Trucuri psihologice care te ajuta sa cheltui mai putini bani in perioada sarbatorilor

1
De Denisa Toma
25 nov. 2018

Psihologii considera ca obisnuim sa cheltuim tot mai mult pentru a ne simti mai bine, mai fericiti, dar de cele mai multe ori nu facem decat sa „acoperim” problema, nu sa o rezolvam.

Te gandesti cu groaza ca vei ramane fara bani dupa Sarbatori sau chiar inainte de ele? Este usor sa te judeci pentru ca nu te pricepi sa-ti administrezi banii si pentru ca ai tendinta de a cheltui prea mult. Dar psihologii sunt de parere ca viata moderna pe care o traim este plina de tentatii.

Iar banii nu mai reprezinta doar o valoare pe care o oferim la schimb, ci se impletesc cu starile noastre emotionale.

Pe de alta parte, banii sunt o notiune abstracta si ne este destul de dificil sa le tinem evidenta. De exemplu, studiile au aratat ca oamenii au tendinta de a cheltui mai mult atunci cand folosesc cartile de credit pentru ca acestea fac ca banii sa para mai putin „reali”, palpabili.

Chiar daca reusesti sa te tii de un buget in cea mai mare parte a timpului, o exceptie sau doua pe luna, precum unele reparatii in casa sau un cadou pentru o aniversare, sunt suficiente pentru a da totul peste cap.

Din fericire, putem folosi trucurile descoperite de psihologi pentru a ne pacali mintea astfel incat sa evitam cheltuielile si sa economisim mai multi bani. Iata ce trucuri sa incerci:

Profita de „efectul Hawthorne”

Intr-un experiment psihologic clasic, muncitorii dintr-o fabrica muncesc mai mult pentru simplul fapt ca stiu ca cercetatorii ii privesc. In acelasi fel, poti nota fiecare cheltuiala si in mod sigur vei cheltui mai putin. Exista astfel de aplicatii pe care le poti instala pe telefon si care iti permit sa monitorizezi cu atentie pe ce dai banii. Si mai eficiente sunt aplicatiile la care se pot conecta si partenerul sau ceilalti membrii ai familiei, astfel incat sa aveti cu totii acces la toate cheltuielile.

Rasplateste-te intai pe tine

O strategie simpla, care te poate ajuta sa economisesti mai mult: daca poti, asigura-te ca o parte din banii tai sunt redirectionati automat catre un cont de economii imediat ce ii primesti. Odata ce banii „au disparut”, nu le vei simti lipsa. Te vei acomoda psihic cu faptul ca ai o suma mai mica disponibila pentru cheltuieli. Daca, in schimb, astepti pana la finalul lunii sa pui deoparte ce ti-a mai ramas, e posibil sa nu mai ai ce pune…

Nu fi zgarcita cu tine

Daca dai dovada de exces de zel si esti foarte sticta cu tine, vei intoarce totul impotriva ta. Cu totii simtim nevoia de autonomie, iar daca regulile pe care le respecti sunt prea severe, risti sa te razvratesti – desi persoana impotriva careia te razvratesti esti tu insati. Nu te ajuta cu nimic sa economisesti cativa banuti de ici, de colo, daca apoi chletui dintr-odata o suma mare.

Cea mai buna metoda de a gestioana aceasta situatie este sa te lasi din cand in cand prada tentatiilor, dar in mod constient. Stabileste saptamanal o suma mica de bani pe care ai voie sa o cheltuiesti pentru propria ta placere.

Afla adevaratul cost, masurat in ore din viata ta

Vicki Robin, specialist in gestionarea finantelor citat de psychologies.co.uk, recomanda sa calculezi cat castigi cu adevarat pe ora. Pentru a face asta, trebuie sa scazi din banii pe care ii castigi banii pe care ii cheltui pentru jobul tau: hainele pentru serviciu, cheltuielile cu transportul si pranzul. Apoi, cand iti vei dori sa cumperi ceva, vei sti exact cat din viata ta ai petrecut muncind pentru a plati acel lucru. Si probabil nu iti vei mai dori sa-l cumperi.

Foto: Shutterstock.com