3 trasaturi rare de personalitate ale oamenilor care au relatii reusite

1
De Maria Constantin
22 mai 2023

Toate cuplurile isi doresc relatii fericite si trainice, dar nu toate reusesc sa investeasca timpul si munca de care este nevoie pentru a ajunge la acest rezultat.

Multi dintre noi cautam deseori o persoana care sa ne completeze. Totusi, realitatea arata ca nimeni altcineva nu poate face asta in afara de noi. De ce? Pe scurt, fiindca doar tu esti 100% responsabila de fericirea ta.

Intr-un cuplu, relatia depinde de doua persoane si amandoua se ocupa de crearea unui mediu favorabil, avand grija in toate privintele una de cealalta.

Ce-ti doresti intr-o relatie sanatoasa? Probabil vrei intimitate, incredere, siguranta, bucurie, incurajare, dragoste si intelegere. Dar sunteti, oare, amandoi pregatiti sa va asumati 100% responsabilitatea pentru a implini aceste nazuinte?

Relatiile sanatoase nu ar trebui sa fie dificile, dar tot trec prin perioade grele. Sunteti amandoi gata sa invatati din urcusurile si coborasurile din relatia voastra? Daca amandoi puteti raspunde „da”, sunteti pregatiti sa incepeti aventura si sa invatati cum sa aveti o relatie trainica.

You Tango prezinta cele trei trasaturi rare de personalitate pe care le au persoanele care se bucura de o relatie reusita:

1. Constiinta de sine

Ca sa ai o relatie buna, trebuie sa detii aceasta constiinta de sine. Iar pentru asa ceva e nevoie sa-ti cunosti punctele forte si slabiciunile. Trebuie sa fii dispusa sa te concentrezi asupra punctelor slabe, iar partenerul sa te sustina, sa te incurajeze, in acest efort vital.

Un instrument excelent pe care il poti folosi se numeste Enneagram. Cei mai multi instructori care aplica acest concept cred ca la inceputul vietii toti oamenii primesc noua tipuri de personalitate care sa-i ajute in viata.

Personalitatea ta este ca si ego-ul tau, fara ea n-ai putea supravietui. Cand ajungi la maturitate, e timpul sa-ti lasi ego-ul deoparte. Daca nu-ti dai seama de modul in care personalitatea iti limiteaza alegerile, esti mai predispusa sa ramai blocata in sabloanele vechi de comportament care nu-ti sunt folositoare.

Descoperind ce tip de personalitate ai, vei reusi sa fii mai atenta la tine cand faci ceva, orice. Asta te va ajuta sa intelegi ce comportamente trebuie sa urmaresti si sa imbunatatesti. Si, cu timpul, tot exersand, vei putea sa blochezi vechile obiceiuri de care vrei sa scapi.

Cu cat te autonalizezi mai mult, cu atat vei fi mai constienta de tine si mai capabila sa te conectezi cu partenerul tau.

2. Sinceritatea

Odata cu cresterea constiintei de sine, vei fi mai sincera cu tine si cu persoana pe care o iubesti. Si, din nou, trebuie sa incepi de la tine – daca nu poti fi sincera cu tine, e greu sa fii cu altcineva, mai ales intr-o relatie.

Ce inseamna sa fii cu adevarat sincera? Sinceritatea inseamna sa fii dispusa sa admiti de ce vrei sa faci ceva sau de ce actionezi intr-un anumit mod.

Iubirea vindeca tot: beneficii surprinzatoare ale unei relatii fericite asupra starii tale de bine

Urmatoarea etapa este mai complicata, iar aici intervine curiozitatea. Daca exista pareri negative despre comportamentul tau sau oamenii par ca nu te inteleg, e timpul sa faci un pas inapoi si sa vezi ce se intampla.

Trebuie sa-ti pui intrebarea „de ce ma port asa?”. E momentul sa fii curioasa despre ce se intampla in mintea ta. Ce anume iti spui? Atunci, intreaba-te daca e vreun sambure de adevar in aceste povesti si rescrie-le asa cum vrei sa fie viata ta. Ce pasiuni ai? Care sunt cele mai mari dorinte de pe lista ta? Ce anume iti trebuie de la partenerul tau pentru a-ti implini visele? Ce iti doresti sa traiesti cu partenerul tau?

3. Bunatatea

Bunatatea in relatia ta poate face cea mai mare diferenta. Iar asta nu inseamna sa fii draguta.

Bunatatea inseamna sa fii capabila sa vezi frumusetea, misterul si vrednicia unei alte persoane si sa le apreciezi. Bunatatea te impinge sa fii amabila cu tine insati, sa incetezi sa te mai judeci pe tine si pe ceilalti. Inseamna sa fii capabila sa te accepti pe tine si pe ceilalti asa cum esti in fiecare moment, cu toate imperfectiunile tale.

Ca sa fii capabila de compasiune trebuie sa traiesti in prezent. Trebuie sa inveti sa te ierti si sa-i ierti pe ceilalti ca sa nu permiti negativitatii sa-ti stea in drum pe viitor.

Aceasta cale radicala de a trai necesita sa-ti asumi toata raspunderea pentru tine. E timpul sa incetezi sa mai dai vina pe altii pentru nefericirea ta.

In cele din urma, bunatatea iti cere sa le arati aprecierea tuturor oamenilor din viata ta. Si sa nu-ti consideri niciodata partenerul ca pe un dat – arata-i apreciere in fiecare zi pentru orice gest, fie unul marunt sau important.

Nu exista relatie perfecta. Dar exista o relatie plina de bucurie, in care te poti simti implinita. Tot ce trebuie sa faci este sa patrunzi adanc in sufletul tau, fara sa te temi ca vei da de furie, durere sau frica. Ai o latura intunecata, toti o avem, dar cu cat o cunosti mai mult, cu atat mai putin control va avea asupra ta.

Cu bunatate, ne putem sprijini unul pe celalalt in perioadele grele. Iar in cele bune te vei bucura de un scop in viata, de bucurie si de sens intr-un mod la care altadata doar visai.

Foto: freepik.com