Cand mergi la doctor pentru mamografie. 7 raspunsuri la 7 intrebari ale pacientelor

1
De Cristina Tudor
5 mai 2021

Iata unul dintre motive pentru care am vrut sa stim cat mai multe despre mamografie si sa cautam cele mai comune intrebari ce au nevoie de un raspuns.

Dar mai intai de toate sa vedem ce este o mamografie:

Mamografia foloseste raze X pentru a realiza imagini ale sanului (numite mamografii). Mamografia poate depista cancerul intr-o faza timpurie, cand sansele de supravietuire sunt mai mari. De aceea este adesea folosita ca test de screening. Poate fi, de asemenea, utilizata ca test de urmarire (numita mamografie de diagnostic) daca tu sau medicul tau observati o modificare a sanului sau daca exista ceva neobisnuit pe mamografia de screening.

Cand mergi la doctor pentru mamografie si la ce sa te astepti?

Daca nu ai facut niciodata o mamografie pana acum, faptul ca stii la ce sa te astepti poate atenua procesul si usura anxietatea.

Daca ai observat o schimbare la san sau in zona subratului – chiar daca nu esti sigura daca este ceva de ingrijorat sau nu – mentioneaza-i medicului tau.

Iata cateva lucruri pe care ar fi bine sa le stii dinainte:

Daca ai un ciclu regulat, este recomandat sa programezi intalnirea in prima saptamana de dupa menstruatie. Sanii tai ar trebui sa fie mai putin sensibili si va fi usor sa-ti amintesti data ultimei tale menstruatii, daca ti se cere.
Daca ai efectuat anterior o mamografie si mergi la un cabinet nou, cel mai bine este sa ai la tine dosarul vechi.
Este o idee buna sa tii o evidenta a fiecarei mamografii pentru referinte viitoare. Asigura-te ca ti-ai notat numele si adresa centrului si data la care ai facut mamografia.
Centrul de mamografie iti va cere probabil numele medicului, astfel incat sa poata impartasi rezultatele in cazul in care se recomanda urmarirea.
Testul de screening dureaza aproximativ 15 minute.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.