Archie si Lilibet, cei doi copii ai lui Harry si Meghan, au fost recunoscuti oficial ca print si printesa de Palatul Buckingham

1
De Georgiana Dorobantu
10 mart. 2023

Archie si Lilibet au fost recunoscuti oficial ca print si printesa de catre Regele Charles.

Modificarea a fost facuta pe site-ul Palatului Buckingham, acolo unde pana in dimineata zilei de 9 martie erau trecuti ca Archie Mountbatten-Windsor si Lilibet Mountbatten-Windsor, potrivit Daily Mail.

In prezent, copiii ducilor de Sussex sunt numiti pe pagina oficiala a familiei regale drept Printul Archie de Sussex si Printesa Lilibet de Sussex. Ei raman pe locurile 6, respectiv 7 in ordinea succesiunii la tron, dupa Printul William si copiii lui, precum si dupa tatal lor, Printul Harry.

Modificarea a venit la scurt timp dupa ce parintii lor au facut publica o declaratie in care spun ca este „dreptul din nastere” al lui Archie si Lilibet sa fie numiti print si printesa.

De asemenea, Harry si Meghan an dezvaluit ca aceasta chestiune fusese „stabilita de ceva timp” cu Regele Charles – in ciuda faptului ca a fost dezvaluita de cuplu abia in ziua de 8 martie. Regele Charles i-ar fi spus Printului Harry – intr-o discutie privata de dupa inmormantarea Reginei Elisabeta – ca cei doi copii ai sai pot folosi titlurile de print si printesa.

„Titlurile copiilor au fost dreptul lor din nastere de cand bunicul lor a devenit monarh. Aceasta chestiune a fost stabilita de ceva timp, in acord cu Palatul Buckingham”, au transmis Ducii de Sussex prin intermediul unui purtator de cuvant, citat de Daily Mail.

In cazul lui Lilibet, fiica in varsta de aproape doi ani a lui Harry si Meghan, titlul de printesa a fost folosit pentru prima data oficial cu ocazia botezului ei, care a avut loc pe 3 martie in California. La ceremonie nu au participat Charles, Camilla, William sau Kate.

Surse apropiate de Ducii de Sussex au dezvaluit ca acestia au fost deranjati de faptul ca Palatul Buckingham nu le-a recunoscut titlurile lui Archie si Lilibet imediat dupa decesul Reginei Elisabeta, care a survenit in urma cu sase luni.

Titlurile lui William si Kate, precum si ale celor trei copii ai lor, au fost schimbate imediat dupa ce Charles a urcat pe tron, in luna septembrie. Ei sunt in prezent cunoscuti drept Printul si Printesa de Wales, titlu pe care il primeste numai mostenitorul la tron, precum si sotul/sotia si copiii sai.

Dar in cazul lui Archie si Lili schimbarea nu a fost facuta decat cu 24 de ore dupa ce Meghan si Harry au anuntat botezul fiicei lor.

Surse din cadrul Palatului Buckingham sustin ca reprezentantii casei regale au asteptat ca Harry si Meghan sa ia o decizie finala daca vor sau nu sa foloseasca titlurile pentru copiii lor.

Ducele si Ducesa de Sussex, care locuiesc in California, Statele Unite, nu si-au dorit ca cei doi copii ai lor sa rateze sansa de a se numi print si printesa cand se fac mai mari sau de a renunta la aceste titluri daca doresc.

Regulile stabilite de Regele George al V-lea in anul 1917 spun ca Archie si Lilibet, in calitate de copii ai unui fiu al suveranului, sunt automat print si printesa.

Meghan a declarat in interviul acordat pentru Oprah Winfrey in anul 2021 ca Archie nu a primit titlul de print din cauza rasei.

Motivul real, potrivit publicatiei citate, a fost acela ca desi era stra-stranepotul monarhului, nu era primul nascut al unui viitor rege, astfel ca nu a fost numit automat print.

Meghan si Harry au anuntat printr-o declaratie oficiala ca Lilibet „a fost botezata in data de 3 martie”.

Potrivit People, la botez au participat intre 20 si 30 de invitati, printre care si Doria Ragland, mama lui Meghan, precum si nasul miliardar al lui Lilibet, Tyler Perry.

Jurnalistul regal Omid Scobie, care este un prieten apropiat al Ducilor de Sussex, a dezvaluit ca „Regele Charles, Regina Camilla, Printul William si Printesa Kate au fost invitati, dar nu au participat”.

Foto: Getty Images; Instagram/Alexilubomirski