Doctorul Radu Tincu: Supradoza acestui medicament poate provoca decesul. De ce se intampla asta?

1
De Cristina Tudor
20 feb. 2021

Un pacient in varsta de 70 de ani s-a tratat singur de Coronavirus, insa a facut supradoza de paracetamol si a decedat.

Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvente medicamente utilizate de catre romani, motiv pentru care cadrele medicale au ales sa vorbeasca despre efectele nocive ale administrarii acestui medicament fara supraveghere medicala.

Paracetamolul in exces poate provoca decesul

In cadrul unei emisiuni la Digi24, medicul Radu Tincu a vorbit despre modul in care paracetamolul a provocat decesul barbatului de 70 de ani. Cu aceasta ocazie medicul Tincu a explicat cum trebuie administrat paracetamolul pentru a-si face efectul.

„Paracetamolul, chiar daca e un medicament uzual pe care il folosim cu totii si e fara prescriptie medicala, poate determina toxicitate. Ea poate sa apara chiar si la doze uzuale, daca avem o boala hepatica cronica sau daca il combinam cu alte medicamente care se metabolizeaza hepatic sau daca luam o supradoza.

Inteleg ca acea persoana a luat doua comprimate la 4 ore, asta inseamna mai mult de 6 grame de paracetamol. Doza toxica e pe undeva pe la 4 grame la o persoana adulta si, pentru ca a luat mai multe zile, asta a determinat hepatita acuta toxica cu insuficienta hepatica fulminanta. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului”, a explicat medicul.

Paracetamolul trebuie folosit cu supraveghere medicala

„Paracetamolul trebuie sa-l folosim doar cu supraveghere medicala si trebuie sa ne informam macar medicul de familie ca vrem sa folosim acest medicament, daca avem boli cronice hepatice trebuie sa luam doze mai mici. Si, ce este foarte important, sunt multi pacienti care combina mai multe medicamente cu aceeasi substanta activa, dar cu alte denumiri. Au fost pacienti care au luat mai multe tipuri de medicamente care contineau paracetamol si si-au supradozat aceasta substanta”, a spus Tincu.

Medicul a spus ca de cele mai multe ori vedem prea tarziu ca am luat o cantitate prea mare de medicamente.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.