Cea mai trista amintire a Printului William: Ziua in care a aflat de moartea Printesei Diana

1
De Maria Constantin
26 mai 2021

Printul William are multe amintiri din Scotia. Una dintre acestea l-a marcat pentru totdeauna.

Aflat in Scotia, unde sambata a tinut un discurs la Adunarea Generala a Bisericii Scotiei, Ducele de Cambridge a vorbit despre legatura lui speciala cu aceasta tara.

„Scotia este incredibil de importanta pentru mine si va avea mereu un loc special in inima ea. Vin in Scotia de cand eram copil. Pe masura ce am crescut, am vazut cum bunica mea savureaza fiecare minut pe care il petrecea aici. Iar tatal meu nu este niciodata mai fericit decat atunci cand se plimba printre dealuri”, a spus William.

„Eram la Balmoral cand mi s-a spus ca mama a murit”

„Pe scurt, Scotia este una dintre sursele celor mai fericite amintiri pentru mine. Dar si pentru cele mai triste”, a subliniat printul in varsta de 38 de ani, mentionand ca se afla la castelul Balmoral cand a aflat de moartea Printesei Diana, in 1997.

„Eram la Balmoral cand mi s-a spus ca mama a murit. Aflat inca sub soc, am gasit refugiu in slujba de la Crathie Kirk in acea dimineata. Iar in zilele intunecate de doliu care au urmat am gasit liniste si alinare in peisajele Scotiei. Drept rezultat, legatura cu Scotia pe care o simt va ramane totdeauna profunda”, a marturisit Printul William.

In continuarea discursului, ducele de Cambridge a mentionat cele mai frumoase amintiri pe care le are din Scotia, inclusiv intalnirea cu Kate Middleton, care il insoteste in calatoria inceputa luni, relateaza People. „Cu toata aceasta amintire dureroasa, este o mare bucurie. Pentru ca aici, in Scotia, acum 20 de ani, am intalnit-o pentru prima oara pe Catherine”, a spus el despre sotia sa.

William si Kate s-au cunoscut pe cand ea era stuenta la Universitatea din St. Andrews si sunt casatoriti de zece ani.

„Nu mai e nevoie s-o spun, orasul in care mi-am intalnit viitoarea sotie are un loc special in inima mea”, a adaugat printul, precizand ca le va transmite slabiciunea lui pentru Scotia si copiilor sai: „George, Charlotte si Louis stiu deja cat de draga este Scotia pentru amandoi si au inceput sa-si creeze si ei amintirile lor frumoase aici. Nu avem nicio indoiala ca vor creste impartasind dragostea si conexiunea noastra pentru Scotia, din Highlands pana in Central Belt, din insule pana la Scottish Border.”

Regretul lui William

Discursul rostit de William a avut loc la doar doua zile dupa ce ancheta despre interviul acordat de mama sa in emisiunea „Panorama”, de la BBC, acum 25 de ani, s-a incheiat cu concluzia ca printesa a fost victima unei inscenari.

Intr-un comunicat emis saptamana trecuta, William a criticat „modul regretabil in care a fost obtinut interviul” si a scris ca afirmatiile false au alimentat „paranoia” mamei sale in ultimii ei ani de viata. „Ceea ce ma intristeaza cel mai mult este ca daca BBC ar fi investigat corect plangerile si ingrijorarile care au aparut prima oara in 1995, mama ar fi stiut ca a fost inselata. Dar nu a fost asa, nu doar din cauza unui reporter corupt, ci a conducatorilor BBC care au privit in cealalta parte in loc sa puna intrebarile corecte”, a spus William despre Martin Bashir, desi nu i-a pronuntat numele.

Diana a fost foarte deschisa in interviul din 1995 cu Bashir. Ea a vorbit atunci despre problemele cu bulimia, destramarea casniciei cu Printul Charles, presiunea casatoriei cu Printul Charles si a casatoriei cu un viitor rege si cresterea copiilor. Diana a murit la mai putin de doi ani, la 36 de ani.

Mesajul lui Harry

Printul Harry a transmis si el un comunicat puternic ca raspuns la incheierea anchetei interne a BBC: „Mama noastra a fost o femeie incredibil de puternica care si-a dedicat viata serviciului public. A fost rezilienta, curajoasa si indubitabil onesta. Efectul in lant al unei culturi a exploatarii si practicilor neetice i-a luat viata in cele din urma.”

Scrisoarea emotionanta a Printului Harry: „Pierderea mamei mi-a lasat un gol imens in suflet”

„Mama noastra si-a pierdut viata din aceasta cauza si nimic nu s-a schimbat. Protejandu-i mostenirea ii protejam pe toti si pastram demnitatea cu care si-a trait viata. Sa ne amintim cine a fost si pentru ce a luptat”, a mai scris Harry.

BBC isi cere scuze pentru ca a tratat-o imoral pe Diana

In urma publicarii raportului, directorul general al BBC, Tim Davie, a cerut scuze intr-un comunicat. „E clar ca procesul de obtinere a interviului a fost departe de ceea ce publicul s-ar fi asteptat. Ne cerem scuze pentru asta. Desi astazi BBC are procese si proceduri semnificativ imbunatatite, cele existente la acea vreme ar fi putut preveni obtinerea interviului in acest mod”, a scris Davie. „Desi BBC nu mai poate da timpul inapoi dupa un sfert de secol, cerem scuze depline”, a adaugat el.

La randul sau, Bashir a cerut scuze pentru modul in care a obtinut documentele pe baza carora a obtinut dialogul cu Diana, dar a precizat ca ramane „extrem de mandru” de acel interviu. El a parasit postul de editor al departamentului de religie de la BBC inaintea publicarii rezultatului anchetei interne.

Foto: Instagram/@theroyalfamily