Cum sa eviti ciupercile care pot sa apara in masca de protectie

1
De Maria Constantin
26 iun. 2020

Unul dintre efectele secundare ale COVID-19 in aceasta vara poate fi explozia de infectii cu candida. Masca de protectie contribuie la dezvoltarea ciupercilor in zona gurii.

Masca de protectie nu ne poate apara de orice pericol, mai ales daca o folosim gresit sau daca o purtam prea mult timp. Aerul cald pe care il expiram si care ramane in interiorul mastii poate provoca afte bucale, avertizeaza specialistii citati de Well+Good.

De ce apare candida in zona gurii

„Masca pastreaza umezeala calda care este produsa atunci cand expiram. Pentru cei cu acnee, aceasta problema poate duce la accese, iar pentru ceilalti acest mediu de umezeala calda care inconjoara pielea creeaza conditiile propice de dezvoltare a germenilor si bacteriilor care cresc din abundenta si se raspandesc”, explica Maggie Kober, medic specialist care lucreaza pentru serviciul online de dermatologie Apostrophe. „Aceasta dezvoltare excesiva a ciupercilor si bacteriilor poate provoca cheilita angulara, acele crapaturi si rani de la colturile gurii”, continua ea.

Tanya Kormeili, dermatolog in Santa Monica, mentioneaza o alta ciuperca favorizata de mediul umed si cald din masca de protectie: candida. Daca buzele sunt uscate mult timp, nevoia de a le atinge cu limba devine presanta, ceea ce le permite ciupercilor sa se simta ca acasa.

„Daca salivezi mai mult cand porti masca, poti sa ai un risc sporit. Daca umezeala si saliva raman in colturile gurii, acestea devin un teren de dezvoltare pentru candida. Pe masura ce ciuperca se dezvolta, aceste locuri se inrosesc si se inflameaza, iar ciclul continua”, spune Dr. Kormeili.

Cum previi si tratezi infectia in zona gurii

Cum renuntarea la masca nu este o optiune viabila, cele doua specialiste recomanda cateva masuri simple pentru prevenirea unei infectii a gurii. „In primul rand, evita sa-ti atingi buzele cu limba. Pentru a trata infectia, aplica de doua ori pe zi o crema antifungica in colturile gurii. Clotrimazolul poate fi cumparat de la orice farmacie si daca nu rezolva problema, mergi la un dermatolog”, arata Dr. Kormeili.

Cum trebuie sa porti masca si cum sa o dai jos pentru a evita infectarea cu COVID-19

Medicul adauga ca aplicarea din abundenta a unei solutii precum vaselina nu da rezultate contra candida. Asa ca nici folosirea unui strugurel de buze sau a unui ruj nu va rezolva problema, dimpotriva.

Daca solutiile prezentate nu ajuta, medicul recomanda sa te gandesti cum procedezi cand faci o infectie vaginala din cauza unui costum de baie. „Daca incepi sa vezi orice simptom al ciupercii, o tratezi la fel ca pe o infectie vaginala. Poti folosi aceleasi creme, dar nu mai ai nevoie de aplicator”, spune Tanya Kormeili. Ciupercile si bacteriile sunt la fel, oriunde isi fac aparitia, adauga ea.

Asadar, ai grija sa ai in casa Clotrimazol si asigura-te ca iti pastrezi uscate colturile gurii atunci cand porti masca, pentru ca in aceasta vara unul dintre efectele secundare ale COVID-19 poate fi explozia de infectii cu candida.

Foto: Instagram/@morethanamask