„7 lectii dificile pe care le-am invatat dintr-o relatie toxica”. Povestea unei femei care si-a redobandit libertatea

1
De Georgiana Dorobantu
12 ian. 2023

Poate cel mai periculos aspect al relatiilor toxice este acela ca nu realizam atunci cand ne aflam intr-o astfel de relatie.

Nu avem capacitatea sa vedem cat de mult rau ne poate face si cu toate astea, singurul mod de a iesi dintr-o relatie toxica este sa constientizam ca este toxica. Este un cerc vicios, din care multe femei nu reusesc sa scape niciodata. Povestile femeilor care au trait astfel de experiente sunt adevarate lectii de viata, din care avem atat de multe de invatat. Terapeuta Ilanna Brookins-Jones este una dintre. Iata care sunt lectiile dificile pe care ea le-a invatat din relatia sa toxica:

Am invatat sa ma aleg pe mine

Sa ma aleg pe mine inseamna sa ma pun pe primul plan, sa imi ascult si sa imi onorez emotiile, sa am incredere in mine si in intuitia mea atunci cand simt ca ceva nu este in regula. Am decis, intr-un final, sa ma aleg pe mine, pentru ca fostul meu partener nu ar fi facut niciodata asta. Facand acest lucru, am realizat ca incapacitatea lui de a-mi vedea valoarea nu imi scadea mie propria valoare.

Am invatat ca iubirea nu este suficienta pentru a sustine o relatie

L-am iubit pe fostul meu partener si imi place sa cred ca si el m-a iubit pe mine la un moment dat. Cu toate acestea, acea iubire nu a fost suficienta pentru a ne mentine relatia. O relatie sanatoasa consta in multe alte elemente. Desigur, iubirea este fundatia, dar ai nevoie si de respect, incredere, empatie, reciprocitate etc. El nu ma respecta si am esuat in a ma respecta pe mine atunci cand am ramas in acea relatie.

„Exista viata dupa abuz, infidelitate si divort”. Povestea unei femei care a regasit dragostea dupa o relatie toxica

Am invatat importanta stabilirii limitelor, in special in relatia cu cei dragi

Prea des am facut compromisuri sau am esuat in a stabili limite, totul pentru a-i face pe plac fostului meu iubit. Desi lipsa mea de limite si restrictii l-a facut pe el fericit, m-a facut pe mine extrem de nefericita. In loc sa ma protejez pe mine, i-am protejat lui ego-ul, lasandu-ma pe mine vulnerabila in fata manipularii.

Am invatat ca standardele reduse sunt o invitatie pentru experiente de calitate slaba

Fiind o fosta „people pleaser”, am crezut ca secretul unei relatii de durata este acela de a ma face placuta, acceptand minimul necesar de la un partener. Nu am cerut niciodata intalniri romantice, flori, cadouri sau ca el sa se opreasca din a juca jocuri video pentru a petrece timp cu mine. Am pus intotdeauna pe primul loc nevoile si dorintele lui. Nu am realizat ca punandu-l pe el pe primul loc nu fac altceva decat sa-mi neglijez complet propria fericire.

Te temi ca esti intr-o relatie toxica? Iata cele 5 semnale de alarma

Am invatat ca toxicitatea poate arata diferit de la o relatie la alta

Credeam ca eu si fostul meu iubit avem o relatie sanatoasa pentru ca nu ma abuza fizic, asa cum facea partenerul meu de dinaintea lui. Nu am realizat ca abuzul emotional, lipsa de respect si ignorarea emotiilor mele erau la fel de nocive. Cate semnale de alarma am ignorat doar pentru ca erau diferite de cele cu care eram deja obisnuita?

Am invatat sa nu intru intr-o relatie atunci cand sunt vulnerabila

Dupa ce am iesit dintr-o relatie toxica de lunga durata, o parte din mine isi dorea cu disperare sa fie intr-o alta relatie, pentru a-mi dovedi ca pot iubi din nou. Am lasat deschise unele rani nevindecate. Intrand intr-o relatie cu fostul partener, mi-am permis sa amortesc ceea ce simteam si imbatata de farmecul unei noi iubiri, am ignorat multe semnale de alarma. Acum stiu cat este de important sa ma vindec complet inainte de a incepe o alta relatie.

O relatie toxica te tine captiva ca intr-o colivie – Invata sa zbori

Am invatat ca sunt capabila sa ma salvez pe mine insami

In trecut credeam ca este treaba partenerului sa ma salveze. Cum as fi putut sa cred altfel? Inca din copilarie, fetele sunt inundate de imaginea domnitei aflate in dificultate, care asteapta sa fie salvata de printul pe un cal alb. Am crezut in mod gresit ca fostul partener este cavalerul meu, care ma va salva. Astfel ca i-am cedat lui toata puterea si am platit pretul: am vazut cum ajunsese sa controleze fiecare aspect al relatiei noastre. Dupa ani de relatie toxica, ajunsesem sa cred ca nu sunt suficient de buna si ca am nevoie de el pentru a fi salvata. Dupa ce ne-am despartit, am realizat cat de gresit era modul meu de gandire. Cand mi-am facut curajul sa plec, am realizat ca nu aveam nevoie de el sa ma salvez. Eram mai mult decat capabila sa ma salvez singura de durere, dezamagiri sau inima franta pentru ca singura persoana de a carei validare aveam nevoie eram eu insami.

Foto: depositphotos.com