Semnele celui mai AGRESIV tip de cancer al femeilor. Este ucigasul tacut, greu de depistat la timp

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
10 nov. 2019

Doar 20% din cazurile de cancer ovarian sunt descoperite in stadii incipiente.

De aceea, este vital ca femeile sa stie cat mai multe lucruri despre cancerul ovarian. Intr-un organism sanatos, celulele se divid de cateva ori, dupa care procesul se opreste. Cand apare cancerul, diviziunea celulara o ia razna efectiv si se formeaza tumoarea.

Uneori, celulele anormale intra in metastaza, adica se rup de tumoarea initiala si migreaza in alte zone ale corpului, prin sistemul sanguin sau limfatic.

Aproape orice celula din orice parte a corpului poate deveni canceroasa, dar cancerul ovarian se numara printre cele mai periculoase. Riscul femeii de a dezvolta cancer ovarian este de aproximativ 1 din 75, iar probabilitatea de a muri de cancer ovarian este de 1 din 100, potrivit Societatii Americane de Cancer.

In ciuda deceniilor de cercetare, inca nu stim foarte multe despre originea cancerului ovarian sau despre mecanismele prin care se dezvolta. Dar exista factori de risc cunoscuti. Femeile cu o mama sau sora care au avut cancer ovarian au cu 5% un risc mai mare de a face si ele, fata de femeile fara antecedente familiale.

Cercetatorii spun, potrivit health.com, ca riscul femeilor de a face cancer ovarian creste odata cu varsta, cele mai predispuse sunt femeile cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani, dar si cele care au avut mai multe menstruatii.

Femeile care au intrat la menopauza dupa varsta de 50 de ani, cele care au avut menstruatie inainte de 12 ani, cele care nu au nascut niciodata sau cele care au nascut dupa varsta de 30 de ani!

Problemele legate de fertilitate, indiferent daca femeia a facut sau nu tratamente, de asemenea, pot creste riscul de a face cancer ovarian.

E mai putin probabil sa dezvolte cancer ovarian cele care au luat pilule contraceptive.

Cancerul ovarian a fost numit „ucigasul tacut”, deoarece simptomele din stadiu incipient sunt adesea vagi si nu se observa „, spune June Y. Hou, MD, profesor asistent clinic de oncologie ginecologica la Centrul Medical al Universitatii Columbia din New York City. ”Majoritatea cancerelor ovariene sunt diagnosticate in stadiu avansat, cand simptomele sunt severe.”

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.