Regula „niciodata sa nu mergeti la culcare certati” este o greseala imensa, spun specialistii. Iata de ce!

1
De Cristiana Astefanoaiei
20 dec. 2022

Sigur si tu ai auzit despre celebra: „niciodata sa nu mergi la culcare nervoasa”. O regula care s-ar putea sa-ti imbunatateasca relatia, dar sa iti afecteze sanatatea. Iata cum!

Multi specialisti in relatii au recomandat cuplurilor sa se impace inainte de a merge la culcare, de dragul armoniei din casa. Insa, cel mai probabil, regula „niciodata sa nu mergi la culcare nervoasa” a venit ca un sfat pentru a grabi impacarea. Adesea, insa, certurile nu se rezolva din doar cateva cuvinte si ar putea fi nevoie de o noapte intreaga pentru discutii prelungite.

Cand alternativa este o noapte nedormita sau aproape nedormita, sa mergi la culcare nervoasa este cel mai bine pentru majoritatea cuplurilor.

A merge la culcare suparat este de fapt grozav pentru relatia noastra, pentru ca de obicei lucrurile arata complet diferit dimineata.

Lipsa somnului, mai ales din cauza faptului ca stai treaz certandu-te, poate dauna nu doar relatiei tale. Iata motivele pentru care ar trebui sa mergi la culcare, chiar daca sunteti certati, potrivit expertilor in somn!

1. Este mai bine pentru sanatatea ta mentala si emotionala

Expertul in somn de la Stanford, Dr. Brandon Peters, a observat ca dificultatea de a dormi interfereaza cu functionarea cognitiva si executiva superioara a creierului. De asemenea, ne afecteaza amigdala, care ne ajuta sa ne reglam emotiile.

Cum reactioneaza corpul unei femei cand este in relatia nepotrivita. Efectele sunt vizibile

Atunci cand nu dormim, reactionam exagerat la situatii sau nu reactionam deloc, deoarece neurotransmitatorii nostri nu fac conexiunile potrivite.

Practic, creierul tau trimite peste tot semnale de alarma pentru mai multe probleme in relatii a doua zi, printre altele, ca si cum ar crea un camp minat.

In 2013, cercetatorii in domeniul somnului de la UC Berkeley au descoperit o „cale disfunctionala care explica relatia dintre deteriorarea creierului, intreruperea somnului si pierderea memoriei”.

Faptul ca stati treji pana tarziu, certandu-va, contribuie la faptul ca veti iesi din circuit si va veti certa in legatura cu tot felul de probleme, in loc sa va certati in legatura cu cea cu adevarat la indemana. Devii prea obosita si uiti care este adevaratul tau punct de vedere.

2. Daca renunti la regula „niciodata sa nu mergi la culcare nervoasa”, s-ar putea sa fii mai sanatoasa

Dar este si mai rau. Potrivit specialistilor, lipsa somnului te poate expune la un risc mai mare de a dezvolta boli cronice, inclusiv, dar nu numai, diabet, boli cardiovasculare si obezitate.

De asemenea, este un mare risc pentru ca sistemul imunitar sa scada!

Ce trebuie sa faci pentru un somn odihnitor in timpul noptilor caniculare, potrivit somnologilor

3. Poti avea parte de sex de impacare

Dr. Robert D. Oexman, fost director al Sleep to Live Institute, spune ca privarea cronica de somn poate scadea hormonii apetitului sexual atat la barbati, cat si la femei.

Specialistii in somn au descoperit ca niciodata sa nu mergi la culcare nervoasa s-ar putea sa nu fie o idee atat de buna. Asta pentru ca, atat barbatii, cat si femeile raporteaza un interes mai scazut pentru sex atunci cand sunt lipsiti de somn.

Asadar, daca astepti cu nerabdare sa faci sex de impacare uimitor, trebuie sa inchei aceasta discutie dimineata, cand esti odihnit si reincarcat.

4. S-ar putea sa te trezesti cu o perspectiva mai pozitiva.

Pentru a rezolva o problema intr-un mod pozitiv, aveti nevoie de odihna pentru a va reimprospata perspectiva. A sta treaz pana tarziu doar va epuizeaza pe amandoi si are ca rezultat o gandire negativa si o perspectiva deprimanta.

„Ar trebui sa ne despartim” noaptea se transforma in „Putem rezolva asta” dimineata. Noptile nedormite nu va sunt prietene.

Este aproape imposibil sa te simti bine si entuziasmata in legatura cu ziua, viata sau relatia ta atunci cand ai pierdut mult somn in noaptea precedenta din cauza unei certi ridicole.

5. Este posibil sa evitati sa faceti sau sa spuneti ceva ce veti regreta.

Expertul in somn Phil Gehrman, Ph.D., spune ca „Lipsa somnului ne poate afecta interpretarea evenimentelor. Acest lucru dauneaza capacitatii noastre de a face judecati sanatoase, deoarece este posibil sa nu evaluam corect situatiile si sa nu actionam cu intelepciune”.

Acordandu-ti o perioada de „racorire” prin odihna, apoi reluand conversatia, ajuta ambele parti sa isi aminteasca faptul ca aceasta cearta ar trebui sa fie cu adevarat doar atat: o conversatie.

Fiecare persoana are un cuvant de spus, dar amandoi lucrati la un obiectiv comun: rezolvarea problemei. Si vreti sa va dati seama cum sa faceti ca lucrurile sa functioneze si sa atingeti acest obiectiv. Impreuna.

2 indicii clare care iti arata daca ai o relatie care va dura

Acest lucru este aproape imposibil de facut in focul momentului. Cand tipati, nu va ascultati unul pe celalalt. Este doar o multime de zgomot care, in cel mai bun caz, nu a facut un rau ireparabil. Dar aproape intotdeauna face ceva rau, fie ca iti afecteaza mintea si corpul, fie ca s-au schimbat si cuvinte dureroase in timpul schimbului de focuri.

Foto: depositphotos.com