Metoda „pietrei neclintite”, trucul care te ajuta sa reduci la tacere oamenii toxici

1
De Georgiana Dorobantu
7 sept. 2022

Esti o persoana amabila, iubitoare si constiincioasa. Faci tot ce poti pentru a te inconjura de oameni pozitivi, care nu se hranesc cu drame (ale lor sau ale altora).

Dar nu este mereu posibil sa elimini toate persoanele toxice din viata ta. Iar aici intervine metoda „pietrei”. Este o modalitate eficienta de a tine sub control efectele pe care oamenii toxici le au asupra ta, fie ca ai de-a face cu un coleg narcisist, o soacra dificila sau un coleg de apartament care te stoarce de energie.

Ce este metoda „pietrei neclintite”?

Psihologul Nadene van der Linden a scris despre aceasta tehnica pe blogul sau, Unshakeable Calm. Practic, este modalitatea prin care ii opresti pe oamenii toxici sa transforme situatii obisnuite in drame care sa-ti provoace stari negative si stres inutil – acele lucruri pe care ei, de fapt, le adora. Atunci cand te comporti ca si cum ai fi plictisita, neinteresata si deloc atenta, nu faci altceva decat sa descurajezi persoanele toxice din a te implica in dramele lor. Astfel ca oamenii toxici vor cauta o tinta mai interesanta pentru a-si pune in practica acel comportament manipulator specific.

Oamenii care fac ASTA sunt cei mai fericiti, arata studiile

„Cea mai buna varianta de a obtine un rezultat sanatos din interactiunea cu o persoana toxica este prin schimbarea raspunsului pe care il avem fata de comportamentul sau”, spune psihologul, citat de purewow.com.

Cum sa folosesti tehnica pietrei pentru a scapa de oamenii toxici?

Nu trebuie sa fii Meryl Streep, dar va fi necesar sa-ti folosesti talentul actoricesc pentru a pune in practica aceasta metoda. De fiecare data cand interactionezi cu o persoana toxica, vorbeste cu o voce neutra, discuta despre subiecte plictisitoare, ofera raspunsuri scurte si banale. Nu povesti despre noua ta promovare la locul de munca, despre viitoarea operatie a mamei tale sau despre noua bicicleta a copilului.

De ce nu iti place sa auzi feedback-ul negativ si cum ii poti face fata

Transforma-te in cea mai plictisitoare persoana pe care ai cunoscut-o vreodata si nu te implica emotional, chiar daca persoana toxica se straduieste sa-ti declanseze diferite emotii si stari.

Cum functioneaza metoda pietrei?

Oamenii toxici se „hranesc” cu drame si emotiile negative care apar odata cu ele – daca alimentezi aceasta pasiune, vor continua sa se bazeze pe tine ca vei face lucrurile sa fie si mai interesante. Dar cand practici metoda pietrei, nu au nimic nou de adaugat in dramele lor si vei fi surprinsa sa descoperi cat de repede isi vor pierde interesul fata de tine.

Chiar daca este o tehnica foarte eficienta, unele persoane, chiar si van der Linden, considera ca este o metoda dificil de pus in practica, in special la inceput.

„Metoda pietrei necesita exercitiu si pregatire. Eu am folosit-o cu succes, dar nu este ceva natural pentru mine din cauza faptului ca sunt o persoana calda, empatica si vorbareata”, spune specialista.

Cum faci ca metoda manifestarii sa functioneze si in cazul tau

Un alt avantaj al acestei tehnici este acela ca persoana toxica nu trebuie sub nicio forma sa stie ca o aplici asupra sa. Prin urmare, nu trebuie sa fie evident ca ai un altfel de comportament (se poate intoarce impotriva ta, pentru ca persoana toxica isi va amplifica atitudinea negativa). Subtilitatea este cheia, dar odata ce ajungi sa stapanesti aceasta tehnica, se va dovedi o metoda foarte eficienta de a-ti proteja timpul si energia.

Cand ar trebui sa eviti metoda pietrei?

Desi poate fi folosita la locul de munca pentru a tine la distanta temporar o persoana toxica, nu este un mecanism care sa functioneze pe termen lung. Ar trebui sa eviti aceasta tehnica in situatii in care exista un pericol iminent, recomanda specialistii de la BetterUp. Daca persoana toxica respectiva creeaza un mediu de lucru periculos – de exemplu te confrunti cu hartuirea sexuala sau discriminare – o varianta mai buna este sa ai o abordare mai directa in rezolvarea problemei. Iar asta poate insemna confruntarea directa sau raportarea catre superiori sau persoanele care pot lua masuri.

Foto: depositphotos.com