Mesajul unui medic psihiatru pentru fiecare roman: Tu esti salvarea sau blestemul nostru in acest moment

1
De Cristina Tudor
17 mart. 2020

Pentru fiecare om apt, tanar si fara boli cunoscute de el. Tu esti salvarea, sau blestemul nostru la acest moment.

Daca ai sa fii soldat, adica respecti ordinul fara sa cracnesti, o sa iesim cu bine. Daca ai sa fii hipster, iresponsabil, bagabont, rebel, cocalar, tu si cu baietii tai etc, daca ai sa fii zana, uleiuri esentiale, conspiratie si bula ta imputita de facebook, ai sa te uiti peste o luna la cum incep sa-ti moara rude din ce in ce mai apropiate. Sper ca am fost clar.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru, a postat recent pe pagina sa de Facebook un mesaj care a devenit viral in doar cateva ore. Acesta explica cand isi atinge varful o epidemie, vorbeste despre cazurile de coronavirus din Franta si Germania si, in acelasi timp, ofera cateva sfaturi importante pe care toti ar trebui sa le urmam, indemnandu-ne la rabdare si disciplina.

Va las mai jos mesajul integral:

„Ultima intrebare adresata de jurnalisti premierului Orban, dupa un pseudo-dialog lung, paslos si lipsit de vana, este si cea mai importanta:

Cand va avea loc varful epidemiei de Covid19?

Vreau sa intelegeti cateva lucruri simple, clare si care nu sufera amendamente:

O epidemie isi atinge varful prin doar cateva mijloace:

1. Cand infecteaza pe toata lumea, moment la care unii vor trai, unii vor muri, se dezvolta imunitate la supravietuitori. Asta se poate intampla, in Covid19, in cateva luni, ceea ce ar fi catastrofic daca ne uitam la cifrele de mortalitate ( 5 – 7% dintre cei infectati, posibil mai scazut, spre 3 – 4% in populatia generala, adica un numar de 800 de mii de decese in Romania)

2. Instalarea platoului, odata instituite, si implementate corect si complet masurile preventive pentru transmiterea in comunitate. Vezi asta cand fractia de cazuri noi intra in progresie negativa fata de zilele precedente (factor de crestere a raspandirii subunitar. Spre exemplu in continuare Italia e la 1.15-1.2 zilnic, ceea ce in cifra absoluta e dramatic).

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Getty Images.