COVID-19: Trebuie sa te speli mai mult pe maini, dar e nevoie sa faci si dus mai des?

1
De Maria Constantin
20 mart. 2020

Suntem sfatuiti insistent sa ne spalam bine pe maini. Insa trebuie sa facem si dus mai des? Iata ce spun specialistii!

„Spala-te pe maini timp de 20 de secunde”, este cel mai important sfat in contextul epidemiei de COVID-19, iar acest gest a devenit deja parte din rutina noastra zilnica. Alte sfaturi de care trebuie sa tinem seama sunt „izoleaza-te” si „nu-ti atinge fata”.

Autoritatile sanitare au explicat ca sapunul si apa ucid coronavirusul, iar folosirea lor eficienta ramane o bariera importanta in calea raspandirii coronavirusului. Dar in timp ce punem in aplicare aceste recomandari, ramane o intrebare: ar trebui sa facem dus mai des si sa fim mai atenti la acest aspect?

Nu chiar, raspund expertii contactati de Well+Good. Intrucat COVID-19 este un virus care se transmite pe cale respiratorie, el patrunde in organism prin gura si prin plamani. Cel mai mare pericol il reprezinta picaturile minuscule care pot ateriza mai degraba pe maini decat pe alte parti ale corpului.

„Daca exista orice parte a corpului pe care poti avea picaturi, altele decat mainile, poti sa insisti putin mai mult cand te speli, dar mai mult de atat nu ar trebui sa te concentrezi”, spune Jason Tetro, microbiolog si autorul cartii „The Germ Files”.

„Asadar, daca ai bratele goale si stranuti in cot, poate ca vrei sa-ti speli bratele. Dar n-ai nevoie sa te speli si pe talpi mai mult decat o faceai”, explica el.

De ce femeile au un risc mai mare de a se infecta cu coronavirus

Dermatologul Joshua Zeichner recomanda, totusi, sa faci dus zilnic si sa folosesti sapun pe tot corpul, nu doar pe zonele obisnuite (zonele intime, talpile si subrat), precum si spalarea zilnica a parului: „Stim ca virusurile pot trai in mediile umede, chiar si la distanta de piele, pentru o perioada, asta poate include si parul.”

Atentie la recipientele din cabina de dus!

Cu alte cuvinte, e mai bine sa actionezi preventiv in igiena personala zilele acestea. Cum noul coronavirus poate fi transmis de orice suprafata care nu il absoarbe, sapunul, gelul de dus si samponul ar trebuie sa-l elimine eficient.

Cealalta provocare majora identificata de experti este sa te asiguri ca recipientele pe care le folosesti in baie sunt curatate periodic. „Daca folosesti in baie orice produs pe care il imparti cu partenerul tau, ar fi bine sa-l cureti inainte de a-l da altcuiva”, spune Teatro.

Specialistul adauga ca acesta este un mod usor de a te asigura ca virusul nu trece la altcineva care foloseste aceeasi cabina de dus.

Foto: Getty Images.