Ce nu iti place la ceilalti spune multe despre tine

1
De Larisa Giurea
1 mai 2019

Partea intunecata a sinelui este motivul pentru care ne scot din minti comportamentele celor din jur. Ce inseamna asta si cum se aplica la tine?

Avem reactii puternice, uneori irationale, la comportamente neinsemnate si inofensive. La fel de des avem reactii moderate la greseli sau probleme majore. Suntem deseori mai implicati si afectati atunci cand discutam despre o persoana care nu ne place decat despre o probema serioasa care ne poate ameninta viata. De ce?

Aceste intamplari putin importante care ne declanseaza reactii iesite din comun nu sunt aleatorii. Motivul pentru care ne deranjeaza atat de tare este ca ele sunt de fapt impulsuri suprimate, fatete ale propriilor noastre personalitati. Pe scurt, ne place la ceilalti ce ne place la noi insine si nu putem sa suportam la ceilalti ce nu ne sta noua personal in caracter. Aceasta este partea intunecata a sinelui.

Ce tie nu-ti place…

Fa un exercitiu de imaginatie si creeaza o lista cu tot ce te irita la alte persoane. Nu lucruri care te supara sau te intristeaza sau situatii care sunt in mod real problematice. Este vorba despre acele lucruri mici pe care nu poti sa le suporti la ceilalti si care pur si simplu te scot din minti. In aceasta categorie intra de la ticuri verbale si obiceiuri, pana la trasaturi de caracter.

Te deranjeaza felul in care cineva merge? Sau cum cel mai bun prieten nu are niciodata initiativa? Poate crezi ca o colega se comporta de parca i se cuvine totul? Cineva din familie se bazeaza intotdeauna pe ceilalti sa ii rezolve problemele? Poate te supara cand cineva inceteaza sa mai fie atent la tine in timp ce impartasesti ceva important. Sau, mai rau, cand cineva te intrerupe in mijlocul propozitiei? Poate fi vorba despre cum cineva a ales sa isi creasca copiii, sa isi conduca afacerea sau sa se comporte cu cei din jur.

Povara acceptarii de sine: Ce inseamna, de fapt, sa te iubesti asa cum esti?

Oglinda, oglinjoara…

Cand lista este gata, analizeaza bine toate „defectele” de pe lista. Gandeste-te in ce masura esti tu insati vinovata de aceleasi comportamente sau daca nu cumva incerci din rasputeri sa nu dezvolti si tu aceste obiceiuri pe care le consideri atat de enervante.

Poate te supara o persoana care iti subestimeaza inteligenta, pentru ca in secret crezi ca esti mai desteapta decat ea. Poate ca fotografiile prietenilor tai din vacanta te deranjeaza, pentru ca si tu tanjesti la acelasi stil de viata. Poate si tu la randul tau consideri ca ideile si gandurile tale sunt mai importante si intrerupi alti oameni in mijlocul conversatiei sau devii distrasa in timp ce altii vorbesc cu tine.

5 moduri de a te conecta cu sinele tau autentic pentru a gasi fericirea adevarata

Spune-mi ce urasti, ca sa iti spun cine esti…

Este foarte greu sa fii in permanenta obiectiva si constienta de propriile actiuni. Pentru majoritatea oamenilor este imposibil de-a dreptul. Dar este foarte important sa intelegem ca actiunile si trasaturile inofensive, dar atat de enervante, pe care le criticam la altii sunt de asemenea parte din noi insine.

Ii judecam pe cei care actioneaza conform unor impulsuri carora noi le rezistam. Bineinteles, de cele mai multe ori exista un motiv evident pentru care dorim sa nu dam curs anumitor actiuni sau comportamente.

De cele mai multe ori suntem vinovate de aceleasi obiceiuri si actiuni care ne deranjeaza la ceilalti; doar ca nu ne dam seama ca o facem. Ca simpli oameni, cu totii suntem din cand in cand un pic prea aroganti, un pic prea narcisisti, un pic prea dependenti, increzuti, nesiguri si lista poate continua.

Cum construiesti o stima de sine sanatoasa? Afla de la un psihoterapeut

Cel mai eficace instrument pentru constiinta de sine nu este modul in care ne vedem pe noi insine, ci modul in care ii vedem pe ceilalti. Daca avem capacitatea de a ne vedea pe noi in ceilalti, in actiunile si comportamentele lor mai bune sau mai rele, avem mai multe sanse sa evoluam si sa devenim persona care ne dorim sa fim.

Foto: Shutterstock.com