Tehnica de autohipnoza care te ajuta sa adormi mult mai usor si sa te trezesti odihnita, potrivit unui hipnoterapeut

1
De Georgiana Dorobantu
25 iul. 2023

Foarte multi oameni se confrunta cu probleme de somn, iar stresul este una dintre principalele cauze.

Potrivit studiilor realizate in Marea Britanie, una din trei persoane sufera de insomnie si tulburari de somn.

Daca iti este foarte greu sa adormi si te intorci de pe o parte pe cealalta ore la rand, specialistii recomanda sa incerci o metoda de autohipnoza care te va ajuta sa te relaxezi imediat si sa adormi mult mai usor.

Hipnoterapeutul Clare Longstaffe, in parteneriat cu MattressOnline, a dezvaluit o tehnica de autohipnoza pe care o poti pune in practica in fiecare seara, inainte de culcare.

Trucul scandinav pentru un somn odihnitor, viral pe TikTok

Ea lucreaza cu organizatia caritabila Cavendish Cancer Care din Anglia si a dezvoltat o tehnica de respiratie care ii ajuta pe pacientii bolnavi de cancer si rudele acestora sa faca fata impactului pe care boala il are asupra sanatatii lor mintale, in special asupra somnului.

De-a lungul anilor, experta a creat o practica de meditatie numita „respiratie cu degetele” – o metoda de autohipnoza care poate calma starile de agitatie si anxietate inainte de culcare, pentru a combate insomnia.

Ce este „respiratia cu degetele”?

Potrivit specialistilor, „respiratia cu degetele este o forma de autohipnoza care poate fi folosita pentru a-ti reda o stare de spirit mai calma si mai rationala, in perioade de anxietate si neliniste”.

„Implica o combinatie de atingeri si respiratie controlata, ce imbina strangerea degetelor si miscari ale mainii in timp ce te concentrezi pe a insipra profund si a expira”, spun expertii citati de Daily Mail.

Cum sa eviti tulburarile de somn provocate de diferenta de fus orar

Studiile au descoperit ca metodele de controlare a respiratiei fac mult mai mult decat sa te ajute sa te relaxezi, sustin ei.

De fapt, spun specialistii, aceasta metoda ajuta la eliberarea de melatonina, hormonul produs de glanda pineala din creier care este responsabil pentru reglarea ritmului circadian si controlarea ciclului natural de somn.

Cum sa practici respiratia cu degetele

Iata care sunt pasii care te ajuta sa obtii imediat o stare de relaxare prin autohipnoza, inainte de culcare:

Pasul 1: Incepe prin a sta intinsa intr-o pozitie confortabila. Relaxeaza-ti respiratia, inspirand mai adanc si mai lent decat o faci in mod normal.

Pasul 2: Strange toate degetele de la o mana intr-un manuchi, astfel incat buricele degetelor sa se atinga. Folosind cealalta mana facuta caus, acopera degetele stranse cu palma. Numara cinci respiratii relaxate, pastrand mainile in aceasta pozitie.

Pasul 3: Schimba mainile si numara alte cinci respiratii.

Pasul 4: Strange pumnul si ridica degetul mare de la o mana, pe care sa-l cuprinzi cu cealalta mana. Tine fara sa strangi degetul mare in timp ce numeri cinci respiratii relaxate. Schimba apoi mainile si numara inca cinci respiratii.

Pasul 5: Repeta acest proces cu restul degetelor de la ambele maini – strange usor cu mana fiecare deget si tine-l strans cat inspiri si expiri de cinci ori.

De ce este important sa acorzi atentie modului in care respiri

 

Vorbind despre eficienta acestei metoda, psihologul Chloe Angus din cadrul clinici Cavendish a descris modul in care stresul ne afecteaza respiratia.

„Instinctul ‘lupta sau fugi’ pe care il detinem cu totii ne poate determina sa acceleram automat respiratia sau sa ne tinem respiratia atunci cand suntem stresati sau ocupati, iar de cele mai multe ori nu ne dam seama pana cand nu incepem sa simtim o tensiune in corp”, a declarat ea.

Jennifer Aniston a suferit de insomnie. Iata remediile care au ajutat-o!

Experta recomanda ca in perioadele stresante sa acorzi mai multa atentie felului in care respiri si sa incerci sa incetinesti ritmul respiratiei, astfel incat sa fie unul mai relaxat.

„Daca ne facem obiceiul de a da atentie respiratiei in diferite momente ale zilei ne poate ajuta sa ne controlam mai bine emotiile si sa facem fata stresului. Ne ofera momente in care sa facem o pauza si sa ne reconectam la noi insine, in momentul prezent”, declara Chloe.

„As recomanda sa practici metoda de respiratie calma cu regularitate atunci cand nu esti stresata. Daca ceva ne este familiar, suntem mai predispusi sa ne amintim sa-l folosim atunci cand avem cea mai mare nevoie”, recomanda specialista.

Foto: Shutterstock