Greselile de alimentatie pe care nutritionistii si-ar dori sa nu le mai faci

greseli de alimentatie
1
De Denisa Toma
23 nov. 2018

Avand atat de multe informatii la dispozitie despre dieta sau exercitii, uneori este dificil sa-ti dai seama care sunt, de fapt, cele mai sanatoase alegeri pentru tine. Iar trendurile de alimentatie care apar si dispar pot spori aceasta confuzie.

De aceea, nutritionistii avertizeaza ca putem face unele greseli de alimentatie majore, dar pe care le consideram sanatoase. Iata care sunt acestea, potrivit specialistilor citati de purewow.com:

Eviti grasimile cu orice pret

„Multi dintre clientii nostri sunt ingrijorati de faptul ca grasimea este nesanatoasa si considera ca ar trebui eliminata din alimentatie. Cu toate acestea, grasimile benefice, din alimente precum migdale sau avocado, pot scadea riscul de imbolnavire”, declara dieteticiana Jessica Jones, co-fondatoarea Food Heaven Made Easy.

Refuzi sa mananci alimente „rele”

„Deprivarea iti face rau si nu este metoda corecta de a obtine rezultate bune pe termen lung. Mai mult decat atat, majoritatea alimentelor, consumate cu moderatie, sunt in regula, in special daca nu ai o alergie sau intoleranta”, declara nutritionistul Ashley Walter, fondatoarea Living With Ashley.

Consideri ca „fara gluten” inseamna mai sanatos

„Un fursec fara gluten tot fursec ramane si probabil este mai nociv pentru tine decat unul cu gluten. Multe faini fara gluten, precum cea de orez, amidonul din cartofi sau faina de tapioca, sunt carbohidrati ultra procesati, rafinati, lipsiti complet de nutrienti”, declara medicul nutritionist Mike Roussell, cofondator Neutein.

Crezi ca poti sa mananci ce vrei dupa ce faci sport

„De obicei, oamenii isi spun ‘Tocmai am teminat o sedinta de sport, deci am dreptul sa mananc X aliment’ sau ‘Nu pot sa mananc asta. Nu am fost la sala azi‘. Consumul de alimente si exercitiile pe care le faci nu sunt precum un cont in banca. Bineinteles, alimentatia si sportul au legatura una cu cealalta, dar nu sunt in aceeasi categorie. Facem sport pentru a ne mentine in forma, pentru a fi sanatosi din punct de vedere fizic si psihic, pentru a ne simti bine. Nu pentru a putea consuma sau nu anumite alimente”, declara nutritionistul Monica Auslander Moreno.

Spui „Sunt la dieta”

„Dieta nu este ceva prin care treci. Nu este ca si cum ai traversa un tunel. Dieta este combinatia de alimente pe care le mananci. Un mod mai sanatos de a te gandi la dieta ar fi acela de a-ti spune ‘Incerc sa-mi imbunatatesc alimentatia'”, declara nutritionistul si antrenorul personal Bryan Baia.

Prin urmare, nu dieta de scurta durata te va ajuta, ci schimbarea stilului de viata astfel incat sa fii cat mai sanatos si sa ai forma fizica pe care ti-o doresti. Nimeni nu poate urma la infinit o dieta drastica, pe care o detesta.

Crezi ca un stil de viata sanatos inseamna acelasi lucru pentru toata lumea

„Nu trebuie sa mananci broccoli la abur si quinoa la cina in fiecare seara pentru a fi sanatos si a obtine cea mai buna forma a ta. Stilul de viata sanatos este adaptabil, iar scopul tau este acela de a gasi variantele sanatoase care functioneaza cel mai bine pentru tine”, declara dieteticiana Jessica Jones.

Refuzi sa mananci carbohidrati

Carbohidratii au capatat o reputatie proasta in lumea nutritiei, dar acestia au numeroase beneficii. Oamenii trebuie sa invete ca exista mai multe tipuri de carbohidrati si cum ii pot ajuta acestia sa slabeasca, inainte de a face astfel de afirmatii radicale”, sustine nutritionista Ashley Walter.

Uiti de marimea portiilor

„Oamenii adora sa catalogheze alimentele ca fiind ‘bune’ sau ‘rele’, si uita ca pana si alimentele sanatoase, bogate in nutrienti, pot cauza cresterea in greutate daca sunt consumate in exces. Alimente precum avocado, nuci, ulei de masline sau branza sunt excelente. Dar daca incerci sa-ti tii greutatea sub control, probabil nu este o idee buna sa mananci sase cani de quinoa pe zi”, avertizeaza nutritionistul Monica Auslander Moreno.

Foto: Wildfox