Cum trebuie sa porti masca si cum sa o dai jos pentru a evita infectarea cu COVID-19

1
De Maria Constantin
23 apr. 2020

Specialistii din domeniul medical explica cum trebuie sa purtam si sa inlaturam masca astfel incat sa ne protejam de noul coronavirus.

Dupa ce la inceputul pandemiei de COVID-19 au circulat mai multe informatii contradictorii despre eficienta mastilor de protectie, acum purtarea acestora este sustinuta de specialisti. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomanda purtarea mastii in spatiile publice. Dar sa o porti e una, iar sa o porti corect este altceva, subliniaza Mind Body Green.

Expertii din domeniul medical ne arata cum trebuie sa punem, sa purtam si sa inlaturam masca, astfel incat sa evitam infectarea.

Cand trebuie sa porti masca

Daca locuiesti cu cineva care este bolnav, CDC recomanda ca aceasta persoana sa poarte masca pe nas si pe gura. La fel si tu. Daca tu si ceilalti membri ai familiei sau celelalte persoane cu care locuiesti sunt sanatoase, nu este nevoie sa purtati masca in casa.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca masca nu reprezinta un inlocuitor pentru distantarea sociala. CDC recomanda pastrarea distantei de doi metri fata de cealalta persoana, iar faptul ca porti masca nu inseamna ca trebuie sa renunti la aceasta regula. Cand vizitezi locuri inchise si aglomerate, precum farmaciile, magazinele sau mergi pe o alee intens circulata, asigura-te ca porti masca si ca aceasta este bine fixata.

Cum iti pui masca

Fie ca o cumperi sau o confectionezi acasa, este important sa o asezi corect pe fata pentru a te proteja de COVID-19. Iata pasii recomandati de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a purta corect masca:

– spala-ti bine mainile cu sapun si apa.
– vezi care este fata mastii (de obicei, partea exterioara este colorata) si care e partea de sus (de obicei partea care poate fi indoita este cea care ia forma nasului)
– acopera-ti gura si nasul cu masca, avand grija sa nu ramana goluri intre fata si masca.
– evita sa-ti atingi fata cand porti masca. Spala-te imediat pe maini daca ai facut asta.

„Pentru mastile cu agatatoare de urechi trebuie tinute de acestea si pusa cate una dupa ureche. Pentru mastile chirurgicale cu snur, pune-ti masca la nivelul nasului, tine snurul la ceafa si fa-i nod”, recomanda Departamentul de Sanatate Publica din San Francisco.

Cum sa-ti speli masca textila de protectie pentru a te apara de COVID-19

Cum sa scoti masca

Cand masca devine murdara sau umeda, trebuie sa o schimbi. Daca este de unica folosinta, o arunci. Daca ai una refolosibila, o poti baga in masina de spalat dupa fiecare utilizare.

Cand o scoti, trebuie sa ai grija sa nu-ti atingi ochii, nasul si gura si sa-ti speli mainile imediat dupa ce ai pus mana pe masca, recomanda CDC.

Foto: Unsplash.com