5 filme de Oscar produse de Brad Pitt: De la „Minari“, la „Moonlight“

1
De Maria Constantin
30 apr. 2021

Starul american are in palmares cateva filme pe care le-a produs si care au castigat mult ravnitele trofee.

Cariera de producator a lui Brad Pitt este la fel de interesanta ca aceea de actor. Starul in varsta de 57 de ani are in palmares mai multe filme distinse cu Oscar. Pitt a lucrat ca producator pentru mai bine de 60 de pelicule, printre care se numara „Vice” (2018), „The Last Black Man in San Francisco” (2019) si „Bong Joon-ho’s Okja” (2017), scrie People. Iata cateva dintre filmele distinse cu Oscar la care a lucrat Brad Pitt:

„Minari” (2020)

Steven Yeun (nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor) si Yeri Han interpreteaza rolurile unor imigranti americani de origine coreana care se stabilesc cu familia lor la o ferma din Arkansas, in cautarea visului american. Produs de compania lui Pitt, Plan B Entertainment, si distribuit de A24, filmul a fost premiat anul trecut la Festivalul de la Sundance.

„Minari” a candidat la sase premii Oscar in acest an, inclusiv la cel pentru cea mai buna imagine. In calitate de producator executiv, Pitt a avut onoarea de a-i acorda statueta pentru cea mai buna actrita in rol secundar lui Youn Yuh-jung, care a jucat rolul bunicii in acest film. Ea a devenit prima femeie de origine coreana care a castigat un trofeu la aceasta categorie, iar Pitt avea lacrimi in ochi cand aceasta a primit premiul.

„Moonlight” (2016)

Unul dintre cele mai aclamate filme din deceniul trecut il are pe Pitt ca producator executiv. „Moonlight”, regizat de Barry Jenkins, urmareste drumul de la copilarie la maturitate al unui tanar american care se confrunta cu saracia, dependenta, sexualitatea lui si problemele rasiale.

Pitt a acceptat sa-i ofere sprijinul lui Jenkins dupa ce ei s-au intalanit in 2013 la festivalul de film Telluride. Pelicula a primit mai multe premii, printre care trei Oscaruri (pentru cea mai buna imagine, cel mai bun scenariu adaptat si cel mai bun actor intr-un rol secundar) si un Glob de Aur pentru cel mai bun film-drama.

„If Beale Street Could Talk” (2018)

Pitt si Jenkins au colaborat inca o data pentru adaptarea romanului cu acelasi nume semnat in 1974 de James Baldwin. Actiunea filmului se petrece in Harlemul anilor ’70, iar Tish (Kiki Layne) evoca povestea sa de dragoste cu Alonzo (Stephan James) si viata pe care au dus-o pana cand acesta a fost arestat pentru o crima pe care nu a comis-o.

Regina King a primit primul Oscar din cariera pentru cea mai buna actrita in rol secundar dupa ce a interpretat-o pe mama lui Tish, Sharon Rivers.

„Selma” (2014)

Drama istorica realizata de Ava DuVernay are ca tema marsurile pentru dreptul la vot al persoanelor de culoare din SUA, organizate in anul 1965 din Selma pana in Montgomery, si a fost produsa de Pitt si compania lui, Plan B.

Filmul a starnit dezbaterea #OscarsSoWhite pe Twitter dupa ce a primit doar o nominalizare la Oscar, pentru cea mai buna imagine, la editia din 2015.

Premiile Oscar 2021: Lista marilor castigatori

David Oyelowo, care l-a interpretat pe Martin Luther King Jr., a declarat pentru Screen Daily ca unul dintre motivele pentru care „Selma” nu a avut succes la Oscar a fost ca membrii Academiei Americane de Film au respins filmul dupa ce actorii si echipa de productie au purtat tricouri cu mesajul „I Can’t Breathe” la premiera peliculei, in memoria lui Eric Garner, ucis de politia din New York, in 2014.

„12 Years a Slave” (2013)

Pitt a castigat singurul sau Oscar ca producator pentru filmul regizat de Steve McQueen. „12 ani de sclavie” a facut istorie – este primul film al unui regizor de culoare distins cu trofeul pentru cea mai buna productie de la crearea premiilor Oscar, in 1929.

Pelicula prezinta viata lui Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), un cetatean de culoare liber din New York care a fost rapit si vandut ca sclav in sudul Statelor Unite.

Lupita Nyong’o a primit premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar si a declarat pentru People ca a fost coplesita cand l-a intalnit pe Pitt. „Inca incerc sa ma obisnuiesc cu faptul ca numele meu este pomenit langa cel al unor oameni ca Brad Pitt. Sincer”, a dezvaluit ea, razand. „Cand am fost distribuita in acest film, m-am gandit ca sigur il voi intalni intr-o zi. N-as putea spune ca am fost fascinata. Am fost uluita. Mi-am zis: ‘Na, chiar se intampla'”, a adaugat actrita.

Foto: Getty Images.