e atragator. Daca body positivity este despre iubirea de sine, de ce simtim nevoia de a ajusta niste forme si un corp sanatos? De ce aplaudam atunci cand ele se micsoreaza?

Idei absurde pe care le au oamenii despre mine cand afla ca sunt nemaritata

“Arati atat de bine pentru varsta ta”

“Inca arati sexy”, “te tii bine la varsta ta” – toate intra in categoria legata de un compliment conditionat de timp.

De parca ai un termen de expirare pe frunte si, chiar si in ciuda acestui aspect, inca arati numai “buna de savurat”. Ca si cum lumea intreaga trece benevol peste acest aspect impetuos al varstei tale ce nu se mai incadreaza in categoria „tinerete” si decide totusi sa-ti dea nota de trecere.

In acest caz, lauda este formata din doua parti, teribil de egoiste: 1. “inca arati bine” – pentru ca altfel, de ce m-as putea opri din existenta mea pentru a-ti spune asta? – si 2. De ce nu te chinui un pic mai mult, de ce nu esti in extaz la auzirea acestor cuvinte, de ce faci fite?

Daca vrei sa ajunga la cealalta persoana o apreciere sincera din partea ta, spune-i simplu ca “arata bine”.

7 motive pentru care femeile arata mai bine la 30 de ani decat la 20

“Arati mai bine ca…”

Orice compliment care incepe cu o comparatie e degeaba.

Nu suntem la scoala, nu suntem supusi unor examinari constante unde sa vedem un progres, nu trecem de la un 8 la un 9,50 cand vine vorba de fizicul nostru si nu primim ca premiu aprobarea si aplauzele publicului.

In plus, asta instiga la replica, nu? Daca spui cuiva ca “arati mai bine ca acum doi ani, esti mult mai fit”, persoana ar putea foarte bine sa se intoarca si sa-ti spuna: “merci, tu ai mai pus ceva pe tine, in jurul fetei se vede, dar iti sta mai bine ca inainte”.

“Ai un zambet atat de frumos, foloseste-l mai des”

Simt incrancenarea de la o posta cand aud asta.

De ce atatia oameni incompetenti se cred mai destepti decat restul lumii?

Toata lumea are zile rele si nimeni nu e obligat sa zambeasca frumos in fata altora, ca sa-i faca pe acestia sa se simta mai bine sau mai confortabil. Daca nu stii ce sa zici atunci cand cineva are un moment dificil intreaba daca este ok sau cu ce poti ajuta.

Foto: Fezbot2000/Unsplash