cum sa fii mai productiv de azi

Jurnalistul Charles Duhigg simtea ca se tot intalneste cu oameni care au mai mult timp decat el – timp pentru ei insisi, timp de petrecut cu copiii lor, timp sa se relaxeze. “Ei pur si simplu pareau sa aiba o viata mai buna decat mine”, a declarat el pentru Time Magazine. “Asa ca am inceput sa ma intreb,”Unde gresesc eu? Care este secretul lor?”.

Asa ca Duhigg a inceput sa studieze oamenii foarte productivi si diversele companii. S-a uitat la modul in care lucreaza echipele de la Google, cei de la Saturday Night Live si scriitorii cu care a colaborat Disney pentru Frozen. El a vorbit cu tot felul de specialisti, psihologi-neurologi, piloti, sportivi profesionisti din dorinta de a intelege de ce unii oameni sunt mai productivi decat altii. Iar toate descoperirile sale au fost adunate in cartea Smarter Faster Better: The Secrets of Being Productive in Life and Business.

“Am aflat ca acesti oameni isi guverneaza mintea altfel decat o faceam eu”, spune Charles Duhigg. “In timp ce eu reactionez la lucrurile care se intampla in jurul meu, ei controleaza felul in care-si rezolva problemele si-si stabilesc noi obiective.” Iar Duhigg a impartasit in cartea sa si trei strategii care te ajuta sa fii mai productiv, mai inteligent si mai rapid.

Cei trei pasi care te ajuta sa fii mai productiv:

Intreaba-te de ce faci ceva

Oamenii care sunt cei mai buni la ceea ce fac sunt si foarte motivati. Ei nu au doar o sarcina de indeplinit, ci aceasta are si un sens profund pentru ei, spune Duhigg. Si de asta reusesc sa fie implicati pe termen lung. De exemplu, Duhigg a intervievat un singur profesor care a spus ca ura sa dea note elevilor sai. Dar, in loc sa se duca plictisit la ore, el s-a gandit de ce o face: Pentru ca iubeste sa-si invete studentii si pentru ca si-a dorit sa-si ajute universitatea la care preda si care finanteaza cercetarea cancerului. Ca rezultat al acestui exercitiu, el a fost capabil sa reformuleze actul prin care noteaza lucrarile. Asa a simtit ca face o alegere care i-a permis sa-si reafirme angajamentul fata de cele mai profunde obiective si aspiratii ale sale.

Gandeste-te la imaginea de ansamblu

Multi oameni rezolva sarcinile pe care le au de indeplinit facand pur si simplu o lista cu ele. Dar exista si un mod mult mai strategic de a aborda sarcinile pentru a doua zi. Gandeste-te care e obiectul tau principal (sa zicem, economisirea de bani pentru a cumpara o casa) si scrie-l in partea de sus a listei. Apoi creeaza-ti lista in functie de acest obiectiv, aceasta metoda te va ajuta sa te apropii incet-incet de telul tau. Noteaza-ti exact ce-ti doresti sa obtii. Gandeste-te cum ai de gand sa evaluezi cand ai terminat si cat de greu e de realizat. Afla de ce ai nevoie pentru a duce la bun sfarsit totul si gandeste-te cum ai putea evita diversele capcane ce-ti ies in cale. Si stabileste-ti de cat timp ai nevoie pentru a rezolva respectiva sarcina.

Preia controlul asupra unui aspect al situatiei, indiferent cat de mic este

“Este foarte greu sa fii entuziasmat de o sarcina pe care te simti fortat s-o rezolvi”, spune Duhigg. “Pentru a te simti motivat sa faci ceva, trebuie sa simti ca detii controlul.” Sa presupunem ca ai fost pus sa faci un raport de cheltuieli. Ai putea asculta noul album al unei formatii care-ti place in timp ce-l intocmesti. Cheia pentru a fi mai productiv este sa gasesti ceva ce-ti place foarte mult in toata sarcina respectiva.

Un articol la fel de interesant despre cum sa fii mai productiv la locul de munca este si cel care vorbeste despre muzica ce te ajuta sa-ti indeplinesti sarcinile cu spor!

Foto: iStockphoto

Daca ti s-a parut interesant acest articol, da like paginii noastre de Facebook si o sa gasesti acolo si alte articole asemanatoare!