Cele mai sanatoase fructe exotice

Ingrid David1
De Ingrid David
30 ian. 2019

Ne-am obisnuit sa mancam papaya, avocado, cocos sau fructe de cactus, fructe pe care le consideram exotice cu cativa ani in urma. Si nici nu e rau.

Doar ca exista in marile magazine mult mai multe fructe exotice, despre care ar trebui sa aflam, nu doar pentru ca au un gust foarte bun, ci si pentru ca sunt beneficie sanatatii.

Cherimoya

View this post on Instagram

I tried cherimoya today for the first time! It was not very ripe, more floral tasting than I imagined but overall delicious! I decided to save this beaut by chopping it up and freezing it for smoothies I have been reading a lot more about this incredible and nutritious fruit. I will admit my skepticism because of appearance but when our local co-op had some, I could not pass up the opportunity. ❤🌱 #cherimoya #soursop #newthings #exoticfruits #vegan #veganlife #veganliving #vegans #vegancommunity #eatyourrainbow #veganeats #fruits #broadenwhatyoueat #nutrients #tucsonvegan

A post shared by Talisa Pizza (@mammaxvegan) on

Originar din America Centrala si de Sud, cherimoya este un fruct mai rar pe la noi. Pacat! Nu doar pentru ca gustul sau este ca un cocktail de arome (de la mango si lamaie, la pere si capsuni), dar si pentru ca se dovedeste un excelent afrodisiac natural. Cercetari au relevat numeroase beneficii ale consumului de cherimoya. Fructele de cherimoya contin peste 75% apa, o cantitate mare de fructoza, glucoza si fibre, vitaminele A si C, potasiu, magneziu, fosfor, calciu si fier, plus niacina (B3), riboflavina (B2), tianina (B1), acid folic, acid ascorbic si antioxidanti. Mancata frecvent, pulpa acestui fruct accelereaza tranzitul intestinal si regleaza colesterolul. ATENTIE: Coaja si samburii nu trebuie consumate!

De ce este bine sa consumi fructe de padure

Kiwano sau pepenele cu coarne

View this post on Instagram

Hey friends, I'm going to introduce you to naturally grown @enzedexoticskiwano a new fruit for me that you all are going to need to try. Kiwano is a nutritious fruit which taste like a mix between a passionfruit, banana, and kiwi making for a perfect addition to my raw no bake cheesecakes. Be sure to check out @enzedexoticskiwano for more way's to enjoy this delicious fruit, but in the meantime go and prep these gluten free, refined sugar free, vegan cheesecakes! . . Kiwano "cheesecakes": For crust: 1 cup raw almonds 1/4 cup raw coconut shreds 1 Tbsp coconut oil 1-2 Tbsp maple syrup 1 tsp vanilla extract . Add to a food processor and pulse until well incorporated. Spray a loaf pan with coconut oil and press your crust down with your fingers. Stick in the freezer for 10 minutes and prep the "cheesecake" filling. . "Cheesecake" Filling: 1 cup cashews soaked in water over night then rinsed and drained 1 Tbsp coconut oil 3 dates soaked in water over night 1-2 Tbsp of the water from the soaked dates 1 kiwano flesh (i added with the seeds or you can remove) 1 tsp nutmeg . Add to a food processor and pulse until you get a creamy filling. Add to your crust and store in freezer for another 10 minutes. Top with more kiwano flesh and enjoy! . . . . #kiwano #rawcheesecake #naturallygrown #raw #nobake #rawdesserts #vegan #refinedsugarfree #glutenfree #easyrecipes #dairyfree #soyfree #nongmo #dessert #treatyoself #realfood #cleaneats

A post shared by Melissa (@melissas_healthykitchen) on

Kiwano contine catitati importante de nutrienti: vitamina C, vitamina E, vitaminele B3, B5 si B6, thiamina, niacina si riboflavina. Fructul este, de asemenea, o sursa excelenta de minerale precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, chiar daca este format in proportie de 89% din apa. Consumul „pepenelui cu coarne” poate aduce o serie de beneficii pentru organism. Imbunatateste vederea datorita vitaminei A, un nutrient vital pentru buna functionare a retinei. De asemenea, vitamina E, prezenta din plin in acest fruct, lupta cu Alzheimerul sau cu dementa.

Salata de quinoa cu fructe

Ananas Guava

Provenit din America de Sud, acest fruct contine vitamina C, B ,E, K si A, dar si cupru, mangan, magneziu, potasiu, fier si calciu. O singura portie din acest fruct ofera mai mult de 15% din fibrele recomandate zilnic, dar si fenoli si antioxidanti. De asemenea, datorita aportului de vitamine si minerale, consumul regulat ajuta sistemul imunitar. Doar un guava de ananas are mai mult de 50% din necesarul de vitamina C recomandat zilnic. Pe langa imbuntatatirea digestiei, fibrele ajuta la scaderea colesterolului „rau”.

Tamarillo

Cunoscut sub numele de „Copacul cu rosii”, tamarillo este plin de vitaminele A, C, E si provitamina A. Din acest motiv, fructul este un aliat al celor care vor sa aiba o piele sanatoasa si stralucitoare. Fructul este, de asemenea, o sursa buna de vitamine B complex, dar si de fosfor, mangan, magneziu, cupru, zinc si fier. Datorita substantelor nutritive pe care le contine, „rosiile” din copac ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar. Fructul este benefic, de asemenea, persoanelor care doresc sa slabeasca. Consumat regulat, tamarillo reduce tensiunea arteriala. De asemenea, Tamarillo are un continut ridicat de fibre si tine sub control colesterolul rau din organism. Datorita proprietatilor sale antioxidante excelente, ajuta la reducerea stresului oxidativ si scade sansele unui accident vascular cerebral.

Jujube

Cultivat in India, Rusia, Orientul Mijlociu, dar in special in China, jujube contine 18 aminoacizi din cei 24 de care organismul nostru are nevoie. Totodata contine si o serie de acizi organici, printre care acidul betulinic. Tot la capitolul beneficii dupa consumul de jujube avem stimularea sistemului imunitar, protejarea celulelor din organism, este analgezic si energizant. Consumata frecvent, pulpa fructului suprima pofta de mancare, imbunatateste metabolismul, calmeaza stomacul si distruge parazitii din tractul intestinal. De departe insa, cel mai mare avantaj al consumului de jujube este cantitatea foarte mare de vitamina C. De 100 de ori mai mare decat merele si de 20 de ori mai mare decat citricele.

Longan

View this post on Instagram

#longanfruit Il longan (Dimocarpus longan Lour.) è un albero fruttifero tropicale appartenente alla famiglia Sapindaceae, originario della Cinameridionale, , cantonese: long-ngan; letteralmente "occhio di drago"; thailandese: ลำไย). Si trova anche in Indonesia e nel Sud-est asiatico. È chiamato anche guìyuán  in cinese, lengkeng in Indonesia, mata kucing(letteralmente "occhio di gatto") in Malesia, quả nhãn in vietnamita, mora in cingalese (Sri Lanka) e ugualmente longan in tagalog. L'albero può crescere fino a 12 metri di altezza, e la pianta è molto sensibile al gelo. Gli alberi di longan richiedono suolo sabbioso e temperature che tipicamente non vanno al di sotto dei 0 gradi Celsius. I frutti maturano nel mese di ottobre. Il longan ("occhio di drago") è così chiamato a causa della somiglianza del frutto ad un bulbo oculare quando viene sgusciato (Il seme nero traspare attraverso la polpa traslucida come una pupilla/iride). Il seme è rotondo e duro.

A post shared by Elenia Panico (@eleniapanico) on

Fruct exotic specific Chinei, asemanator cu lychee-ile, longanul se consuma de preferinta crud. Foarte bogat in vitamine, minerale, fier si zinc, fructul longan este foarte apreciat in medicina si terapia naturista. Stimuleaza buna functionare a muschiului cardiac si a splinei si imbunatateste circulatia sangelui in organism. Datorita efectului calmant pe care il are asupra sistemului nervos, este un execelent antidepresiv. Iar daca este uscat si apoi fiert, miezul de longan vindeca insomnia.

Plante somnifere – ca sa spui adio, insomnie!

Foto: Shutterstock.com