Cele mai bune filme cu vikingi

1
De Cristina Tudor
16 dec. 2020

De la animatii cu vikingi care calaresc dragonii, la povesti mult mai realiste, acestea sunt cele mai bune filme cu vikingi care s-au facut vreodata.

La fel ca in cazul oricarui gen de film, exista perioade de timp in care exista un aflux de un anumit tip de divertisment, care apoi scade din nou. De multe ori, supra-saturatia unui anumit gen va duce la disparitia sa brusca.

Filmele cu gangsteri din anii ’30 si ’40 au cedat loc occidentalilor din anii ’50, care au dominat peisajul cinematografic timp de aproape trei decenii inainte de a-si scufunda palaria de cowboy pentru a spiona thrillere si filme de actiune din anii ’70 si ’80.

Un gen care nu a primit aproape la fel de multa atentie spune povestea vikingilor, acei razboinici nordici care s-au inchinat la mai multi zei si au navigat pe mari jefuind si cucerind.

In ultimul timp, am vazut un interes sanatos pentru vikingi datorita dramelor istorice bine executate, cum ar fi Vikings pe History Channel si The Last KIngdom pe Netflix. Dar ce zici de toate marile filme cu vikingi care s-au facut vreodata?

La fiecare cativa ani va fi lansat unul, cu diferite grade de autenticitate si estetica, dar vor exista intotdeauna cei care surprind cel mai bine genul. Iata cele mai bune 10 filme cu vikingi, din toate timpurile.

Viking

Regizat de regizorul rus Andrei Kravchuk, Viking este un spectacol grunge cu buget mediu, cu aproape nicio distributie americana si subtitrari slabe. Totusi, in ciuda defectelor sale (costume istorice inexacte), reuseste sa transmita cu precizie o parte din cultura vikingilor din acea vreme.

Accentul sau principal este pus pe Vladimir de Novgorod, un print viking din secolul al X-lea, care este fortat sa se exileze. Cel ce-l forteaza este fratele sau vitreg, Yaropolk, care l-a ucis deja pe unul dintre ceilalti frati ai lor si care doreste sa troneze pentru sine dupa moartea tatalui lor. Sveneld, un batran razboinic viking, il convinge pe Vladimir sa construiasca o armata si sa se intoarca pentru a cuceri Novgorod, astfel opunandu-se atat fratelui sau ticalos, cat si fortelor Bizantei.

Outlander

Outlander exploreaza ce s-ar intampla daca Kainan, un om dintr-o alta lume, ar ateriza in Norvegia in timpul domniei vikingilor din epoca fierului. Dar Kainan nu vine singur – aduce cu el un pradator numit Moorwen.

Deoarece a depus juramantul ca soldat, acela de a-si ucide inamicul, Kainan isi leaga tehnologia avansata de armele vikingilor pentru a reusi.

Ideea din jurul filmului Outlander aminteste de Cowboys vs Aliens. Ofera mai mult o privire autentica asupra vikingilor pe care premisa sa o poate sugera, iar bataliile care ii implica pe Kainan, aliatii sai vikingi si Moorwen sunt terminate impresionant. De asemenea, este demn de remarcat faptul ca atat Kainan, cat si Moorwen au comis atrocitati unul impotriva celuilalt, facandu-l un feud contaminat de ambiguitate.

The Long Ships

Un film epic cu vikingi realizat la mijlocul anilor ‘60, The Long Ships se concentreaza pe un clopot foarte apreciat din aur numit „Mama Vocilor” si pe cei doi oameni puternici care cauta sa-l obtina. Comoara mitica mai mare decat un camion a atras atentia domnitorului maur El Mansuh (Sidney Poitier) si a liderului viking Rolfe (Richard Widmark).

Rolfe navigheaza cu oamenii sai din Scandinavia pentru a cauta clopotul in Africa, luand fara tragere de inima pe El Mansuh si cohorta sa in aceasta calatorie. Ei isi concentreaza toate energiile pe un obiect care poate fi pur fantezie, testand adancimile fortei lor spirituale si a fortei fizice. Cu costume elaborate si decoruri mari, este un film frumos, desi se concentreaza doar pe jumatate pe cultura vikinga.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: PR.