Relatiile toxice dintre parinti: cum afecteaza copiii

1
De Mara Ionescu
31 dec. 2019

Copiii resimt stresul la fel ca si adultii. Aproximativ 13% dintre copii sufera de anxietate pentru ca traiesc intr-un mediu nesanatos din punct de vedere emotional. 

Stii deja ca relatiile toxice dintre parinti afecteaza copiii, insa cum poti sa faci ca sa eviti acest lucru.

Cei de la Brightside au identificat 8 metode prin care sa eviti ca relatiile toxice dintre parinti sa afecteze copiii:

1.Copiii se pot simti rau tot timpul

“Spune-i lui tata ca nu vorbesc cu el!” Astfel de fraze, impreuna cu emotiile negative care le insotesc, ii arata copilului un mod gresit de a fi al unei familii. Daca nu-ti controlezi emotiile poti afecta sanatatea psihica a copilului tau. Incearca sa-ti controlezi sentimentele daca va certati iar copilul se afla in apropiere. Va trebui sa faceti o intelegere intre voi ca nu va veti folosi de copil pentru a va manipula unul pe celalalt.

Adevarul despre copiii singuri la parinti. Ce spun specialistii

2.Copiii se pot obisnui sa se simta victime

Atunci cand unul dintre parteneri exercita un abuz psihic care il umileste sau il distruge pe celalalt partener, atunci si copilul se va simti abuzat in mod indirect. Copiii devin victim si au parte de o experienta emotionala negativa. Gandeste-te bine inainte sa spui ceva. Daca ai nevoie de timp ca sa te calmezi, fa-o! Este mai bine decat sa porti discutii contradictorii sau sa te plangi in fata propriului copil.

3.Copiii se simt vinovati

In timpul divortului, ai perioadelor dificile si in situatia unei relatii toxice, sentimentul de familie se pierde si, adesea, copiii se simt vinovati pentru aceste probleme, crezand ca depinde de ei sa le resolve. Copiii pot incerca sa-si impace parintii in felul lor: tipand, plangand sau refuzand sa faca un anumit lucru. Trebuie sa-i spuneti copilului ca nu este vina lui ca voi nu va intelgeti, ca aveti problem sau ca divortati. In felul acesta il puteti elibera  de o povara emotionala covarsitoare.

4. Copiii cred ca ei sunt de vina

Uneori, un parinte se poate simti vinovat si atunci starea sa de spirit se transmite si copilului. In unele cazuri, parintii cumpara multe jucarii si dulciuri pentru a-si multumi copilul, alteori nu dau atentie niciunui alt aspect, in afara de propria problema. Trebuie sa inveti sa renunti sa te mai gandesti cu regret. De fiecare data cand te simti vionvata, incearca sa faci un alt lucru. Cum ar fi sa petreci timpul cu copilul tau. Nu-l mai rasfata cu dulciuri si jucarii, cel mai frumos dar este atentia pe care i-o acorzi.

5. Copiii cred ca sentimentele lor nu sunt importante

Sentimentele negative sunt foarte importante, iar parintii nu ar trebui sa le ignore. Este posibil ca, dintr-o data, copilul sa devina sensibil sau agresiv. Este posibil ca acest lucru sa se fi intamplat atunci cand tu ai inceput sa te certi cu partenerul tau. Iti poti incuraja copilul sa-si exprime sentimentele prin povesti, desene si jocuri. De exemplu, il poti ruga sa faca un desen al familiei sale. Analizeaza micile detalii ca sa intelegi daca il deranjeaza ceva.

Cum sa mentii o relatie sanatoasa cu partenerul tau dupa ce apar copiii

6.Copiii sunt deprimati

Un studiu a indicat faptul ca o mama care sufera de depresie este mai putin afectuoasa cu copilul ei, iar acest lucru ii poate produce probleme de natura psihologica in viitor. Un parinte fericit inseamna un copil fericit. Gaseste-ti un hobby comun cu copilul tau. Copiii ar trebui sa-si vada parintii zambind, nu plangand si certandu-se tot timpul.

7. Sunt fortati sa aleaga o tabara

Un copil nu poate face fata relatiilor toxice dintre parinti, astfel ca adesea alag una dintre tabere. Acest lucru nu este normal si va lasa o cicatrice in dezvoltarea psihologica a copilului. De aceea este importanta sa primeasca dragoste in egala masura, de la ambii parinti.

8. Se simt nelinistiti si cred ca sunt in pericol

Copiii sunt sensibili si, daca nu inteleg cauza unei problem, pot sa creada ca ceva este in neregula. Fiecare copil reactioneaza diferit. Anxietatea si sentimentul ca sunt in pericol le poate afecta gandirea, pentru ca percep frica mult mai puternica decat este ea de fapt. Reaminteste-i copilului tau ca se afla in siguranta. Nu trebuie sa ii explici in detaliu de ce va certati. Trebuie doar sa-i intaresti sentimentul ca nu se afla in pericol.

Foto: Getty Images