8 moduri de a te elibera de un trecut dureros

1
De Alice Moisescu
25 feb. 2019

Multi dintre noi ne simtim blocati in propria viata si lipsiti de speranta. Avem o viziune intunecata asupra viitorului si nu ne putem bucura de prezent, intrucat poverile trecutului ne apasa.

Suntem recunoscatori pentru lucrurile bune care ni se intampla, insa nu putem sa nu simtim tristete atunci cand retraim povestile ravasitoare ale vietii noastre. Si cu toate astea, aceste povesti care au lasat rani adanci in sufletul noastru sunt cele care ne ajuta de obicei sa evoluam, sa devenim o varianta mai buna a noastra.

3 rani emotionale din trecut care te impiedica sa evoluezi

Iata cateva moduri prin care ne putem elibera de un trecut dureros:

1. Priveste inainte

Pentru a scapa de durere, trebuie sa iei decizia de a merge mai departe. Odata ce ai decis acest lucru, sa iesi din cercul vicios al suferintei va fi mai firesc, mai usor.

Nu trai in trecut. Caile vechi nu vor deschide usi noi

2. Vorbeste despre tot ce simti

O durere ascunsa nu va disparea. Acceptarea este un prim pas important in procesul vindecarii. Alege cu grija un om potrivit, un prieten sau poate un parinte si impartaseste-ti durerea. Elibereaza-te. Fii onest si marturiseste tot ce ai pe suflet. Nu cara mai departe toata durerea pe care o resimti acum…

3. Asuma-ti partea de vina

Este gresit sa spui cine si in ce masura este vinovat pentru situatia si starea in care te afli. Asuma-ti faptul si tu ai un un rol in situatiile in care esti implicata si incearca sa-ti dai seama unde ai gresit si ce ai putea imbunatati pe viitor. Si nu mai arata cu degetul, nu mai pune la zid pe nimeni. Asta nu te va ajuta cu nimic.

4. Nu te mai victimiza

Noi suntem produsul alegerilor noastre. Tot ce facem, constient sau nu, ne aduce un castig. Iar acest castig poate veni fie sub forma unei rasplate, fie a unei usi inchise. Trebuie doar sa imbratisezi orice primesti. Face parte din evolutie.

5. Nu ii mai acuza pe ceilalti pentru durerea ta

Poate ca cei din jurul nostru tind sa potenteze tot ce noi experimentam, insa in mod clar nu este corect sa ii invinuim pentru ce simtim noi. Aminteste-ti ca fiecare om are propria poveste si propria povara si ca nimeni nu-ti este dator cu nimic, oricat de rau te-ai simti acum.

6. Concentreaza-te pe prezent

Orice s-a intamplat, a trecut. Vezi ce poti invata din asta si lasa emotiile negative care te coplesesc acum in urma. Nu te mai incarca cu ura, ranchiuna si alte asemenea sentimente negative. Nu vei face decat sa te blochezi intr-o zona intunecata, care nu te lasa sa te vindeci.

7. Iarta-l pe cel ce te-a ranit

Pana nu il ierti pe cel ce te-a ranit, nu vei putea merge mai departe. Iar tu ai nevoie sa mergi mai departe. Iertarea este atat de importanta si ea in procesul vindecarii. Iertandu-l pe celalalt iti vei face tie un bine inainte de toate, si mai apoi si lui.

Iertarea te elibereaza

8. Iarta-te si pe tine

Si iertarea de sine e un proces important. Iarta-te pentru tot ce se intampla in viata ta si invata sa te iubesti mai mult. Invata din cele intamplate si mergi mai departe. Orice s-ar intampla, acorda-ti mereu a doua sansa – e singurul mod de a te ridica din nou!

Intr-o relatie complicata cu mine. 15 moduri de a te iubi mai mult

Foto: Shutterstock.com