5 boli mai periculoase decat COVID-19

1
De Teodora Tirca
19 mai 2020

Toata lumea se teme de COVID-19 in aceasta perioada. Exista insa o lista lunga de boli mult mai periculoase decat boala provocata de noul coronavirus si te pot omori in doar 24 de ore.

1. Meningita

Meningita este o inflamatie a membranelor de protectie care invelesc creierul si maduva spinarii, cunoscute sub denumirea de meninge. Inflamatia poate fi provocata de infectia cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme. Aceasta afectiune poate fi letala din cauza proximitatii inflamatiei fata de creier si maduva spinarii.

Cele mai frecvente simptome ale meningitei includ:

– durere de cap si intepenirea cefei, asociate cu febra

– confuzie sau nivel scazut de constienta,

– varsaturi

– intoleranta la lumina sau zgomot

– iritabilitatea

– somnolenta

2. Boala Chagas

Boala Chagas este foarte frecventa in tarile din America Centrala si de Sud. Afectiunea este determinata de infectia cu protozoarul Trypanosoma cruzi. Acesta se transmite prin intermediul unei insecte care se hraneste cu sangele gazdei si adesea lasa fecale langa locul intepaturii.

Daca persoana se scarpina, va contamina leziunea cu fecalele purtatoare de parazit. Asftel parazitul dobandeste acces in organismul uman unde isi incepe replicarea si ajunge sa invadeze intreaga gazda.

Simptomatologia bolii este foarte variata, in functie de stadiul de infectie si de imunitatea gazdei: unii pacienti au doar semne loco-regionale, in timp ce altii dezvolta afectiuni sistemice cronice foarte grave. Cel mai adesea sunt atacate organele vitale, in principal inima, creierul si sistemul digestiv, ducand la aparitia malformatiilor cardiace, tulburarilor functionale nervoase si visceromegaliilor.

3. Accidentul vascular cerebral

Din pacate, accidentul vascular cerebral (AVC) se remarca in randul din ce in ce mai multor persoane tinere.

Pentru a retine cat mai usor simptomele descrise mai jos, poti recurge la metoda folosita si de celebrul personaj Dr. House, si anume FAST:

F (face=fata) – rugati pacientul sa zambeasca si observati daca fata nu e simetrica sau buza e cazuta intr-o parte

A (arms=brate) – rugati pacientul sa-si ridice ambele brate si observati daca unul dintre ele ramane mai jos.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.