Vrei sa-ti deschizi propria afacere? Iata cateva lucruri care m-au motivat pe mine la inceput de drum

1
De Andreea Raicu
28 nov. 2019

E al naibii de greu sa faci pasul de la angajat la antreprenor cu propriul business si sunt multe provocarile cu care te confrunti – de la faptul ca tu singura trebuie sa-ti setezi obiectivele si deadline-urile, pana la asumarea responsabilitatii unor angajati care depind de tine si de succesul afacerii tale. 

Dar cred ca cea mai mare provocare cu care te lupti la inceput de drum este obtinerea motivatiei de a nu renunta. Iti trebuie o disciplina de fier si trebuie sa nu uiti niciodata de ce ai ales acest drum si ce ai de facut pentru a ajunge acolo unde ti-ai propus. E nevoie de timp, dedicare si experienta – oricare ar fi business-ul pe care l-ai ales sau te gandesti sa-l alegi.

Mai jos iti las cateva lucruri care m-au ajutat pe mine sa ma mentin motivata la inceput de drum. Nu mi-a fost deloc usor si au fost multe momente in care am vrut sa renunt, dar ma bucur ca nu am facut-o.

Nu pleca la drum fara o misiune clara

Fiecare business are sau ar trebui sa aiba o misiune si o viziune in spate. Trebuie sa stii clar ce-ti doresti sa obtii, care sunt valorile tale si spre ce te indrepti. Cand m-am hotarat sa-mi deschid propriul business online – site-ul si shop-ul – cu asta am inceput: mi-am scris misiunea pe o foaie de hartie si am purtat-o mereu cu mine. In fiecare zi o citeam cu voce o tare si am ajuns sa o memorez. Stiam exact ce-mi doresc si pornind de la asta am stiut si ce va trebui sa fac pentru a reusi.

Fa-ti un plan

Misiunea ca misiunea, dar e inutila fara un plan bine pus la punct, care sa contina atat telurile pe termen scurt, cat si pe cele pe termen lung. Nu te gandi ca trebuie scris in piatra si trebuie sa-l respecti exact asa cum l-ai scris prima oara – e organic si se va tot schimba pe masura ce se modifica circumstantele tale personale si profesionale.

Incearca o rutina

De exemplu, in perioada in care mi-am deschis business-ul, ca sa raman motivata, am introdus cativa pasi in rutina mea de dimineata, care sa ma ajute sa ma mentin concentrata si pregatita. Cel putin 5-10 minute la trezire imi citeam, analizam si rafinam planul. Am facut asta aproape o luna, lucru care m-a ajutat enorm sa continui pe drumul meu, fara teama de esec.

Fa-ti timp si pentru tine

Cand esti antreprenor, cel putin la inceput, devii atat de obsedat de business-ul tau incat nu-ti mai ramane timp si energie pentru nimic altceva. Mare gresala! E important sa-ti iei timp pentru a te ocupa de tine si de nevoile tale, pentru ca daca tu nu esti ok, nici afacerea ta nu va fi. Cand ma coplesea totul, luam o pauza – ieseam la o plimbare, meditam, plecam la sala sau pur si simplu fugeam un weekend undeva.

Premiaza-te

Suntem atrasi in mod natural de a raspunde pozitiv la recompense si pe mine m-a ajutat mult chestia asta. Pentru fiecare pas pe care-l faceam in directia corecta, ma premiam cu ceva simbolic, fie ca imi „dadeam voie” sa fug la un film sau pur si simplu ma rasfatam cu desertul preferat. Sunt lucruri mici, dar te ajuta sa-ti recunosti micile victorii ca sa poti face fata mai usor momentelor mai putin placute din viata de antreprenor.

Inspira-te

Motivatia poate veni de oriunde. Eu ma uitam la filme care ma inspirau sa-mi urmez visul, ascultam discursuri TED in pauza de masa sau ascultam un podcast despre povesti de succes de la alti antreprenori.

Fii pozitiv

Nu exista un raspuns general valabil la intrebarea, „ce face pe cineva fericit”. Sunt o gramada de definitii, teorii si opinii pe tema asta, unele dintre ele chiar contradictorii. In cazul meu e vorba de o mantra la care ma intorc mereu cand am nevoie de un boost de incredere: „I choose to be happy” – mesaj care se regaseste si in colectia mea de tricouri si hanorace. O spun, zambesc si starea mea de spirit se imbunatateste aproape instantaneu.

Nu uita sa dormi!

Nu subestima puterea unui somn bun. Dupa ani de antreprenoriat, am descoperit ca pentru niciun task, cu mici exceptii, nu merita sa-ti pierzi o noapte de somn. Mai bine te odihnesti si vei vedea ca in ziua urmatoare totul va fi infinit mai usor de rezolvat.

Te astept la ultimul seminar din programul meu de mentoring Woman 4 Women, unde vom vorbi despre provocarea schimbarii de la angajat la antreprenor. Vei afla raspunsul la intrebari precum:

  • Ce iti doresti sa faci si de ce?
  • Evaluarea posibilitatilor si crearea unui plan.
  • Fricile care blocheaza schimbarea. Sunt reale? Le elimini sau inveti sa traiesti cu ele?
  • Greutatile cu care te confrunti.
  • Cum inveti sa spui NU. Cand sa spui NU si cand sa spui DA?
  • Cum te motivezi?

Foto: Alex Rosieanu