Cele mai bune caramele sarate pe care le poti face acasa

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
23 feb. 2019

Caramelele sarate facute in casa sunt moi, lipicioase si se topesc perfect in gura. Si nu este deloc complicat sa le prepari!

Sunt acea mica placere vinovata careia nu-i pot rezista copiii, mici sau mari, si este intotdeauna o mare bucurie sa le gasesti prin casa atunci cand te incearca pofta de ceva dulce. Se prepara destul de usor, trebuie doar sa fii atenta, pentru ca lucrezi cu ingrediente foarte fierbinti, si la propriu si la figurat.

Macarons cu ciocolata neagra si caramel sarat

Ingrediente pentru caramele sarate de casa:

-113 gr de unt nesarat;
-120 ml de smantana pentru gatit, cu continut ridicat de grasime (36-40%);
-3 linguri de apa;
-60 ml de sirop de porumb;
-200 gr de zahar;
-1/2 lingurita de fulgi de sare.

Mod de preparare:

Se ia o tava de copt de dimensiuni potrivite si se tapeaza cu hartie de copt, avand grija ca hartia sa ajunga si pe peretii tavii la o inaltime de cel putin 2 cm, apoi se unge hartia cu putin ulei. Untul se imparte in 8 cuburi, se amesteca impreuna cu smantana si se pune intr-un castron termorezistent la cuptorul cu microunde, timp de 1-2 minute, pana cand untul se topeste, apoi se scoate si se lasa la indemana.

Intr-o oala mica se pun la foc mediu apa si siropul de porumb, apoi se adauga zaharul. Se amesteca cu atentie, incercand sa nu imprastii zaharul pe marginile oalei. Cand lichidul incepe sa fiarba, se acopera oala cu un capac timp de 1 minut, in felul acesta se va crea abur care va topi restul de zahar adunat pe marginile oalei. Dupa 1 minut se ia capacul de pe oala si se introduce un termometru de bucatarie in oala.

Tarta cu ciocolata, caramel si alune a lui Jamie Oliver

Se continua fierberea timp de 5-10 minute, pana cand zaharul ajunge la o temperatura de 160 de grade Celsius. La aceasta temperatura, zaharul de pe margini va incepe sa capete o culoare auriu-maronie. In acest moment trebuie sa adaugi 1/6 din amestecul de unt si smantana si sa amesteci bine, pana cand se incorporeaza. Operatiunea se repeta de inca 5 ori cu restul de amestec de unt si smantana, amestecand bine dupa fiecare adaugare.

Temperatura de gatire va scadea dupa fiecare incorporare.

Vei continua sa fierbi compozitia timp de inca 5-10 minute, pana cand ajunge la o temperatura de 120 de grade Celsius, dand astfel nastere unui caramel moale. Dupa ce caramelul ajunge la temperatura de 120 de grade Celsius se ia de pe foc si se toarna in tava pregatita anterior.

Se lasa sa se raceasca timp de 20-30 de minute, apoi se presara cu fulgi de sare de mare. Se lasa pana cand se raceste complet, aproximativ 3 ½ ore. Se scoate din tava, tinand de marginile hartiei de copt si, daca este prea moale, se introduce la frigider timp de 30-45 de minute ca sa se intareasca. Apoi, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, se taie din formele si dimensiunile dorite.

Mere coapte la slow cooker

Foto: Shutterstock.com