Cum influenteaza contraceptivele alegerea partenerului

contraceptivele
1
De Ioana Marosan
23 ian. 2019

O relatie bazata pe romantism ofera multe beneficii, inclusiv o stare de sanatate mai buna si o capacitate de reproducere mai eficienta.

Atunci cand incearca sa intemeieze o relatie de acest fel, oamenii se ghideaza dupa anumite mecanisme care ii ajuta sa identifice cea mai potrivita persoana pentru o relatie. Atunci cand un astfel de partener este identificat, oamenii fac tot posibilul sa conserve aceasta relatie, folosind strategii care sa indeparteze atentia partenerului de la alti potentiali parteneri.

Insa folosirea contraceptivelor poate influenta preferintele in ceea ce priveste partenerii. Aceste pastile contin hormoni care inhiba ovulatia si conduc la o pierdere temporara a fertilitatii, asemanator cu perioada din timpul sarcinii.

Astfel ca perceptia femeilor asupra barbatilor poate sa sufere modificari fata de cum se manifesta in timpul ovulatiei: este posibil ca femeile sa fie atrase mai mult de un barbat care sa le ajute sa aiba grija de copii, mai degraba decat de unul cu care sa fie compatibile din punct de vedere genetic.

Poti sa-ti schimbi imaginea barbatului ideal daca iei pastile anticonceptionale?

Astfel, este posibil ca femeile sa-si schimbe diametral preferintele legate de barbati, ele cautand un partener mai putin compatibil din punct de vedere genetic, dar al carui comportament sa fie apropiat de cel al rudelor.

Influenta pilulelor contraceptive a fost atat de mare ca femeile care si-au cunoscut partenerul in timp ce foloseau anticonceptionale si, ulterior, au incetat sa le mai foloseasca, nu au mai fost la fel de incantate de alegerea facuta, scrie Psychology Today.

Un studiu publicat in Evolutionary Psychological Science a urmarit sa examineze implicatiile pe care incetarea folosirii contraceptivelor le are asupra femeilor, ajungand pana la posibilitatea ca acestea sa fie atrase de un alt tip de partener.

Studiul a urmarit ipoteza daca femeile care foloseau contraceptive hormonale in perioada de formare a relatiei si care ulterior au renuntat, au fost atrase de alt tip de partener in faza fertila a ciclului menstrual, in comparatie cu femeile care nu au folosit deloc contraceptive sau le-au folosit atat in faza de formare a relatiei, cat si dupa definitivarea formarii ei.

STUDIUL 1

In studiul 1, a fost analizata ipoteza daca femeile care luau contraceptive atunci cand si-au intalnit partenerul, dar au renuntat dupa aceea, ar putea sa fie atrase de alte tipuri de partener. Pentru experiment, femeile au urmarit filmulete cu doi posibili parteneri de pe site-uri de dating.

Unul dintre ei se descria ca fiind un “bad boy”, celalalt ca un tip obismuit. Dupa vizionarea fiecarui filmulet, participantele trebuiau sa descrie in cuvinte o intalnire imaginara cu partenerul din filmulet. Aceste descrieri au fost codificate intr-un limbaj care sa exprime gradul de atractie sexuala pentru fiecare dintre cei doi parteneri.

Rezultatele au aratat ca femeile care erau in faza fertila si care folosisera anticonceptionale atunci cand si-au intalnit partenerul curent au fost mai atrase de partenerul “bad boy”. Cei doi parteneri nu au fost diferiti numai din punct de vedere ale gradului de atractivitate, ci si din punct de vedere al increderii pe care o prezentau. De aceea a fost neclar daca femeile l-au preferat pe “bad boy” datorita faptului ca era atragator sau pentru ca nu prezenta incredere.

STUDIUL 2

Pentru a rezolva aceasta problema, in Studiul 2 nu s-a facut nicio referire la caracteristicile celor doi barbati, singurul criteriu fiind cel legat de felul in care aratau. Rezultatele au fost similare cu cele din studiul 1, aratand ca femeile care erau in faza fertila si care folosisera anticonceptionale atunci cand isi intalnisera partenerul de relatie, dar care renuntasera sa le mai foloseasca dupa aceea, au fost atrase de barbatul care arata mai bine.

Impreuna, aceste studii au demonstrat faptul ca femeile care au renuntat sa mai foloseasca anticonceptionale si care erau in faza de fertilitate erau mai inclinate sa manifeste interes pentru alti parteneri, ceea ce sugereaza faptul ca dezamagirea care se instaleaza dupa incetarea folosirii anticonceptionalelor reduce motivatia femeilor de a mai folosi strategii pentru a-si proteja relatia impotriva partenerilor alternativi.

Foto: Shutterstock.com