Exercitii de gimnastica pe care le poti face in primele 6 saptamani postnatale

1
De Alice Moisescu
6 nov. 2018

Gimnastica de dupa nastere reprezinta o metoda eficienta de refacere a corpului.

Ea are si beneficii in privinta modelarii siluetei, dar in primele zile accentul trebuie pus pe tonifiere si relaxare, plus refacerea si redarea tonusului muschilor planseului pelvian. Acestea sunt primele vizate pe lista exercitiilor realizate imediat dupa ce ai adus pe lume bebelusul.

Exercitii recomandate in primele 6 saptamani dupa nastere

In perioada de lauzie trebuie sa faci exercitii special create pentru a nu-ti pune in pericol sanatatea, mai ales dupa o operatie de cezariana. Fie ca ai nascut normal sau prin cezariana, poti incepe sa faci miscare inca de la iesirea din spital.

Exercitiu pentru refacerea muschilor planseului pelvian

Cele mai importante exercitii pe care le poti face in primele zile dupa nastere sunt cele care au in vizor musculatura zonei perineale. Acestea ajuta la vindecarea mai rapida a vaginului sau a zonei perineale, imbunatatesc circulatia sanguina in zona si ajuta la prevenirea umflaturilor sau leziunilor locale.

Cel mai simplu exercitiu pentru aceasta zona este cel in care inspiri aer, iar atunci cand il expiri incordezi muschii planseului pelvian. De asemenea, poti opta si pentru respiratia normala in timp ce iti incordezi muschii vizati pentru 4-5 secunde. Apoi poti relaxa muschii si poti repeta exercitiul de mai multe ori.

Exercitiu pentru tonifierea muschilor abdominali

Muschii abdominali trebuie sa fie cei mai lucrati dupa nastere, intrucat aceasta zona a corpului a avut cel mai mult de suferit in timpul sarcinii

Exercitiu: stai intinsa pe spate, cu mainile departate; incordeaza muschii pelvieni in timp ce faci acelasi lucru si cu cei fesieri; ridica un pic bazinul de la sol si mentine-l cat poti de mult. Cand simti ca nu mai poti, misca-ti bazinul un pic spre dreapta si apoi adu-l usor la pozitia initiala. Repeta acelasi exercitiu si pe partea stanga. Fa serii de cate 3 exercitii pe fiecare parte.

Exercitiu pentru intarirea pelvisului, oxigenarea corpului si imbunatatirea circulatiei sanguine

Pentru aceste exercitiu trebuie sa stai intinsa pe spate cu picioarele la nivelul podelei si cu genunchii ridicati. Ridica apoi un picior in aer si: 

– strange degetele cat poti de tare si da-le apoi drumul; fa acest lucru de 10 ori;

– deseneaza cercuri in aer cu picioarele, de cate 5 ori cu fiecare picior;

– intinde genunchiul cat poti de mult impingand in talpi (chiar daca piciorul este in aer) si apoi adu-l la forma initiala (cu genunchiul indoit pe podea; fa acest lucru de 15 ori cu fiecare picior.

Exercitiu pentru spate

Stai in picioare, dreapta, cu mainile incrucisate pe piept. Roteste-ti trunchiul spre dreapta si spre stanga, fara a-ti schimba pozitia. Repeta de cel putin 10 ori pe fiecare parte.

Exercitiu pentru gat

Durerile de spate provenite de la coloana vertebrala extrem de solicitata in timpul sarcinii pot cauza dureri de gat inconfortabile. Cel mai simplu exercitiu pe care il poti face pentru a preveni aceste dureri este sa stai in pozitie dreapta si sa rotesti capul spre stanga si spre dreapta, cat poti de mult, in serii de cate 20 de miscari.

Foto: Shutterstock.com