Ce m-a invatat 2020 si ce imi doresc de la 2021

1
De Andreea Raicu
25 nov. 2020

Orice om pe care il intalnesti sau experienta pe care o traiesti iti poate aduce ceva. Te poate invata o lectie, iti poate deschide o cale catre ceva nou sau te poate ajuta sa te maturizezi.

Anul 2020 a fost plin de lectii pentru noi toti. Personal, pot spune ca m-a invatat mai multe decat 10 cursuri de dezvoltare personala la un loc. Cu o diferenta esentiala, insa. 

Cand mergi la un astfel de curs, inveti multe, experimentezi la fel de multe, dar totul intr-un mediu in care te simti in siguranta, chiar daca e totul nou si acest lucru te poate speria la inceput. Ti se ofera un spatiu in care sa ai curajul sa experimentezi, sa iesi din zona de confort, sa te deschizi pentru a putea invata.

Cand alegi sa participi la un astfel de curs, ai un obiectiv clar pentru care te-ai pregatit mental si in cazul in care ajungi la concluzia ca e prea mult pentru tine, poti pleca oricand.

De ce anul 2020 a fost mult mai mult decat un curs?

Pentru ca:

  • Nu ai aplicat pentru un asfel de experiment si nu ai avut timp sa te pregatesti
  • Nu ai avut plasa de siguranta
  • Nu ai putut sa te retragi

Anul 2020 a fost un curs intens, plin de lectii pe care a trebuit sa le inveti obligat-fortat.

Pentru ca ne apropiem rapid de finalul acestui an, m-am gandit sa-ti spun ce m-a invatat pe mine 2020, poate te ajuta sa reflectezi si tu la experientele pe care le-ai trait in aceste luni.

Am o capacitate de adaptare mai mare decat mi-am imaginat.

Sunt un rac veritabil si, pe langa asta, nu ma omor dupa schimbari. Din contra, le fac doar daca sunt fortata de imprejurari. 2020 nici macar nu ne-a dat timp sa ne gandim ce vrem si cum ne-am dori sa se intample lucrurile. Ne-a pus intr-o situatie la care a trebuit sa ne adaptam.

Darwin zicea ca intr-o situatie de criza nu cei destepti si puternici supravietuiesc, ci cei care se adapteaza. Nimic mai adevarat. Cum am reusit sa ma adaptez? Cu ajutorul acceptarii, lasand la o parte lupta interna, intrebarile si simtul nedreptatii pe care cu totii cred ca le-am simtit.

Acceptarea a ceea ce traiam m-a ajutat sa ma adaptez mult mai usor situatiei, chiar daca asta a insemnat sa fac lucruri pe care, sincer, nu am aveam nicio dorinta sa le fac. Viata e mereu plina de surprize, important e cum le primim si ce alegem sa facem cu ele.

Mi-am antrenat la sange muschiul rabdarii

Nici la acest capitol nu am stat niciodata foarte bine. Am fost mereu un om teribil de impulsiv. Din pacate, nu am mostenit-o pe mama, care e o persoana foarte calma, atenta si rabdatoare. Nici nu stiu de unde am luat aceasta impulsivitate. Niciun curs nu putea sa ma invete rabdarea asa cum a facut-o 2020. De fiecare data cand voiam sa o iau inainte si sa sar peste obstacole, m-a oprit in loc si m-a fortat sa am rabdare, sa astept si sa-mi analizez cu atentie si grija fiecare miscare.

M-am mobilizat cum nu as fi crezut ca o pot face

Vrei nu vrei, iti place nu-ti place, faci ce trebuie. Cam asa a fost si aici. Desi stiam ca suntem cu totii in aceasta situatie dificila, mai stiam ca eu, fiind antreprenor, aveam o responsabilitate in plus: aceea a echipei mele, a oamenilor de langa mine, alaturi de care am muncit ore intregi, cu multa pasiune, pentru a creste acest business impreuna. Nu mai era vorba doar despre mine, asa ca a trebuit muncesc in plus, sa depun mult mai multe eforturi pentru a face lucrurile sa mearga. Nu a fost usor, dar am gasit intotdeauna solutii. Dupa cum ziceam cand eram mica, “Cine cauta, gaseste”.

Increderea si credinta sunt esentiale  

Fara ele esti pierdut. Sunt momente in care tot ceea ce iti mai ramane este credinta si increderea ca vei putea depasi acest moment. Sunt singurele care iti pornesc motorul si mergi mai departe.

Singuratatea te poate ajuta sa te descoperi 

In izolare am avut timpul si spatiul sa aflu lucruri despre mine, sa inteleg ca nu imi trebuie atat de multe sa am acea bucurie interioara care nu e data de lucrurile din exterior. Tot ce avem nevoie vine din interior, restul e bonus.

Relatiile pot fi la fel de puternice chiar daca nu te mai intalnesti cu oamenii dragi la fel de des

Eu am fost mereu extrem de apropiata de prietenii mei, cu care ma vedeam in mod regulat, de sarbatori si in momentele importante. Lockdown-ul si pandemia mi-au “furat” acest obicei, dar relatiile adevarate au ramas acolo, nu s-au pierdut, chiar daca nu ne-am mai vazut atat de des si nici nu am mai vorbit atat de mult.

Cand iti accesezi resursele, reusesti sa faci orice

Cu totii avem momente mai grele, momente fara energie, in care nu avem chef sa facem nimic. Cum le depasesc eu? Pentru mine functioneaza meditatia, somnul, mesele regulate, sportul. Stii diminetile in care muncesti de acasa si nu ai energie sa te ridici din pat? Ei bine, imi pun muzica si chiar daca la inceput nu vreau, incep sa dansez, sa-mi misc corpul, sa pun energia blocata in miscare. Ma ajuta enorm.

Self care is self love 

Stiam acest lucru, dar anul acesta m-a invatat mai mult decat oricand ca grija pe care o am fata de mine, rabdarea pe care o am, blandetea, iubirea, atentia, toate ma fac sa ma simt mai bine, pentru ca simt acea iubire de care toti avem nevoie. De multe ori facem greseala sa o cautam in exterior si atunci cand nu o gasim, ne simtim pierduti. 

Cand nu mai pot, atunci mai pot inca pe atat

Perioada pandemiei m-a facut sa realizez cat de puternica sunt si cate pot face. Nu am crezut niciodata despre mine contrariul, dar parca aceasta perioada m-a ajutat sa ma cunosc diferit.

In momentele grele, introspectia e un MUST

NU e usor, dar e vital sa stii ce se intampla cu tine. Pattern-ul meu de femeie puternica m-a impiedicat de multe ori sa admit ca nu mai pot, m-a fortat sa ignor ceea ce simteam, iar acest lucru m-a adus periculos de aproape de burnout. Stiu, uneori nu poti sa te opresti, contextul nu te lasa. Doar cand iti dai timp si spatiu sa te descoperi, sa devii constient de ce se intampla in interiorul tau, incepi sa te porti diferit cu tine.

A fost un an greu si epuizant, iar la finalul lui ma simt ca dupa un curs intensiv de dezvoltare personala de doua saptamani. Si acolo procesul e greu, dar rezultatul merita.

Am invatat multe, m-am maturizat mai mult decat as fi crezut vreodata si stiu ca nu voi mai avea probleme cand vine vorba de incredere, adaptare si rabdare.

Acum, ca dupa orice curs, am nevoie de o perioada de liniste. De abia astept perioada sarbatorilor.

Pe tine ce te-a invatat anul acesta? Care au fost lectiile tale cele mai importante? As vrea sa continuam discutia, asa ca te invit maine, 26 noiembrie, la un webinar LIVE in care vreau sa-ti povestesc un pic despre ce sperante am pentru 2021 si cum planuiesc sa ma refac dupa acest an greu. 

Webinarul incepe de la ora 19:00 – te astept pe paginile mele de Facebook si Instagram, ca de obicei.

Foto: Alex Rosieanu