Prajitura cu crema de vanilie si bezea

1
De Ioana Marosan
14 apr. 2019

Desi poate parea complicata, aceasta prajitura cu crema de vanilie si bezea, se face foarte usor.

Deserturile de inspiratie italiana iti aduc mereu aminte de vara si de soare si sunt intampinate intodeauna cu bucurie. Familia, prietenii sau iubitul abia asteapta sa le manance si sa-ti laude priceperea. E OK sa nu le spui ca stii reteta de la noi, dar sa nu uiti sa ne spui si noua cum ti-a iesit.

Ingrediente pentru prajitura cu crema de vanilie si bezea:
Pentru fursecuri:

-375 gr unt nesarat, la temperature camerei, taiat in cubulete de 2 cm;

-120 gr zahar;

-240 gr faina alba;

-sare.

Pentru crema:

-392 ml lapte condensat;

-220 ml lapte evaporat;

-1 lingura de extract de vanilie;

-6 galbenusuri mari;

-30 ml coniac.

Prajitura cuib de oua de Paste

Pentru bezea:

-120 gr zahar alb;

-30 ml vin de porto;

-4 albusuri mari;

-1/4 lingurita de crema tartar

-scortisoara pentru ornare.

Mod de preparare pentru prajitura cu crema de vanilie si bezea:
Pentru fursecuri

Ca sa incepi prajitura cu crema de vanilie trebuie sa preincalzesti cuptorul la 190 de grade Celsius. Se ia o tava patrata si se unge cu unt. Se tapeteaza cu hartie de copt. Se unge si hartia de copt cu unt.

Se pun untul, zaharul si sarea in bolul unui mixer. Se amesteca pana cand se omogenizeaza. Se adauga faina. Se mixeaza pana cand se obtine un amestec de consistenta nisipului ud. Se pune amestecul in tava de copt si se preseaza uniform pe toata suprafata acesteia. Se coace timp de 15-18 minute sau pana cand se rumeneste usor. Se scoate si se lasa la racit.

Pentru crema

Se coboara temperatura la 175 de grade Celsius. Se pun ambele tipuri de lapte si extractul vanilie intr-o oala cu fundul gros. Se fierb la foc mic timp de 45-60 de minute, amestecand constant. Crema este gata cand capata o nuanta de bej si poti vedea fundul oalei atunci cand treci cu lingura prin amestec. Se ia de pe foc. Se adauga galbenusurile de ou batute si apoi coniacul si se incorporeaza.

Tarta traditionala napoletana de Paste de la Jamie Oliver

Cu ajutorul unei spatule se transfera amestecul deasupra aluatului racit de fursecuri. Se coace timp de 15-20 de minute sau pana cand amestecul se intareste si capata o tenta usor maronie. Se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Se poate pune in frigider, acoperit, unde poate sta pana la 2 zile pana cand se orneaza cu crema de bezea.

Pentru bezea

Se pune zaharul intr-o craticioara mica. Se fierbe la foc mediu-mare pana cand zaharul se dizolva complet. Se opreste focul si se mentine siropul cald. Albusurile si crema tartar se pun in vasul unui mixer de bucatarie si se bat pana cand se formeaza o spuma destul de ferma.

Se adauga siropul de zahar si se continua amestecarea, pana cand albusurile capata o culoare asemanatoare lavandei. Se transfera intr-o punga de ornat si se realizeaza mici forme artistice deasupra blatului de fursecuri cu crema. Se taie in patrate egale si se orneaza cu pudra de scortisoara.

Foto: Shutterstock.com