Ce alimente ar trebui sa introduci in dieta pentru o inima sanatoasa?

1
De Monica Radulescu
6 sept. 2018

Stiai ca sanatatea inimii incepe in farfurie? Iata ce alimente nu ar trebui sa lipseasca din meniul tau zilnic.

Doi din trei romani sufera de o afectiune cardiovasculara, iar in ultimii ani, bolile de inima afecteaza tot mai multi tineri. Situatia ar sta altfel daca am lucra putin la capitolul preventie. Prima schimbare pe care o recomanda toti medicii: alimentatia. De aceea, nu uita sa mananci cat mai des:

Peste gras

Pestele gras nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia nimanui, pentru ca este bogat in acizi grasi Omega-3, cunoscuti pentru efectele benefice asupra inimii. Consumul de macrou, somon, sardine, ton si pastrav ajuta astfel la reglarea tensiunii. Mai mult, potrivit unui studiu, pe termen lung reduce depozitul de grasimi de pe peretii arterelor si scade riscul de boli cardiovasculare. Este bine sa consumi peste salbatic si nu de crescatorie, care poate contine pesticide.

Nuci

O mana de nuci consumate zilnic tine departe bolile de inima. Asta pentru ca nucile sunt bogate in acizi grasi Omega-3, magneziu, fitosteroli si fibre care ajuta la scaderea colesterolului. Trebuie consumate in stare cruda, si le poti adauga si in salate sau paste.

Ulei de masline

Bogat in grasimi nesaturate, uleiul de masline scade colesterolul si reduce riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare.

Broccoli

Medicii recomanda si broccoli datorita continutului ridicat de nutrienti: betacaroten, vitamina C si E, potasiu, vitamina B5, calciu, fier si fibre. Consumul de broccoli reduce colesterolul „rau” si sustine sanatatea inimii.

Fructe de padure

Fructele de padure ajuta la mentinerea sanatatii arterelor. Sunt bogate in antioxidanti, vitamine si fibre. De aceea, incearca sa consumi macar de doua ori pe saptamana mure, afine sau zmeura.

Avocado

Avocado este recunoscut pentru continutul sau bogat in grasimi bune care scad colesterolul rau (LDL) si il cresc pe cel bun (HDL). In plus, consumul de avocado previne aparitia inflamatiilor care favorizeaza formarea arterosclerozei.

Foto: Shutterstock.com