Kimchi – preparatul coreean care stimuleaza imunitatea si metabolismul

1
De Ingrid David
2 apr. 2019

Preparat traditional coreean, Kimchi a devenit popular in intreaga lume in ultimii ani datorita beneficiilor pe care le aduce asupra sanatatii.

Kimchi este un fel de mancare picanta, preparata din legume fermentate. Potrivit Korea.net, cel mai comun tip de kimchi se face amestecand varza sarata (sau murata) cu pasta de kimchi. Aceasta pasta este compusa din pulbere de chili, usturoi, ceapa verde, ghimbir coreean, sos de peste si alte cateva ingrediente, cum ar fi fructele de mare proaspete. Tine cont, insa, ca exista mai multe tipuri diferite de kimchi in Coreea, care variaza in functie de produsele si traditiile locale. De exemplu, kkakdugi kimchi este o versiune de radacina cubata populara in orasul Seoul, iar gat kimchi este o varietate cu frunze de mustar iubita in provincia Jeolla-do.

Cele 6 alimente care-ti detoxifica ficatul

Kimchi se poate manca proaspat preparat, insa cei mai multi oameni il mananca numai dupa ce a fermentat timp de cel putin cateva zile. Ca ingredient incredibil de versatil, kimchi poate fi mancat alaturi de o serie nelimitata de retete, cum ar fi fripturi, clatite sau mancaruri de orez. Sau, poate fi consumat ca atare, de sine statator, pe post de aperitiv gustos sau ca un fel de mancare la masa principala. Avand in vedere marile beneficii ale kimchi-ului, nu e de mirare de ce oamenii din intreaga lume pur si simplu nu se pot abtine sa il consume.

Beneficiile preparatului Kimchi

In mod evident, beneficiul cel mai impresionant al preparatului coreean cu acest nume este faptul ca este o sursa naturala de probiotice, care este excelenta pentru sanatatea intestinala. Potrivit specialistilor de la Harvard, kimchi este unul dintre multele alimente fermentate care ofera un spectru de probiotice esentiale pentru o digestie buna. Dincolo de intestin, unii experti considera ca alimentele bogate in probiotice, cum ar fi kimchi, pot juca chiar un rol in prevenirea bolilor cardiace. Cu toate acestea, probioticele nu sunt singurele avantaje pe care le ofera kimchi. Potrivit Journal of Medicinal Food, kimchi are efect de asemenea asupra pielii si sanatatii creierului. De asemenea, se pare ca ajuta la cresterea imunitatii si are chiar unele proprietati anti-imbatranire. In plus, kimchi este bogat in vitamine precum A si B, si minerale precum calciu si fier.

Probioticele sunt importante pentru digestie – Le gasesti in varza murata

Iar asta nu e tot. Daca iti imaginai ca acestea sunt singurele motive pentru care ar trebui sa te dai peste cap si sa iti comanzi sau sa iti prepari kimchi, afla ca acest preparat poate fi incadrat lejer la capitolul superalimente.

Studiile arata ca femeile din Coreea de Sud vor avea cea mai mare speranta de viata in 2030. Iar explicatia poate veni chiar din farfuria lor. Unii experti sugereaza ca femeile din Coreea de Sud ar putea beneficia de acest avantaj in viitor datorita dietei traditionale a tarii, care, desigur, include o cantitate zdravana de kimchi. Nu e asa ca acum suna parca si mai tentant ca inainte?

Reteta pentru Kimchi

Ingrediente:

2 verze chinezesti, tocate

2 ridichii albe (lungi), tocate

o legatura de ceapa verde, taiata marunt

4-6 catei de usturoi

O bucata de ghimbir cam de 3-4 cm

O jumatate de ceasca de praf de chili rosu coreean

1-2 lingurite sos de peste, optional

3-4 lingurite cu sare de mare

De ce este bun ghimbirul pentru sanatatea organismului?

Mod de preparare

Amesteca varza cu ridichiile si ceapa verde si apoi adauga sarea. Lasa la macerat cel putin o ora, maximum doua. Pune intr-un blender usturoiul, ghimbirul si fulgii de chili si amesteca pana se transforma totul intr-o pasta. Apoi, amesteca legumele (care si-au lasat ceva suc) cu pasta formata si sosul de peste (optional).

Pune preparatul astfel obtinut in borcane si apasa pana cand sucul iese la suprafata. Pune capac si apoi lasa borcanele la temperatura camerei timp de 2-7 zile. Deschide capacul in fiecare zi pentru a elibera gazele care se formeaza in timpul procesului de fermentatie. Daca se formeaza foarte mult suc in borcan, scurge o parte din el. Important este ca legumele sa ramana mereu acoperite cu suc.

Foto: Shutterstock.com