Cum ne schimba viata noul coronavirus: Vom pastra distantarea sociala pana in 2022

1
De Maria Constantin
27 apr. 2020

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca o singura etapa de izolare nu va tine pandemia sub control.

Masurile de distantare fizica ar putea fi mentinute inca doi ani, avertizeaza oamenii de stiinta intr-o analiza care estimeaza ca in anii urmatori ne-am putea confrunta cu alte episoade de revenire ale pandemiei.

Documentul, publicat de revista Science, conchide ca o singura etapa de carantina nu va fi suficienta pentru a tine pandemia sub control si ca un al doilea varf de cazuri ar putea fi mai mare decat cel actual daca restrictiile nu sunt mentinute.

Pandemia se va intoarce

Un scenariu avansat de autorii analizaei arata ca, in absenta unui vaccin sau a unui tratament cu efect imediat, o revenire a pandemiei s-ar putea produce in 2025, relateaza The Guardian.

„Infectiile se raspandesc cand exista doi factori: persoane infectate si persoane vulnerabile. Daca nu cumva avem o imunitate de turma mai mare decat stim… cea mai mare parte a populatiei inca este vulnerabila”, a declarat Marc Lipsitch, profesor de epidemiologie la Universitatea Harvard si coautor al studiului. „Predictia despre sfarsitul pandemiei in aceasta vara nu este sustinuta de ceea ce stim despre raspandirea infectiilor”, a mai spus acesta.

Restrictii intermitente

In comunicatele sale zilnice, guvernul britanic nu a anuntat inca alte masuri de restrictie in afara celor existente. Analiza citata de The Guardian atesta, insa, un consens stiintific asupra necesitatii mentinerii distantarii sociale pe termen lung pentru a se evita atingerea capacitatii critice a spitalelor.

Varianta cea mai credibila pentru care va opta cabinetul de la Londra va fi alternarea perioadelor cu masuri mai stricte si mai relaxate de distantare sociala, timp de un an, pentru a putea tine sub control numarul cazurilor critice.

Perspectiva restrictiilor intermitente ridica serioase intrebari cu privire la instructiunile ce vor fi date grupurilor de risc ridicat, indeosebi persoanelor de peste 70 de ani si celor cu sistem imunitar compromis.

Este posibil ca masurile de distantare sa fie relaxate periodic, astfel incat numarul de cazuri de infectare sa fie mentinut la un nivel cu care serviciile sanitare se pot descurca, dar riscul de infectare va ramane ridicat pentru unele persoane in lipsa unui vaccin sau a unui tratament eficient.

Noile tratamente, un vaccin sau cresterea capacitatii de ingrijire din sistemul sanitar pot reduce nevoia de distantare fizica, arata studiul publicat de Science. „Dar in absenta acestora, supravegherea si distantarea intermitenta ar putea fi mentinute pana in 2022”, conchid autorii.

Scenariile cercetatorilor

Numarul total de cazuri in urmatorii cinci ani si nivelul necesar de distantare vor depinde crucial de numarul curent de cazuri de infectare, dar si de posibilitatea ca bolnavii de acum sa capete imunitate. Daca acest proces continua, pandemia se restrange.

Autorii analizei arata ca acestea sunt marile necunoscute si o predictie precisa pe termen lung nu poate fi facuta. Totusi, daca imunitatea este permanenta, COVID-19 ar putea disparea pentru cinci sau mai multi ani de la izbucnirea pandemiei. Daca oamenii capata imunitate timp de un an, asa cum s-a intamplat in cazul altor coronavirusuri, ne putem astepta la o reizbucnire in termen de un an, spun savantii.

Intrebat care dintre aceste scenarii este mai aproape de implinire, Lipsitch a raspuns: „Cred ca e rezonabil sa ne asteptam la o protectie partiala de un an. Pe termen lung, ar putea fi mai multi ani de protectie. Dar acum e un scenariu foarte speculativ.”

6 intrebari zilnice pe care sa ti le pui in timpul izolarii sociale

In toate scenariile analizate, modelele de proiectie arata, insa, ca o singura perioada de izolare va conduce la o rabufnire a pandemiei dupa ridicarea restrictiilor. Analizele serologice care evalueaza proportia populatiei care are anticorpi pentru COVID-19 vor fi cruciale pentru a stabili daca oamenii au imunitate pe termen lung, scrie The Guardian.

Nu avem acelasi sistem imunitar

Alte echipe de cercetare au gasit dovezi ca sistemul imunitar difera de la om la om, dovada si gama larga de manifestari ale noului coronavirus – cu simptome medii sau fara simptome la unele persoane.

Prof. Marion Koopmans, sefa departamentului de virusologie de la Erasmus University Medical Centre din Rotterdam, a carei echipa a studiat raspunsul anticorpilor la infectie, spune ca protectia completa si permanenta ar fi ceva neobisnuit pentru un virus respirator. „Ceea ce ne asteptam sa vedem, speram sa vedem, este ca oamenii care au avut o data boala sa o faca cu simptome mai usoare.”

„Este un studiu excelent care foloseste modele matematice pentru a explora dinamicile COVID-19 pe o perioada de mai multi ani, spre deosebire de studiile publicate anterior care s-au concentrat pe cateva saptamani sau luni”, este de parere Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie a bolilor infectioase la Universitatea din Edinburgh.

„Este important sa recunoastem ca este un model; contine date actuale consistente, dar totusi se bazeaza pe o serie de presupuneri – un exemplu e imunitatea capatata – care raman inca de confirmat. De aceea, studiul ar trebui privit mai degraba ca pe un posibil generator de scenarii decat ca unul de predictii ferme”, a mai spus Woolhouse.

Foto: Getty Images.