Prajitura cu cafea si smantana, o reteta ca pe vremuri

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
6 mai 2019

Daca esti in cautarea unei retete cu un aer clasic, care sa-ti aduca aminte de vremurile de demult, atunci prajitura cu cafea si smantana ca pe vremuri este fix ceea ce cauti.

Pufoasa si aerata, aceasta prajitura are o aroma intensa de scortisoara si un gust foarte apetisant de nuci coapte.

Tort cu ciocolata si bere Guinness

Ingrediente pentru prajitura cu cafea si smantana ca pe vremuri:

Pentru glazura;

-30 gr zahar brun;

-30 gr zahar alb;

-150 gr nuci pecan, tocate (poti folosi si alte tipuri de nuci);

-2 linguri de unt topit;

-2 lingurite de scortisoara macinata;

-1 varf de lingurita de sare;

-1 varf de nucsoara macinata;

Pentru prajitura;

-240 gr de faina alba;

-1 lingurita de praf de copt;

-1 lingurita de bicarbonat de sodiu;

-1/2 lingurita de sare;

-60 gr de unt sarat, la temperatura camerei;

-120 gr de zahar alb;

-2 oua mari, la temperatura camerei;

-2 lingurite de extract de vanilie;

-150 ml de smantana, la temperatura camerei.

Mod de preparare:

Se pune gratarul de cuptor in centru si se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Se ia o tava de copt de 20×30 cm si se unge cu ulei sau grasime pentru gatit si se da deoparte.

Intr-un castron mic, se amesteca impreuna zaharul brun, zaharul alb, nucile, scortisoara, sarea, nucsoara si untul topit, apoi se da deoparte. Intr-un castron de dimensiuni medii, se amesteca faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea, apoi se lasa deoparte.

Intr-un castron mare sau vasul de la mixerul de bucatarie se bat impreuna untul si zaharul, pana cand amestecul devine usor si aerat. Se adauga pe rand cele 2 oua, amestecand bine pana cand se incorporeaza, apoi se adauga vanilia.

Se reduce viteza de mixare la mediu si se incorporeaza 1/3 din cantitatea de amestec de faina, apoi ½ din cea de smantana; apoi inca 1/3 din amestecul de faina si restul de smantana, iar la final ultima treime de cantitate de faina. Intre fiecare adaugare se mixeaza bine pentru ca ingredientele sa se omogenizeze.

Trufe de ciocolata cu fistic – Doar 4 ingrediente pentru un desert rafinat

Se toarna jumatate din cantitatea de aluat in tava de copt. Apoi se presara 1/2 din amestecul de glazura. Deasupra se pune restul de aluat din loc in loc, apoi se niveleaza cu ajutorul unei spatula. Daca aluatul se lipeste de spatula, unge-o cu putin ulei sau grasime pentru gatit.

La final, se presara deasupra restul de amestec de glazura si se da la cuptor pentru 30-36 de minute sau pana cand scobitoarea iese curata din aluat. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, inainte de taiere si servire.

Foto: Shutterstock.com