Cele mai bune filme cu James Stewart, capodopere mondiale

1
De Teodora Tirca
5 mart. 2021

Castigator de Oscar si nu numai, James Stewart a avut un parcurs mai putin obisnuit la Hollywood.

Actorul american cu origini scotiene n-a visat dintotdeauna sa apara in filme. A facut, de fapt, arhitectura si a si profesat. A fost insa si mai atras de arta, iar aparitia pe Broadway l-a dus rapid pe platourile de la Hollywood. Desi era deja o vedeta si avea si un Oscar in palmares, nu a stat insa pe ganduri cand SUA a intrat in al doilea razboi mondial si s-a inrolat in aviatie. La finalul razboiului era deja colonel, a fost decorat in nenumarate randuri si a luptat inclusiv in razboiul din Vietnam. 27 de ani a lucrat in armata, nerenuntand insa nici la pasiunea pentru cinematografie, avand zeci de pelicule la activ. Cu un asemenea palmares nu e tocmai la indemana sa faci o lista cu cele mai bune filme cu James Stewart, dar am selectat 10 dintre cele mai apreciate de critici si public.

Winchester `73 (1950)

Westernul regizat de Anthony Mann prezinta drumul unei pusti valoroase de la un proprietar ghinionist la altul si cautarile intreprinse de un cowboy pentru a da de urma unui criminal fugar. Este, daca nu cel mai bun, unul dintre cele mai bune filme realizate vreodata avand in centrul povestii un personaj neinsufletit, pusca Winchester `73. Stewart a facut un rol monumental in chipul lui Lin McAdam, exersand extraordinar de mult trasul la tinta pentru ca filmarile sa para cat mai autentice. Filmul este clasificat ca un clasic al genului western si, in acelasi timp, o capodopera.

Harvey (1950)

Drama cu accente comice regizata de Henry Koster este o adaptare a piesei lui Mary Chase, premiata cu Pulitzer si prezinta unul dintre rolurile memorabile facute de James Stewart. Actorul il intruchipeaza pe Elwood P. Dowd, un barbat excentric de varsta mijlocie al carui prieten bun este reprezentat de un iepure inalt, dar invizibil, pe nume Harvey. In timp ce sora lui Elwood este convinsa ca acesta isi pierde mintile, Elwood ajunge sa-i convinga pe toti cei din jur, inclusiv pe psihiatrul lui, de existenta lui Harvey.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: PR.