Reactiile adverse post-vaccinare, mai frecvente la aceasta grupa de varsta

1
De Cristina Tudor
19 feb. 2021

Reactiile adverse sunt de obicei usoare si trec in 2-3 zile.

Vaccinul anti-COVID care a inregistrat cele mai multe reactii adverse este cel creat de Pfizer-BioNTech. Totusi, acestea sunt usoare sau moderate si se manifesta fie la locul injectiei, prin durere sau disconfort, fie se manifesta prin febra, oboseala, dureri musculare sau dureri de cap. In privinta efectelor provocate de seruri, se pare ca reactiile adverse post-vaccinare sunt mai frecvente in cazul unei anumite categorii de varsta.

Reactiile adverse post-vaccinare inregistrate pana in acest moment, in Romania, sunt usoare sau moderate si se amelioreaza dupa 24 de ore de la administrarea serului. In unele cazuri, acestea se reduc cu ajutorul tratamentelor simptomatice, precum tratamente antitermice sau antiinflamatoare.

Medicul Valeriu Gheorghita dezvaluie care sunt cele mai comune reactii inregistrate si explica cum le putem ameliora

„Noi am facut o analiza a reactiilor adverse raportate de persoanele vaccinate, sunt, dupa cum stim, majoritatea reactiilor adverse sunt reactii locale de tipul durere, disconfort la locul de administrare. De asemenea, sunt raportate reactii adverse generale, insa sunt reactii comune, obisnuite, cum ar fi febra, durerea de cap, starea de oboseala, durerile musculare, durerile articulare.

Ele trec in cateva ore, pana la 24 de ore si se reduc cu tratament simptomatic, cu tratament antitermic si respectiv, tratament antiinflamator, dupa calcul”, declara coordonatorul campaniei nationale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghita, potrivit Rador.

Care este grupa de varsta care a inregistrat cele mai numeroase efecte adverse post-vaccinare?

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.