4 beneficii nestiute ale probioticelor: efectele asupra creierului sunt impresionante

1
De Alice Papuc
3 iul. 2023

Sunt sigura ca ai auzit despre probiotice, dar stii cat de multe beneficii pot avea acestea?

Probioticele sunt bacterii vii, bacterii benefice organismului, pe care le intalnesti in alimentele pe care le consumi zilnic. Ele ajuta la mentinerea florei intestinale si contribuie la buna functionare a sistemului digestiv. Cu toate acestea, probioticele au un rol complex in organismul uman, iar cercetatorii iti demonstreaza cateva beneficii pe care s-ar putea sa nu le cunosti inca. Descopera care sunt acestea!

Studiile au evidentiat ca probioticele pot sustine sistemul imunitar

Conform studiului, acest lucru se intampla prin stimularea productiei de anticorpi si a celulelor imunitare. Mai exact, consumul de probiotice poate ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii si gastrointestinale, fiind util in acele perioade in care esti supusa la mult stres, ai un program haotic, calatoresti sau urmezi, la recomandarea medicului, un tratament cu antibiotice.

Probioticele ar putea avea un efect pozitiv asupra sanatatii mintale

Anumite cercetari desfasurate recent indica faptul ca exista o legatura intre flora intestinala si sanatatea mintala. Acestea fiind spuse, probioticele ar putea avea un impact benefic asupra starii de spirit, reducand simptomele de anxietate si chiar de depresie.

Mai mult decat atat, studiul numeste intestinul “al doilea creier”, deoarece acesta produce multi dintre aceiasi neurotransmitatori precum creierul, cum ar fi serotonina, dopamina si acidul gamma-aminobutiric, toate acestea avand un rol esential in reglarea dispozitiei. De fapt, specialistii estimeaza ca 90% din serotonina este produsa in tractul digestiv.

Cu toate acestea, cercetarea se afla inca in desfasurare, asa ca este mult prea devreme pentru a determina exact rolul pe care il joaca probioticele in relatia dintre creier si intestin. Dar este interesant sa descoperi cat de multe avantaje au probioticele asupra organismului tau.

Sustin tranzitul intestinal

Probioticele sustin tranzitul intestinat normal, dar au efecte benefice si in restabilirea echilibrului, mai ales dupa o perioada in care organismul a fost bolnav sau au fost inregistrate diverse probleme de sanatate.  Acestea fiind spuse, probioticele reduc constipatia si diareea, ajuta la descompunerea substantelor nutritive si reduc simptomele colonului iritabil.

O piele mai frumoasa

Un alt studiu desfasurat cu ajutorul a 23 de femei cu varste cuprinse intre 19 si 21 de ani indica faptul ca probioticele ar putea avea un impact pozitiv asupra pielii. Mai exact, probioticele contribuie la intarirea barierei de protectie a pielii, mentinand hidratarea la nivel optim. Astfel, tenul este mai luminos, mai uniform si mai protejat de agresiunea factorilor externi.

Trucul scandinav pentru un somn odihnitor, viral pe TikTok

Care sunt alimentele bogate in probiotice?

Cele mai bogate alimente in probiotice sunt, dupa cum urmeaza: iaurtul, chefirul, otetul de mere, varza murata, muraturile de toate felurile, supa japoneza Miso, legumele si ciocolata neagra. Probioticele pot fi administrate si sub forma de capsule, la recomandarea medicului. Discuta cu medicul tau mai multe despre acestea si vezi cum ai putea sa le administrezi pentru a te bucura de toate beneficiile.

Foto: Freepik.com