Motivul surprinzator pentru care ai un libido scazut

1
De Georgiana Dorobantu
23 feb. 2023

Libidoul scazut ar putea avea legatura cu sanatatea intestinala. Poate parea surprinzator, dar specialistii considera ca exista o explicatie plauzibila.

Sezonul rece are de obicei efecte neplacute asupra noastra – de la depresia sezoniera, cresterea in greutate pana la lipsa socializarii, daca nu ai obiceiul sa iesi prea mult din casa cand e frig. Toate acestea au un impact si asupra vietii sexuale, iar rezultatul este un libido scazut.

Dar inainte de a da vina pe orice altceva, este important sa-ti analizezi cu atentie relatia. Esti nefericita alaturi de partenerul tau? Este posibil ca stima de sine sau problemele legate de imaginea pe care o ai asupra corpului tau sa iti scada dorinta sexuala? Te-ai mai confruntat cu aceasta problema in trecut? Daca raspunsul este „nu” la toate aceste intrebari, atunci motivul pentru care ai un apetit sexual scazut ar putea avea legatura cu altceva.

Este posibila o relatie fara sex? Unde gresesc oamenii, conform unui terapeut

„Libidoul si excitarea sexuala in cazul femeilor se bazeaza, in mare parte, pe intimitate, fiind afectate de alte componente, printre care increderea, starea emotionala, experientele din trecut, stima de sine, atractia fizica, stilul de viata si relatia curenta”, declara medicul si psihoterapeutul Edison de Mello pentru byrdie.com.

Dar libidoul scazut ar putea avea legatura cu sanatatea intestinala. Poate parea surprinzator, dar specialistii considera ca exista o explicatie plauzibila.

„Libidoul scazut este un simptom care apare din cauza unei flore intestinale dezechilibrate”

La fel ca multe altele, spune Dr. Mello, dorinta sexuala incepe din intestine. O sanatate intestinala buna previne aparitia unor simptome precum balonare, gaze, reflux gastric, constipatie sau alte reactii neplacute.

„Vad adesea ca libidoul scazut este un simptom care apare din cauza unei flore intestinale dezechilibrate (disbioza), desi cei mai multi dintre noi nu ne gandim la intestine cand vine vorba de dorinta sexuala”, spune medicul. „Dar tractul gastrointestinal, adica sistemul digestiv, este un factor major care are numeroase efecte neasteptate asupra capacitatii de a raspunde la stimuli sexuali”, adauga specialista.

Acest lucru se intampla pentru ca intestinele contin miliarde de bacterii. „Bacteriile intestinale reprezinta pentru digestia si metabolismul nostru ceea ce albinele reprezinta pentru miere: albinele care muncesc din greu produc o miere buna, in timp ce un microbiom intestinal echilibrat imbunatateste functia gastrointestinala. Aceste bacterii sunt responsabile pentru producerea unor hormoni, enzime si neurotransmitatori (precum serotonina), care sunt esentiali pentru sanatatea sexuala”, declara de Milo.

15 trucuri de conversatie care nu sunt sexy, dar iti vor imbunatati viata amoroasa

Exista studii care au analizat legatura fascinanta dintre bacteriile intestinale si apetitul sexual. In cadrul unui studiu s-a demonstrat ca iaurtul probiotic (care creste numarul bacteriilor „bune” din intestine) le-a oferit masculilor de soarece mai mult testosteron si le-a crescut libidoul.

Iata care sunt principalele motive pentru care te confrunti cu un dezechilibru al florei intestinale si, prin urmare, un libido scazut:

Dieta

Nu este un lucru bun pentru sanatatea intestinelor sa incluzi prea mult zahar si alimente procesate in alimentatia ta, avertizeaza medicul. „Ca societate, am crescut folosirea antibioticelor cu spectru larg si, de asemenea, avem o dieta bogata in alimente intens procesate: aceasta combinatie a scazut ecosistemul bacterian al microbiomului din organele digestive”, spune medicul nutritionist Rebecca Lewis. In schimb, ar trebui sa mancam mai multe legume fara amidon si fructe, dar si alimente fermentate asa cum sunt muraturile in saramura (nu cele in otet), varza acra, iaurt, kefir, kombucha etc. Toate acestea contin bacterii „bune”, cunoscute ca probiotice.

Stilul de viata sedentar

„Unele schimbari fiziologice care apar in urma activitatii fizice, precum cresterea timpului de tranzit intestinal, reglarea metabolismului si imbunatatirea functiei imunitare, au un impact asupra microbiotei”, scriu cercetatorii de la Universitatea Stanford Justin si Erica Sonnenburg in cartea lor „The Good Gut: Taking Control of Your Weight, Your Mood, and Your Long-Term Health”. Incearca sa faci mai multe exercitii fizice sau incepe un curs de yoga. Te va ajuta sa-ti stimulezi metabolismul, dar si sa-ti imbunatatesti viata sexuala.

Iubire, pasiune sau obsesie. Cum stii cand chiar vrei sa fii intr-o relatie sau esti doar indragostita de imaginea unui barbat

Medicamentele

Desi antibioticele sunt extrem de importante si pot face in unele cazuri diferenta dintre viata si moarte, obiceiul de a lua antibiotice chiar si atunci cand nu sunt necesare are efecte nocive asupra sanatatii intestinale. „Antibioticele functioneaza prin blocarea proceselor vitale ale bacteriilor, care le omoara sau le stopeaza multiplicarea. Din pacate, antibioticele nu pot face diferenta dintre bacteriile ‘rele’, care provoaca infectii, si bacteriile ‘bune’ care traiesc in intestine”, spune medicul Amy Myers.

De fiecare data cand faci un tratament cu antibiotice, recomandat de medic, asigura-te ca iei un supliment probiotic pentru a contracara efectele negative asupra microbiomului intestinal.

Foto: depositphotos.com