Dakota Johnson: „Menstruatiile mele sunt traumatizante”

1
De Teodora Tirca
5 mart. 2019

Frumoasa actrita din Fifty Shades of Grey se lupta de ani buni cu menstruatii atat de dureroase si abundente, incat a declarat ca acestea au devenit o adevarata trauma pentru ea.

Nu mai e niciun secret: menstruatiile sunt enervante, insa fac parte dintr-un proces absolut natural, care ne mentine sanatoase si fertile. In unele cazuri, insa, iti pot da intreaga viata peste cap.

Mereu luata pe nepregatite

Dakota are 29 de ani si recunoaste pentru InStyle ca sangerarile lunare sunt un adevarat chin pentru ea, din cauza schimbarilor hormonale dramatice prin care trece corpul ei atunci cand se pregateste pentru menstruatie. Ea a descris perioada ca fiind o trauma, si nu glumeste deloc. „Schimbarile hormonale din timpul ciclului menstrual imi distrug viata. In fiecare luna. E incredibil. Absolut de fiecare data sunt luata pe nepregatite si nu pot controla nicicum situatia”, a declarat actrita.

Motivele mentru care ai menstruatie de doua ori intr-o luna

Dakota spune ca aceste schimbari ii afecteaza corpul, dar si creierul: „Sunt pur si simplu scandalizata de schimbarile prin care trec corpul si creierul meu. De exemplu, sanii mei devin de 8 ori mai mari decat in mod normal”.

De ce e important sa-ti cunosti corpul

Problemele menstruale cu care se confrunta au determinat-o sa se implice in programul de educatie reproducatoare al Global Citizen pentru a le ajuta pe femei sa-si cunoasca mai bine corpul si sa inteleaga schimbarile prin care trec.

Pentru Dakota, acest lucru inseamna in primul rand sa afli ce fel de contraceptive sau antiinflamatoare ti se potrivesc cel mai bine. „E foarte greu sa-ti dai seama ce fel de anticonceptionale ar trebui sa folosesti sau daca acestea sunt intr-adevar sigure pentru sanatate. Eu insami vreau sa ajung sa-mi cunosc corpul mai bine, astfel incat sa reusesc sa tin sub control schimbarile prin care trece in perioada aceea din luna. Pana la urma, nu e normal ca menstruatia ta sa-ti dea complet viata peste cap”, a adaugat starul.

6 motive pentru care menstruatia ta dureaza mai mult decat de obicei

Ce faci cand durerile devin insuportabile?

Dakota are dreptate: menstruatia ta nu ar trebui sa fie atat de chinuitoare incat sa te impiedice sa mergi la serviciu sau sa te concentrezi asupra lucrurilor pe care le faci in mod obisnuit. E normal sa te simti mai obosita, din cauza fluctuatiilor de estrogen, insa clar aceasta perioada nu ar trebui sa fie o trauma. Daca te trec fiori doar la gandul ca urmeaza sa apara menstruatia, atunci e clar ca treci prin momente foarte grele, ce pot semnala niste probleme de sanatate.

6 lucruri bizare care iti afecteaza menstruatia fara sa-ti dai seama

Mergi la medic in cazul in care ai dureri aproape insuportabile sau menstruatia ta e dintr-odata mai abundenta decat pe vremuri. E posibil sa suferi de endometrioza sau chisturi ovariene.

Foto: Getty Images.