8 mituri pe care toata lumea le crede, dar care sunt false

1
De Denisa Toma
30 ian. 2019

Sunt unele lucruri pe care toata lumea pare sa le cunoasca. Poate niciunul dintre noi nu isi aminteste unde le-a auzit prima data, dar in mod sigur nu dintr-o sursa de incredere.

Astfel de mituri sunt foarte cunoscute tocmai pentru ca sunt ciudate si usor de retinut, dar dupa o analiza mai amanuntita se dovedeste ca sunt complet false. Iata cateva lucruri pe care le considerai adevarate, dar care sunt mituri:

Poti vedea Marele Zid Chinezesc din spatiu

NASA confirma faptul ca Marele Zid Chinezesc, numit adesea singurul obiect creat de om care se vede din spatiu, nu este de fapt vizibil din cosmos. Desi mitul a fost spulberat de astronautul chinez Yang Liwei, este una dintre falsele afirmatii care se mentin.

Daca iti trosnesti degetele vei face artrita

Acest lucru probabil a fost spus de cei care nu suporta sunetul degetelor care trosnesc. Dar adevarul este ca trosnirea degetelor sau a altor articulatii ale corpului nu cauzeaza aparitia artritei. Medicul ortoped Robert Klapper, de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Statele Unite, spune ca sunetul este produs de patrunderea bulelor de nitrogen in lichidul sinovial si nu provoaca artrita.

5 mituri FALSE despre metabolism

Van Gogh si-a taiat urechea intr-un moment de nebunie

Faimosul pictor olandez Vincent van Gogh si-a taiat o parte din ureche, dar este posibil sa se fi intamplat in timpul unei lupte, nu din cauza unui moment de nebunie. Potrivit autorului Hans Kaufmann, unii experti considera ca van Gogh si artistul francez Paul Gauguin au avut un conflint, in timpul caruia Gauguin i-a taiat urechea pictorului olandez cu o sabie de scrima. Dar pentru a evita condamnarea lui Gauguin, van Gogh si Gauguin au mintit autoritatile.

Corpul are nevoie de sapte ani pentru a digera o guma de mestecat

De fapt, guma va trece prin intestine si va fi eliminata din corp in cateva ore sau zile, in functie de tranzitul intestinal. Potrivit Healthline, ingredientele din guma nu pot fi digerate absolut deloc, astfel ca bucata de guma va trece prin sistemul digestiv odata cu miscarile intestinale.

Un specialist demonteaza miturile legate de alaptare

Corpul lui Walt Disney este criogenat

In biografia sa este mentionat faptul ca dupa decesul din 1966 cauzat de cancerul pulmonar, corpul sau a fost incinerat in Glendale, California. Cel mai probabil zvonul a aparut pentru ca presedintele Societatii de Criogenie din California a acordat un interviu pentru Los Angeles Times in care a spus ca cei de la studiourile Walt Disney s-au interesat de procesul de criogenare. Desi Walt Disney nu a fost criogenat, numele sau a fost asociat cu aceasta procedura, iar zvonul ca ar fi fost criogenat s-a raspandit.

In medie, o persoana inghite opt paianjeni pe an in timpul somnului

Din fericire, acest mit este departe de a fi adevarat. „Paianjenii ne privesc ca si cum ar privi niste bolovani”, a declarat Bill Shear, fostul presedinte ale Societatii Americane de Arahnologie. Daca o persoana doarme si are gura deschisa, cel mai probabil sforaie, ceea ce creeaza vibratii care le indica paianjenilor ca este un pericol, prin urmare ii sperie.

Anuntata ca oamenii din regatul sau sufera de foame, Maria Antoaneta a spus „Daca n-au paine, sa manance cozonaci!”

Nu exista dovezi ca Regina Maria Antoaneta a Frantei ar fi spus aceste cuvinte. Potrivit mitului, atunci cand a fost anuntata ca taranii nu au suficienta paine ca sa se hraneasca, regina ar fi raspuns cu cinism: „Daca n-au paine, sa manance cozonaci!”.
Dar potrivit istoricului Lady Antonia Fraser, autoarea uneia dintre cel mai bine vandute biografii ale reginei franceze, „remarca nu ar fi fost caracteristica pentru Maria Antoaneta, o femeie inteligenta care a donat sume mari de bani unor cauze caritabile si care, in ciuda stilului de viata extravagant, era sensibila la dificultatile populatiei sarace din Franta”.

Unghiile si parul continua sa creasca dupa moarte

Acest mit nu este adevarat, dar este cauzat de un detaliu la fel de morbid. Celulele nervoase mor intr-un interval de 3-7 minute dupa deces, astfel ca orice crestere este stopata. Dar pielea din jurul parului si unghiilor se retrage dupa moarte, din cauza deshidratarii, ceea ce face ca acestea sa para mai lungi.

Foto: Shutterstock.com